Testările scaunelor auto – partea a II-a – Deslușirea rezultatelor

Interpretarea rezultatelor de la testele de siguranță realizate scaunelor auto pentru copii  este și ea importantă în vederea de ansamblu a scaunului ales pentru că fără a vedea în detaliu ce anume “poate” acel scaun putem să ne formăm o imagine greșită asupra lui.

Cum am spus și în primul articol despre testările scaunelor auto rezultatul obținut este o medie a mai multor criterii, și fiind medie, nota unui criteriu mai puțin important poate crea un rezultat de ansamblu mai bun chiar dacă nota celui mai important criteriu, siguranța, este una mai mică, sau chiar și invers cu rezultate slabe la siguranță si rezultate bune la ergonomie și alte aspecte incluse în test; așa că vederea rezultatului sau al steluțelor primite în detaliu este necesară pentru a face o alegere bazată în principal pe siguranța oferită de scaun.

Vă voi arăta un exemplu clar de la ADAC și voi discuta pe marginea lui cum ar fi daca nu ne-am uita la detalii, mai precis vă voi detalia rezultatele scaunului Britax Max Way, un scaun testat acum aproximativ 6 ani la ADAC și care are și Testul Suedez Plus trecut, pe care probabil deja îl știți dacă urmăriți blogul, ca fiind cel mai strict test pentru scaunele auto. Nu este o reclamă, ci este scaunul la care și eu am ajuns în urma cercetării pieței acum ceva ani, și totodată un scaun ce a pus destule semne de întrebare și pe grupul de facebook.

Nu uitați că una din ideile principale ale blogului, și a mea personal, este că orice scaun ce permite utilizarea extinsă cu spatele la sensul de mers este mai sigur decât orice scaun ce permite utilizarea cu fața la sensul de mers cu cele mai bune rezultate la testele de siguranță, și în această perspectivă intră inclusiv scaunele care nu au absolut nici o testare în plus față de cele obligatorii din cadrul omologărilor, pentru că deja cred că nu mai este loc de îndoială după atâtea teste și studii că astfel de scaune oferă o siguranță de 5ori mai mare.

Britax Max Way, vorbim de primul lor model, nu de cel Plus, care are câteva înbunătățiri. O mică descriere a scaunului: este din categoria 9-25kg, grupa 1/2, utilizabil exclusiv cu spatele la sensul de mers, potrivit pentru copii cam de pe la vârsta de 10-12 luni în sus până spre 5-6 ani, bineînțeles în funcție de greutate și înalțime, și se instalează doar cu centura mașinii.

Conform testelor efectuate de ADAC în 2013 a obținut un rezultat de ansamblu suficient….dar de ce? până la urmă este un scaun cu testul suedez plus trecut, deci ar trebui să fie foarte bun, nu? Hai să vedem mai jos care este “problema” lui din punctul de vedere al celor de la ADAC.

În primul rând să știți că fiecare scaun testat de ADAC are o pagină proprie unde este descris ce avantaje și dezavantaje are; din pagina principală cu lista scaunelor supuse la testare dacă dați click pe numele scaunului veți putea deschide pagina cu detalii, și vă încurajez să o faceți chiar dacă este în limba germana, cine știe limba are noroc cine nu, ca mine 🙂 se descurcă cu google translate, și mulțumim că a fost inventat 🙂

Mai jos puteți vedea poze cu detaliile rezultatelor, bineînțeles traduse cu google 🙂 așa că dacă sunt erori ..not my bad 🙂

Din punctul de vedere al rezultatelor testelor ADAC este un scaun care nu prea a performat chiar așa bine… DAR.. până la urmă care este cel mai important aspect dintre toate? SIGURANȚA, nu?…așadar dacă ne-am uita doar la rezultatul de ansamblu am spune vai ce scaun, nu e bun de nimic.

Dar uitându-ne la detalii putem vedea, chiar și doar grafic, că la aspectul siguranței are verde și un plus, asta înseamnă că până la urmă nu e chiar așa un scaun slab. Apoi chiar și cei de la ADAC spun că la un impact frontal, care statistic vorbind este cel mai des întâlnit tip de accident, valorile sunt foarte mici, ceea ce ne și interesează, cu cât forțele aplicate copilului sunt mai mici cu atât el iese mai puțin vătămat dintr-un accident, iar la impact lateral valori medii la fel ca multe alte scaune, deși aici este la aspectele negative. Tot cei de la ADAC spun că este un scaun ce are instrucțiuni de utilizare ușor de înțeles, necesită un spațiu rezonabil pentru instalarea în mașină și întreținerea lui este una ușoară, husa fiind ușor de îndepărtat și spălat.

Acum, la ce a fost depunctat de a obținut un rezultat de ansamblu nu chiar bun din punctul de vedere al celor de la adac, în linii mari vorbind la modul de instalare, adică ei au spus ca nu poate fi instalat foarte ferm în mașină, că are un mod complicat de instalare, datorită centurilor adiționale, ceea ce poate duce la o instalare eronată. Și tot la partea negativă au găsit faptul că nu ofera prea mult loc la picioare copilului, că nu are o vizibiliate prea bună pe geam și că nu ar avea o poziție prea confortabilă.

Văzând toate aceste detalii acum intervine părerea subiectivă a fiecăruia. Eu personal văzând că din punctul de vedere al siguranței acest scaun are rezultate bune nu m-ar mai interesa și restul aspectelor, adică nu l-aș scoate dintre opțiunile disponibile doar pentru că are o instalare ce necesită ceva mai multă atenție. În documentarea despre ce scaun să aleg nu m-aș opri doar la o părere, autorizată chiar, căci putem spune că cei de la ADAC sunt o entitate de referință în domeniu, aș căuta și alte informații, păreri și video-uri despre acest scaun. Lucru care s-a și întamplat acum 6 ani când am fost în situația de a găsi un scaun potrivit familiei noastre. Am căutat să văd cum se instalează, am căutat să văd ce spun alții despre scaun, dacă sunt chiar așa de negre aspectele negative de la acest test, și pentru noi s-a dovedit a fi scaunul perfect atunci, și chiar si acum la al doilea copil. Până la urmă la orice lucru nou care are niște instrucțiuni de utilizare le citim, încercăm să le înțelegem, facem o încercare să instalăm, dacă nu iese bine din prima mai căutăm, mai citim, întrebăm la reprezentanță.

Astfel dacă nu aș fi cercetat în detaliu rezultatele testelor și aș fi rămas la imaginea de ansamblu prezentată in tabel aș fi putut spune ca nu este un scaun bun, un scaun sigur, de ce sa imi pun copilul in el?

În situații asemănătoare se află și alte scaune, adică au fost puse într-o lumină mai puțin bună de aceste teste de la ADAC pentru că la unele aspecte precum ușurința instalării sau   manevrabilitatea sau întreținerea scaunului nu sunt chiar cele mai simple față de alte modele și astfel deși la siguranță stau bine per ansamblu au obținut un scor mai puțin bun. Acum sincer nici eu nu aș lua un scaun care este plin de poluanți în huse dacă aș avea alte opțiuni, dar cu siguranță nu aș elimina un scaun dintre posibilele alegeri doar pentru că instalarea este una ce necesită ceva mai multă atenție.

Câteva exemple, să spunem mai controversate: Diono Radian 5, a fost depunctat pentru că are multe accesorii ce pot conduce la o utilizare eronata în grupa pentru nou născuți mai ales, total de acord, dar daca cineva are un copil mai mare de 1 an este un scaun foarte bun din perspectiva utilizării cu spatele la sensul de mers, acum fiecare trebuie să își delimiteze nevoile și criteriile de alegere a unui scaun. Axkid Wolmax, actualul model Move, se află în aceeași situație cu Max-Way, și este un scaun cu rezultat bun la siguranță .

Pe de altă parte sunt și multe scaune cu rezultate foarte bune atât la siguranță cât și la ergonomie, manevrabilitate (deși sunt scaune cu isofix și asta le face destul de grele) și anume: BeSafe iZi Kid X2 i-size care are scorul cel mai mic la siguranță din toată istoria ADAC de până acum și este un scaun utilizabil exclusiv cu spatele la sensul de mers, asta pe mine personal mă face să mă gândesc foarte mult la acest tip de scaune dacă și la ADAC în sfârșit un astfel de scaun a obținut cel mai bun scor la siguranță înseamnă că într-adevăr aceste scaune chiar oferă o siguranță așa de mare. Aproape la fel de bune rezultate au și scaunele de la Britax , Dualfix i-size si Swingfix i-size.

Sunt multe scaune ce permit utilizarea extinsă cu spatele la sensul de mers care au doar Testul Plus Suedez trecut și nu au testare la ADAC, sau scaune care au fost testate la ADAC dar nu au Testul Plus Suedez , asta pentru că permit și utilizarea cu fața la sensul de mers,  sau scaune care permit utilizarea extinsă cu spatele la sensul de mers și nu au nici un fel de testare suplimentară, pe toate acestea noi le susținem a fi utilizate corect conform indicațiilor producătorilor și pentru cât mai mult timp posibil cu spatele la sensul de mers; în total în Europa la ora actuală sunt peste 60 de modele de scaune auto pentru copii, pentru toate bugetele, ce permit utilizarea exitinsă cu spatele la sensul de mers,  adică până la minim 18kg ale copilului, așa că nu prea sunt scuze că nu am găsit scaunul potrivit 🙂

Conduceți prudent și nu uitați centura!

Referințe:

http://erfmission.com/category/car-seats-2/crash-testing/

https://www.securange.fr/comprendre-notes-crash-test

https://www.race.es/wp-content/uploads/2017/05/primer-informe-sillas-infantiles-2017.pdf

https://www.adac.de/_mmm/pdf/ADAC%20Kindersitztest%202018%20Fruehjahr_Herbst_1%2C5MB_321751.pdf

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: