Rezultatele testelor ADAC – Mai 2020

Au sosit de câteva săptămâni rezultatele noilor teste ADAC pentru sesiunea din Mai 2020.

Au fost testate 26 de modele în total din toate categoriile de vârstă. Nu au fost modele care să pice testul total, nici din perspectiva siguranței auto și nici din perspectiva celorlalte criterii, dar bineînțeles scaunele rear facing au fost iarăși cele cu rezultatele cele mai bune la siguranță.

Din grupa 0/0+, adică de la naștere până la 13 kg, aproximativ 12-18 luni ca vârstă, au fost testate 4 scoici în varianta cu și fară baza isofix: Joie i-sung, Maxi-Cosi CoralNuna Pipa Next și Silver Cross Dream, cel din urmă fiind și scaunul cu rezultatul cel mai mic de anul acesta, punctaj de 1.5 per ansamblu la toate categoriile. Vă aduceți aminte din articolele anteriorare despre modul de notare că un scor mic înseamnă de fapt un grad mare de siguranță.

În continuare grupa 0/1, de la naștere sau 6 luni până la 18kg sau aproximativ 4 ani. Aici au fost testate 5 scaune, toate din categoria i-size și utilizabile cu spatele la sensul de mers nu doar până la minimul obligatoriu din cadrul i-size ci până la 18 kg sau 105 cm.

Besafe a fost prezent cu 2 modele acestea obținând și anul acesta rezultat foarte bun la siguranța auto, 1.5 în grupa de foarte bine; Besafe iZi Twist B, utilizabil de la 40 la 105 cm, și Besafe iZi Twist, utilizabil 60 la 105cm, la ambele modele limita de greutate rămâne 18kg.

Britax-Römer au fost și ei aleși de către ADAC cu modelul DUALFIX 2 R aducând îmbunătățiri atât la design cât și la siguranță față de modelele existente de la Dualfix. Au obținut și ei un rezultat bun la siguranță cu punctaj de 2.1 în grupa bine.

Producătorul britanic Joie a fost și el ales cu noul scaun modular i-Venture obținând un rezultat bun per ansamblu cu un punctaj de 2.0 pe partea de siguranță, tot în grupa bine a celor de la ADAC. Crește piața sistemelor modulare sau cel puțin se schimbă modelele producătorilor care aveau și devin din ce în ce mai bune, și cred că sunt o investiție mult mai bună acestea decât cărucioarele cu sisteme 2 în 1 sau 3 în 1.

O surpiză anul acesta a venit de la mult cunoscuta marcă de cărucioare, cel puțin pentru mine doar de cărucioare, am aflat că aveau și scaune dar prefer să nu comentez de calitate sau siguranța lor în comparație cu cele rf, Inglesina care au adus pe piață primul lor model, Darwin Toddler i-size, ce permite utilizarea cu spatele la sensul de mers până la 105cm / 18kg, dar este din grupa 1, adică 9-18 kg sau 61-105cm. Scaunul cu baza isofix a obținut un rezultat satisfacător la ADAC pe partea de siguranță cu un punctaj de 2.6. Citind despre scaun am aflat că face parte din sistem modular impreună cu scoica Darwin Infant i-size, testată anul trecut de către ADAC cu bază isofix dar și fără bază.

Acestea sunt scaunele ce permit utilizarea cu spatele la sensul de mers testate de ADAC în prima sesiune, bineînțeles că sunt si altele dar nu fac parte din scopul site-ului, și anume informarea despre siguranța oferită de utilizarea rear facing a scaunelor auto.

Vă recomand însă dacă aveți copii care au trecut de această etapă a rear-facing-ului să vă documentați bine despre scaunele înălțătoare cu spătar și să vă orientați către ceva testat de ADAC, sunt cele din grupa 15-36kg.

Aș vrea totuși să vă spun că în această categorie, 15-36kg, cei de la ADAC au testat și două scaune înălțătoare care sunt pliabile pentru a fi folosite mai ușor în momentele în care se închiriază mașini sau pentru cei care folosesc ocazional mașina și totuși vor să ofere siguranța adecvată copilului lor. Cele două modele sunt Chicco Fold & Go i-Size și Mifold Hifold Fit and Fold Booster și sunt utilizabile de copiii care au o înălțime de peste 100cm, obținând un rezultat satisfăcător pe ansamblu, gasiti aici pentru Chicco și aici pentru Mifold rezultatele detaliate.

Iar dacă vă întrebați “bine bine pentru cei mari avem aceste înălțătoare pliabile pentru situații de urgență, dar pentru cei sub 100cm ce facem?”, nu uitați că in 2018 a fost lansat primul scaun gonflabil, chiar exclusiv utilizabil cu spatele la sensul de mers, și în 2019 au îmbunătățit modelul lansând noua versiune Nachfolger HY5.1 TT. În sesiunea din 2019 a obținut la ADAC rezultat satisfăcător per total, și bun doar la partea de siguranță cu scor de 1.9.

Să ne auzim cu bine și la sesiunea din toamnă a testelor și să speram că vom vedea si mai multe scaune ce permit utilizarea cu spatele la sensul de mers testate de către ADAC.

Drumuri cât mai în siguranță să aveți!

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑