Au fost publicate rezultatele primei sesiuni de teste din 2023 de la ADAC și OAMTC, teste suplimentare de siguranță pentru scaunele auto!

👉 Rezultatele clubului auto german ADAC
👉 Rezultatele clubului auto austriac OAMTC
👉 Rezultatele clubului auto ceh TCS
Am povestit de mai multe ori în ce constau aceste teste și bineînțeles cea mai importantă componentă a lor este cea de siguranță. Testele sunt conduse de clubul auto german, ADAC, iar celelalte cluburi sunt partenere și preiau rezultatele prezentându-le în varianta lor, dar testele sunt doar cele conduse de ADAC.
Puteți vedea în articolele precedente cum să interpretați aceste rezultate. Important este întotdeauna aspectul siguranței și nu scorul de ansamblu; deși sunt și restul componentelor testului de interes și informat despre ele, siguranța trebuie să fie criteriul principal după care alegem un scaun auto pentru copii!
Din categoria scaunelor isofix pentru utilizarea prelungită cu spatele la sensul de mers au fost testate 7 modele, destul de multe aș zice.
Dintre ele văd că scorul cel mai bun la siguranță l-a avut Besafe IZI twist M, scaun utilizabil exclusiv cu spatele la sensul de mers, dar din păcate din cauza nivelului ridicat de naftalină găsit în materiale a fost declarat că nu a trecut testul ADAC și nu este recomandat.
Besafe a mai avut acum 2 ani aceeași problemă din cauza etichetelor și au încetat utilizarea lor încă de anul trecut, probabil au fost alese de către ADAC scaune care erau din partidele mai vechi. Puteți vedea pe site-ul german al Besafe comunicatul de presă.
Joie au avut 3 scaune, 1 scoică și 1 landou în categoria pentru nou născuți și 1 scaun în categoria pentru copiii pana la 105cm, aproximativ 4ani.
Toate 3 scaunele au obținut rezultate foarte bune la siguranță, iar scoica Joie i-Snug 2 a ieșit best in test, adică cea mai bună în teste la categoria ei, a fost testată cu și fără bază isofix. Și cel mai fain aspect, bineînțeles după siguranța oferită, cred că asta este cel economic, fiind o scoică accesibilă la preț, pentru toate buzunarele.

La a doua categorie, cea a scaunelor pentru copii până la 105cm, aproximativ 4 ani, din punctul de vedere al siguranței besafe a stat cel mai bine după cum puteți vedea că a avut scorul cel mai mic, însă a fost decăzut din cauza urmelor de naftalină. Imediat după el a fost Joie i-Harbour + i-Base Encore.
Au început să fie testate cam în fiecare sesiune și scaune pentru utilizarea exclusivă cu spatele la sensul de mers dar și dincolo de 105cm/18kg. Așa că și în această sesiune avem 2 scaune existente deja pe piață, care au testul suedez plus trecut, și anume Besafe Stretch B și Avionaut sky 2.0.
Besafe Stretch B a avut scorul cel mai bun la siguranță dintre toate scaunele, dar cei de la ADAC au evaluat ca fiind un scaun dificil de instalat și utilizat, complicat în a așeza copilul, ceea ce poate duce la multe erori de utilizare. Pentru aceleași criterii a fost depunctat și besafe Stretch, dar din punctul de vedere al siguranței au obținut scor pe care îl obțin scoicile, așa de bine protejează atât un bebeluș mic cât și un copil mai mare. Puteți vedea în detaliu o prezentare a lui Besafe Stretch dacă vă încântă și vă gândiți să îl achiziționați.
Aceste lucruri în practica de zi cu zi cred că sunt subiective și de aceea trebuie ca cei care vând scaunele să fie mai responsabili în legătură cu explicațiile cum să fie instalate și cum să fie utilizate aceste scaune. Din păcate aproape peste tot în Europa este problema aceasta și foarte mulți vânzători de scaune auto după ce și-au făcut vânzarea nu mai oferă suport părinților, și asta se întâmplă în special în lanțurile mari de magazine, vânzătorii mai mici și axați pe astfel de scaune sunt ceva mai atenți în a oferi suport și după vânzarea produsului.

Avionaut sky 2.0 a obținut și el un scor bun la siguranță, dar din păcate l-au depunctat la instalare, la așezarea copilului, la poziția copilului, deși pe alta parte spun ca instrucțiunile sunt ușor de urmărit… Clasic pentru ADAC, din păcate în istoria acestor teste au arătat că nu sunt asa de mari fani ai acestor scaune depunctând și alte modele asemănătoare tot pe aceleași criterii. Până la urmă aceste aspecte sunt subiective, unii părinți se pot descurca mai bine alții mai puțin, și aici e nevoie de ajutor nostru al consultanților.

În general am observat că aceste mentiuni de ergonomie sunt aproximativ la fel la toate modelele, chair și la cele best in test după cum spun ei, și anume: poziția picioarelor nu e optimă, așezarea copilului nu e ideală, nu are vizibilitate bună copilul sau să că nu se scoate ușor husa, dacă se scoate ușor poate să o scoată chiar și copilul și ajunge sa fie depunctat scaunul pentru altele…. Așa cum am zis mereu, aceste aspecte sunt foarte subiective, da sunt de citit dar nu sunt cele care trebuie să fie decisive în alegerea scaunului.
La ultima categorie și anume 100-150cm, aproximativ de la 5 ani în sus, au fost testate Cybex solution G I-fix, Nuna Aace LX, Swandoo Charlie și 2 Britax Discovery Plus și Adventure Plus, fiind versiunile noi ale vechilor modele. Toate au ieșit bine la siguranță pentru categoria lor, Cybex solution G I-fix fiind declarat de ei câștigătorul categoriei.

Ce ar fi de reținut din toate aceste rezultate… Din punctul meu de vedere.. Faptul că există scaune sigure pentru toate buzunarele, că atunci când îți permiți o mașină mi se pare imposibil să spună cineva că nu își permite un scaun auto pentru copii.
⚠️⚠️Informați-vă, citiți manualul scaunului dumneavoastră și folosiți-l corect pentru fiecare etapă de dezvoltare a copilului dumneavoastră. Folosiți scaunele pentru fiecare etapă până la maximul posibil și nu până la minimul necesar sa treceți la următorul scaun.
Dacă aveți întrebări și aveți nevoie de un sfat vă aștept pe grupul nostru Rearfacing Prelungit România. Și dacă vreți să ne susțineți activitatea sau să ne mulțumiți pentru ajutorul oferit puteți să ne luați o cafea ☺️

Leave a Reply