Limitele scaunelor auto pentru copii

Deși am discutat în mai multe articole despre limitele scaunelor pentru copii, a fost mereu câte puțin la fiecare și nu adunate toate împreună pentru fiecare categorie de scaune.

Așadar voi prezenta mai jos pe scurt care sunt limitele scaunelor auto pentru fiecare categorie de vârstă.

Principalele categorii de scaune auto sunt următoarele:

  • Grupa 1 – scoicile auto – se folosesc de la naștere până la 9 sau 13kg, după standardul ECE R44/4, sau 85 cm după standardul i-size R129
  • Grupa 2 – scaunele auto – se folosesc după ce scoicile sunt depășite – sunt de la 9 la 18 kg, după standardul ECE R44/4, sau 85-105 cm, după standardul i-size R129
  • Grupa 3 – scaunele auto inaltatoare cu spătar – sunt de la 15 la 36 kg , după standarul ECE R44/4, sau 100-150cm, dupa standardul i-size R129
  • Bineînțeles că mai sunt și scaunele auto combinate pe mai multe grupe. Pot fi grupa 0/1 (0-18kg/35-40cm-105cm) sau 0/1/2 (0-25kg/35-40-125cm) sau 1/2 (9-25kg/85-125cm) sau 1/2/3 (9-36kg/ 85-150cm) sau 2/3 (15-36kg/ 100-150cm). Tot aceleași principii de mai jos se aplică și la aceste grupe combinate; în plus la ele trebuie avut grijă când se elimină centurile proprii ale scaunului, acestea putând fi folosite până la 18 sau 25 kg în funcție de recomandările producătorului.

La orice scaun auto pentru copii sunt prezente două limite: cea de înălțime si cea de greutate. Se va urmări la care din ele se ajunge prima dată. Evident limitele de greutate sunt date de categoriile în care se află scaunul, chiar și cele aprobate sub standardul i-size R129, care se bazează întâi pe înălțime, au limită de kilograme. Mai jos voi prezenta cum puteți urmări limita înălțimii pentru cele 3 categorii principale de scaune, aceaste reguli sunt valabile indiferent de orientarea scaunului.

Scoicile sau scaunele auto 0-9/13kg sau 0-85 cm (aprox 15/18luni)

Limita de inălțime se consideră depășită atunci când vârful capului ajunge la marginea scoicii sau a tetierei, dacă scoica are tetieră. Bineînțeles centurile trebuie să rămână poziționate corect, de la nivelul umerilor sau un pic de sub umeri având în vedere că aceste scaune se instalează doar cu spatele la sensul de mers, și copilul să încapă comod sub tetieră dacă aceasta există, la aproximativ 2 degete de ea.

ATENȚIE!! – Majoritea copiilor ajung mai repede la înălțimea maximă decât la greutatea maximă permisă de producător, mai ales că majoritatea acestor scaune existente acum pe piață permit maximul de 13kg.

Scaunele auto 9-18 kg sau 85-105cm ( 15/18luni la aprox 3.5-4ani)
sau 9-25/32 kg sau 85-125/135cm

Limita de înălțime la aceste scaune se consideră depașită atunci când linia ochilor/vârful urechilor ajunge la marginea scaunului sau a tetierei. Cu alte cuvinte la aceasta grupă de scaune capul poate ies in afara scaunului și a tetierei lui. Această regulă se aplică și la scaunele din grupele combinate până la 25/32kg, in general cele cu spatele la sensul de mers. La grupele combinate RF/FF, adica și cu fața și cu spatele la sensul de mers este FOARTE IMPORTANT să aveți grijă la limita de utilizare a centurilor, mai ales la cele cu fața la senul de mers. Aceeași regulă cu tetiera și centurile se aplică și aici, adică este necesar centurile să fie la nivelul recomandat de producător și tetiera la aprox 2 degete de umeri să nu pună presiune pe umeri.

Mențiune din manualul Britax Max Way – la ultimul nivel al centurilor scaunul poate fi folosit până când nivelul ochilor este deasupra scaunului.

Scaunele auto 15-36kg sau 100-150cm (4/5 ani minim – 12/13ani aprox)

La această grupă de scaune este importantă înțelegerea copilului de a sta corect în aceste scaune, de aceea și recomandările sunt de a fi folosite cât mai târziu posibil, dacă se poate după depăsirea unui scaun utilizabil cu spatele la sensul de mers până la minim 25kg/aprox 5ani/115-125cm. Scaunul se depășește atunci când copilul nu mai încape sub tetiera scaunului aceasta apăsându-i pe umeri, bunele practici spun ca poate fi depășită limita de greutate de 36kg atunci când copilul încă stă bine în scaunul înălțător dar nu stă bine direct pe banchetă doar cu centura mașinii. Am scris deja un articol amănunțit despre această categorie de scaune de unde puteți afla mai multe detalii, chiar și despre când este momentul sa renunțați complet la scaun, așa că nu are rost să vă plictisesc aici.

Citiți ÎNTOTDEAUNA manualul de utilizare al scaunelor auto! Acolo veți găsi mereu cum trebuie folosite, care este nivelul recomandat al centurilor sau limita de înălțime și de kilograme, plus alte răspunsuri la întrebările legate de scaunul dumneavoastră și dacă nu găsiți în manual puteți oricând să contactați producătorul pentru a vă lămuri neclaritățile, sau pe site-ul lor majoritatea au o secțiune cu cele mai frecvente întrebări.

Totodată nu uitați să vă actualizați informațiile în legătură cu legislația rutieră și obligațiile pe care le avem în legătură cu transportul copiilor în mașină.

Recapitulare scurtă:

  • Scoică – vârful capului la marginea scoicii
  • Scaun auto cu centuri proprii – nivelul ochilor/vârful urechilor la marginea scaunului/tetierei – majoritatea care sunt pe multe grupe după 18kg la FF trebuie scoase centurile proprii ale scaunului
  • Scaun înălțător cu spătar – când nu mai încape comfortabil sub tetieră, să aibă aproximativ 2 degete până la ea. Vedeți în articolul despre ele când este pregătit copilul să stea fără scaun.

Câteva articole de la producători din domeniul siguranței auto pentru copii alți specialiști din domeniu.
https://www.besafe.com/en/when-to-change-car-seats/
https://axkid.com/safety/the-transition-to-an-adult-seat-belt-and-safe-travel-in-forward-facing-seat/
http://erfmission.com/frequently-asked-questions/

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑