Cercetarile ultimilor ani au aratat ca pozitionarea cu spatele la sensul de mers este de 5 ori mai sigura decat cea cu fata la sensul de mers pana la 2 ani.
Desigur ca benficiile acestui mod de calatorie nu dispar dupa aceasta varsta, de aceea in tarile scandinave acest mod de calatorie este o practica perfect normala pana la varsta de minim 4-5 ani, inca din anii ’60-’70.
Bineinteles sunt scaune speciale care permit acest lucru, nu orice scaun poate fi folosit astfel in grupa 1, 9-18kg. Majoritatea scaunelor combinate de pe piata permit montajul rear facing doar pentru grupa 0/0+, adica pana la maxim 13kg, ceea ce inseamna o medie de maxim 15luni.
In prezent recomandarile AAP ( Asociatia Americana a Pediatrilor) sunt de a fi utilizate scaunele ce permit montarea cu spatele la sensul de mers pana la minim 2 ani. In Europa s-a ajuns la noul standard i-size care obliga producatorii scaunelor, ce doresc aprobare sub acesta pentru grupele combinate 0/1 sau 1, sa aiba optiune de rearfacing pana la minim 15 luni, ceea ce este foarte bine, se imbunatatesc lucrurile, dar mai este pana vor fi toate scaunele asa.
Prin pozitionarea cu spatele la sensul de mers zonele cele mai sensibile ale unui copil sunt protejate mult mai bine, si anume capul, gatul si coloana vertebrala care sunt departe de a fi complet dezvoltate cum sunt ale unui adult.
La un copil de 9 luni capul reprezinta 25% din greutatea corporala, pe cand la adulti doar 6%. Capul unui copil nu este doar disproportional foarte mare fata de greutatea corporala, dar reprezinta in proportie foarte mare craniu si creierul, zona fetei fiind inca foarte mica. Acesta este unul din motivele pentru care o trauma craniana la copii este mult mai severa decat una la adult.
Coloana Vertebrala a unui copil este foarte delicata datorita faptului ca toata zona este in crestere, nefiind complet dezvoltata. Scheletul copiilor nu este inca solidifcat complet, este inca moale, consistant in principal din cartilaje. Atunci cand este supus unei violente scheletul se indoaie mai degraba decat sa se rupa. La un adult cavitatea toracica protejeaza organele vitale, precum inima, plamanii, splina, etc. La un copil nu este la fel. Cand este impins impotriva centurilor intr-un scaun montat cu fata la sensul de mers, cutia toracica nu face fata la forta aplicata in momentul impactului si astfel organele interne pot si ranite grav. Acelasi lucru se intampla si cu coloana vertebrala nefiind solidificata, este moale si se poate intinde si plesni, in acest caz doar maduva ar fi singurul lucru care ar preveni o decapitare interna.
Intr-un scaun montat cu fata la sensul de mers umerii si corpul copilului sunt tinute in loc de centuri, dar capul si gatul sunt aruncate puternic in fata ceea ce pune o forta foarte mare pe capul, gatul si coloana vertebrala insuficient dezvoltate.
Pentru un copil ce calatoreste intr-un scaun montat cu spatele la sensul de mers momentul unui impact nu este atat de dur deoarece spatele tot absoarbe forta impactului, corpul copilului fiind impins in scaun cu totul. Capul, gatul si coloana vertebrala se imping uniform in scaun si astfel ramane protejat mult mai bine.
Sa nu vi se para ciudat ca tineti un copil de 4 ani cu spatele la sensul de mers, indiferent ce spune lumea voi sunteti parintii si siguranta copiilor vostri este mai presus de parerea celorlalti.
Drumuri cat mai sigure sa aveti!
Referinte:
1. http://www.besafe.com/rear-facing-5x-safer/
2. http://www.besafe.com/rear-facing-5x-safer/expert-statements/
3. http://www.carseat.se/rearfacing/what-is-erf/
4. http://www.carseat.se/rearfacing/safety-benefits/
4. http://thecarseatlady.com/5-times-safer/
6. Advise use of rear facing child car seats for children under 4 years old – The British Medical Journal