Cred, și sper, că toți părinții de acum când caută un scaun auto pentru copiii lor caută să vadă dacă au performat bine la teste, adică la simulări de accidente pentru a vedea câtă siguranță oferă copiilor.
Cel mai bine este să luăm un scaun auto pentru copii care are rezultate bune la testele de impact făcute asupra lor. Dar care teste? Ce înseamnă ele? Ce arată testele? Ce se urmărește în timpul lor? Cum se ajunge la un rezultat bun sau mai puțin bun? Dar scaunele care nu au teste ce se întâmplă cu ele, de ce sunt pe piață, dacă sunt pe piață sunt înseamnă că sunt sigure?
Ar trebui să știți întâi care sunt omologarile scaunelor auto pentru copii. Despre ele am scris chiar al doilea post de pe site. Acolo am povestit cum ajung scaunele pe piață și cerințele minime pe care trebuie să le îndeplinească.
Singurele testări obligatorii la care sunt supuse scaunele auto pentru copii sunt cele din cadrul standardelor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea să iasă la vânzare, adică din cadrul ECE R44/04 sau R129 (i-size); deși este în vigoare și ECE R44/03 nu mai sunt scaune noi care îndeplinesc doar aceste cerințe, cel puțin din perspectiva scaunelor utilizate cu spatele la sensul de mers.
În această primă parte voi prezenta Testările Independente, cine le face și care sunt criteriile urmărite de ele în a oferi nota finală a unui scaun auto pentru copii.
Acest articol, cât și partea a doua, au la baza articole deja făcute de alte persoane din domeniu și veți găsi link-urile la sfârșitul lor. Eu nu fac decât să le transpun în limba română pentru a fi mai ușor accesibile tuturor părinților.
ADAC / OAMTC / TCS
În primul rând cred că trebuie să știți că toate aceste testări la care sunt supuse scaunele auto pentru copii sunt testări suplimentare, independente și non-profit, nu există înțelegeri comerciale între producători și instituțiile care le testează. Achiziționarea scaunelor este complet anonimă.
Toate aceste testări pleacă de la un punct comun, și anume consorțiul global ICRT ( International Consumer Research and Testing) care reprezintă interesele a mai mult de 35 de asociații de consumatori din toată lumea.
Membrii ICRT au stabilit de comun acord un protocol strict ce trebuie urmat și au împărțit sarcinile între următoarele cluburi auto :
- ADAC – clubul auto german – se ocupa de testele dinamice, adică simulările efective de accidente.
- TCS – clubul auto elvețian – se ocupă de instalarea scaunelor în mașină.
- ÖAMTC – clubul auto austriac – se ocupă de testele de manipulare și realizează și calculele globale.
Restul instituțiilor de mai jos de care ați mai auzit preiau rezultatele de mai sus și le transpun în formatul lor personal:
- Which? – este asociație a consumatorilor din Marea Britanie și adună rezultatele acestor teste din cadrul instituțiilor mai sus menționate, rezultatele sunt disponibile în urma abonării.
- Stiftung warentest – o altă asociație tot din Germania, rezultatele testelor lor nu sunt publice, pot fi accesate contra cost.
- Race – clubul auto spaniol, rezultatele lor sunt disponibile gratuit.
- Autoliitto – clubul auto finlandez, rezultatele lor sunt disponibile gratuit.
- Que Choisir – asociație a consumatorilor din Franța, rezultatele sunt disponibile contra cost.
Dincolo de aceste teste mai sunt și testele realizate de două instituții din Suedia, ambele fiind axate pe testarea scaunelor utilizabile cu spatele la sensul de mers:
- VTI – Insitutul Suedez de cercetare a drumurilor naționale și transporturilor – sunt deținătorii celui mai strict test de simulare a accidentelor asupra scaunelor auto pentru copii, Testul Plus, destinat scaunelor cu spatele la sensul de mers.
- Folksam – una din cele mai mari companii de asigurări din Suedia au și ei testele lor independente, axate în special pe scaunele cu spatele la sensul de mers, rezultatele lor sunt disponibile gratuit.
Așadar protocolul ICRT are următoarele componente:
1 – SIGURANȚA – 50% din notă finală – această parte este cea mai importantă și ar trebui să fie decisivă în alegerea unui scaun auto pentru copii.
- Scaunele aprobate sub ECE R44/4 și UN R129 sunt testate pe un schelet de Volkswagen Golf VII, începând cu 2015, într-un impact frontal la 64km/h și într-un impact lateral la 50km/h, la cel din urmă simulându-se și o adâncitură în ușa mașinii, conform cerințelor din UN R129.
- Deasemenea are loc și evaluarea subiectivă a stabilității scaunului pe bancheta din spate a vehiculului și ghidarea centurii cu ajustarea în funcție de dimensiunile copilului.
Testul este realizat cu manechine de diferite dimensiuni cu scaunul poziționat atât în poziția cea mai înclinată cât și cu el în poziția cea mai ridicată. Scaunele se testează în toate modalitățile de utilizare recomandate de producător (cu baza isofix sau fără, cu fața la sensul de mers, cu spatele la sensul de mers, cu isofix sau fără isofix, etc) și pentru a fi concludent rezultatul final se utilizează uneori și peste 20 de bucăți dintr-un model. Scaunele utilizate în testare nu sunt prototipuri ci sunt direct scaunele care se găsesc pe piață pentru achiziție.
2 – Manipularea / Operarea scaunului (40%) și Ergonomia / Comfortul (10%) – În aceste două criterii sunt luate în considerare următoarele aspecte:
- Evaluarea utilizării incorecte a scaunului copilului atât la instalare cât și la dezinstalare și la poziționarea copilului.
- Ușurința asamblării și dezasamblării scaunului, huse și părți componente, cât și a instalării și dezinstalării scaunului și a poziționarii copilului in scaun.
- Claritatea instrucțiunilor de folosire oferite în manualul scaunului.
- Comfortul și spațiul oferit copilului în scaun cât și spațiul ocupat de scaun în mașină.
- Finisajele produsului, accesoriile disponibile și procesul de curățare a huselor.
În cadrul acestei evaluări scaunele se instalează atât pe locul din față cât și cele din spate a vehicului, inclusiv pe cel din mijloc dacă acest lucru este permis de producător. Se utilizează atât manechine cât și copii de diverse vârste, adecvate pentru scaunele testate, în mașini precum Fiat 500, Opel Astra și Ford Galaxy.
3 – Substanțe Toxice – Rezultatele acestor teste nu sunt incluse scorul total dar pot influența continuarea testelor dacă valorile sunt foarte ridicate. Aceste teste au fost introduse în 2011 și se testează toate componentele care ajung în contact direct cu copilul. Bazându-se pe ghidul european REACH și Ökotex 100 se evaluează conținutul de substanțe ignifuge, ftalati, compuși fenolici, metale grele, etc… care sunt dovedite a fi toxice în cantități mari chiar și prin simpla atingere a pielii de obiectele care le conțin.
Astfel luând în considerare aceste criterii un scaun poate avea următoarele nivele de clasificare:
- sehr gut = very good / excellent / foarte bun ( min 80% la siguranță, min 80% la ergonomie și min 40% la substanțele toxice )
- gut = good / highly recommended / bun ( min 60% la siguranță, min 60% la egonomie și min 40% la substanțele toxice)
- befriedigend = satisfactory / recommended / satisfacator ( min 40% la siguranță, min 40% la ergonomie și min 30% la substanțele toxice)
- ausreichend = enough / recommended with reserve / suficient ( min 20% la siguranță, min 20% la ergonomie și min 30% la substanțele toxice)
- mangelhaft = poor / not recommended / nerecomandat (<20% siguranță, <20% ergonomie și <20% la substanțele toxice)
Aici gasiti rezultatele sesiunii din primavara 2018 a testelor ADAC.
Testul Suedez Plus
Este cel mai strict test existent în domeniu, pe piața internațională, la ora actuală, și acest lucru se datorează faptului că se axează pe măsurarea forței aplicate la nivelul gâtului copilului într-un impact frontal. Se știe că gâtul este punctul cel mai vulnerabil al unui copil în accident și de aceea acest test se ocupă în special de măsurarea stresului pe care îl poate suporta ocupantul într-un impact frontal. După cum îi spune și numele, este realizat în Suedia de către VTI (Swedish Național Road and Transport Safety) și NTF (Național Society of Road Safety).
Scaunele sunt supuse voluntar de către producători la acest test și sunt cu precădere scaunele utilizate doar cu spatele la sensul de mers deoarece maximul forței admise, la care este supus gâtul unui copil, este de 122kg (1,220 Newton), un scaun utilizabil cu fața la sensul de mers exercitând o forță mult mai mare asupra gâtului copilului. Scaunele sunt în principal din grupele 1 și 2, adică 9-25 kilograme. Testul este făcut la o viteză de 56km/h și o forță de frânare de 38 g, pe când standardul minim obligatoriu, ECE R44/4, se realizează la 50km/h și 28 g.
Datorită stricteții cu care este realizat acest test, doar scaunele utilizabile exclusiv cu spatele la sensul de mers sunt cele care reușesc să îl treacă și să primească una din cele 2 etichete de mai sus, în funcție de maximul de kg admis de producător până la 18 sau 25 kg. Aici nu există o listă în funcție de ce notă ia fiecare scaun ci pur și simplu scaunul trece sau nu testul. Toate scaunele utilizabile exclusiv cu spatele la sensul de mers până la 18 sau 25 de kg din Europa la ora actuală au trecut acest test.
Cred că aș putea spune că trecerea acestui test este o garanție că acel scaun va proteja copilul de aplicarea unei forțe extreme asupra gâtului, în condițiile utilizării corecte conform instrucțiunilor producătorului.
Folksam
Pentru că am adus aminte și de ei, să spun spun și două cuvinte. Sunt o instituție de asigurări din Suedia, poate chiar cea mai mare, care desfășoară propriile testări pe scaunele auto pentru copii de mulți ani. La noi sunt mai puțin cunoscuți, dar de când a inceput să se miște un pic piața pentru scaunele utilizabile cu spatele la sensul de mers au apărut și testele lor în vizor. Bineînțeles și ei se axează pe testarea scaunelor utilizabile extins cu spatele la sensul de mers dar testează anual și câteva scaune utilizabile cu fața la sensul de mers pentru a arăta diferențele mari de siguranță dintre cele două categorii. Puteți găsi la ei pe site, au și limba Engleză, raportul care il updatează an de an cu noile scaune testate. Scaunele testate sunt în principal cele de pe piața suedeză dar urmaresc să testeze și scaune care au performat bine la testările europene.
Cam asta am înțeles eu din tot ce am citit pe tema testelor independente de siguranță pentru scaunele auto pentru copii, sper să vă fie de folos și vouă și dacă credeți că am omis ceva sau am spus ceva greșit vă astept cu drag să discutam aici sau pe grupul de Facebook.
Conduceți prudent și nu uitați centura!
Update : Am publicat și articolul cu interpretarea rezultatelor de la teste, cu exemple de la testele efectuate de ADAC.
Referințe:
NTF – lista scaunelor testate, inclusiv cele ERF
https://www.race.es/wp-content/uploads/2017/05/primer-informe-sillas-infantiles-2017.pdf
https://www.adac.de/_mmm/pdf/ADAC%20Kindersitztest%202018%20Fruehjahr_Herbst_1%2C5MB_321751.pdf
BeSafe car seat safety tests explications