În postul anterior am încercat să spun cate putin din toate. Acum cred că cel mai potrivit ar fi să prezint omologările/aprobarile necesare unui scaun auto pentru copii pentru a putea fi scos la vânzare de către producători, si utilizat de catre copii.
În momentul de față scaunele auto sunt omologate sub directivele comunității europene ECE R44/4 si din 2013 si ECE R129, cunoscută și sub numele de i-Size.
ECE R44 este standardul introdus in 1982 de către Națiunile Unite si care a avut mai multe revizii, cea mai actuala fiind revizia 4. Pentru a fi comercializate scaunele auto pentru copii trebuie sa treaca testele din cadrul acestei reglementari.
Începând din aprilie 2008 toate scaunele produse înainte de 1995 care au fost aprobate sub ECE R44/1 and ECE R44/2 nu mai sunt legale si drept urmare nu ar mai trebui folosite si comercializare. Doar scaunele ce afiseaza eticheta standard portocalie, indicand aprobarea sub reglementarile ECE R 44/3 sau R44/4 sau I-size ( UN R129) , pot fi comercializate si utilizate in mod legal.
Aceasta eticheta garanteaza faptul ca scaunul respecta cerintele minime de siguranta impuse de standardul european ECE R44. Eticheta portocalie poate sa garanteze de asemenea si faptul ca scaunul respecta cerintele noului standard i-Size, garantand totodata faptul ca ofera o siguranta mai buna.
Pentru a primi omologarea standardului ECE R44/4, printre alte cerinte, scaunele sunt testate in impact frontal la o viteza de 50km/h si in impact din spate la o viteza de 30km/h folosind manechine speciale pentru teste (sunt cat mai aproape de dimeniunile reale ale unui copil din grupa pentru care sunt testate) si instrumente avansate de masurare concepute pentru a evalua nivelul de protectie oferit de fiecare scaun. Deasemenea se fac teste si pentru impact cu rasturnare. Rezultatele testelor trebuie sa fie in cerintele impuse de reglementarile europeane.
Printre alte modatlitati, testele se desfasoara astfel: intr-un scaun de masina pentru teste se instaleaza un scaun auto pentru copii, se pune manechinul in scaun si o bara metalica este pozitionata la o distanta de 550mm in fata manechinului de test. Scaunul de masina este accidentat si testul arata daca manechinul se loveste cu capul de aceea bara sau de alta parte a scaunului de masina si de asemenea acceleratia cutiei toracice. Deasemenea masoara si daca scaunul copilului aluneca din loc pe scaunul de masina in momentul impactului. In momentul de fata testul nu masoara forta care este aplicata gatului si nici ce se intampla cu organele interne.
Cateva explicatii despre aceasta eticheta standard portocalie care se gaseste pe toate scaunele europene ce se comercializeaza in prezent. Poate aparea in mai multe moduri, dar prezinta aceleasi informatii, descrierea este dupa prima poza, restul sunt pentru a vedea si alte etichete.
- Indica faptul ca scaunul intruneste standardul european de siguranta ECE R44/4, sa fiti atenti la cifra de dupa R44, daca este 1 sau 2 inseamna ca scaunul nu ar mai trebui folosit, acele revizii nemaifiind legale. Deci doar R44/3 sau R44/4 sunt standardele legale in momentul de fata, plus cel pt i-size, asupra caruia revin mai jos.
- Pentru ECE R44/3 si R44/4 sunt 3 tipuri de aprobari a scaunelor auto: universale, semi-universale si specifice pentru anumite autoturisme. (mai jos este decrierea lor)
- Aprobarea pentru grupa de greutate, daca litera Y este adaugata reprezinta faptul ca acel scaun are o centura de prindere a copilului in 5 puncte, 2 de la solduri, 2 de la umeri si cea de la bazin unde se inchid.
- Indicatorul European de aprobare.
- Indica tara in care acel scaun a primit aprobare. 1=Germania, 2=Franta, 3=Italia, 4=Olanda, etc
- Numarul de aprobare. Primele 2 numere (04) arata sub care standard a fost omologat scaunul, in acest caz ECE R44/04
- Numar unic alocat scaunului respectiv, pentru testare si urmarire.
- Detalii despre productie, saptamana si an, in acest caz saptamana 7 a anului 2006.
- Numarul de referinta al articolului la producator.
- Codul EAN
- Codul de bare
- Numele producatorului scaunului.
Tipuri de omologari/aprobari ale scaunelor pentru copii:
Aprobare universala – scaunul este aprobat sa fie utilizat in toate autoturismele care intrunesc reglementarile ECE R14 si R16. Scaunele care sunt dotate cu ISOFIX trebuie sa foloseasca inelele ISOFIX de prindere inclusiv dispozitivul de ancorare superior ( top tether anchorage point – cel din spatele banchetei) sau piciorul de sprijin in podea si manualul autoturismului trebuie sa specifice ca acesta este potrivit utilizarii scaunelor pentru copii cu ISOFIX universal.
Aprobare semi-universala – este atunci cand, pe langa cerintele standard, alte dispozitive de siguranta sunt folosite pentru instalarea scaunului si necesita testare aditionala. Spre exemplu unele autoturisme ofera spatiu suplimentar de depozitare in interiorul sau sub nivelul podelei, lucru care poate influenta comportamentul piciorului de suport a scaunului copilului, astfel ca trebuie sa verificati compatibilitatea dintre scaunul copilului si masina dumneavoastra. In general producatorii au o lista de masini compatibile cu scaunele lor.
Aprobare specifica pentru vehicul – scaunul copilui este testat suplimentar intr-un accident dinamic de test pe un vehicul specific si aprobate astfel doar pentru aceste vehicule. Autoturismul trebuie sa fie mentionat in lista de masini compatibile, a producatorului, cu scaunul auto. Acest lucru poate include caracteristici speciale sau modele care pot fi instalate doar in acel tip de vehicul
ECE R129 sau i-Size este standardul nou introdus in Iulie 2013 si se va folosi in continuare in paralel cu ECE R 44/4 pentru cativa ani.
Principalele caracteristici ale noului standard i-Size sunt:
– utilizarea scaunelor cu spatele la sensul de mers pana la minim 15 luni sau 87cm. S-a dovedit ca o astfel de pozitionare este mult mai sigura intr-un accident frontal, imbunatatind protectia capului, gatului si organelor vitale ale copilului.
– s-a adaugat testarea la impact lateral, astfel se asigura ca scaunele ofera si aici o siguranta buna.
– ISOFIX obligatoriu – pentru a reduce sansele unei instalari gresite.
– se bazeaza pe varsta si inaltimea copilului decat pe greutate, astfel reflecta cele mai noi date legate de siguranta si ofera parintilor un indicator mai bun pentru ce scaun este potrivit pentru copiii lor si cand copilul lor este pregatit sa treaca la urmatorul scaun de masina.
Eticheta pentru i-Size este tot portocalie si are aceleasi informatii ca si cea pentru ECE R44/4, diferenta fiind ca scrie i-size pe ea in loc de R44/4.
Articolul urmator as vrea sa fie despre instalarea cu centura vs instalarea cu ISOFIX.
Linkuri utile despre aceste reglementări:
http://www.britax.co.uk/support/faq/safety-considerations/
http://www.rearfacing.co.uk/facts.php#test
http://www.i-size.org.uk/index.html
http://www.childseatsafety.co.uk/
https://www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/doc/2014/wp29grsp/GRSP-55-38e.pdf
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:42011X0909%2802%29