După articolul despre siguranța copiilor în mașină vara cred că este necesar și unul cu siguranța lor în mașină iarna, mai ales că acum se pot face multe greșeli de utilizare a scaunelor auto.
Cred că a călători în siguranță iarna cu copiii în mașină este cu mult mai greu decât vara, până la urmă vara pornim aerul conditionat și avem răcoare în mașină, pe când iarna la minus grade este o provocare să îmbrăcăm copiii bine să fie și în siguranță și să le fie și cald.
În primul rând cel mai periculos lucru este să meargă copilul cu geaca groasă, pufoasă, voluminoasă, în scaunul auto. Vă întrebați probabil dar ce se poate întâmpla? Iată câteva din urmările negative ale utilizării unei geci pufoase în scaunul auto:
- nu veți putea să strângeți centurile corect astfel încât să îl țină în scaun în cazul unui impact. Oricât veți strânge și aveți impresia că este strâns de nu se poate mișca în scaun copilul, tot va rămâne loc pentru că în caz de impact tot aerul acela se va comprima și geaca își va pierde din pufoșenie și centurile rămân largi lăsând astfel loc mai mare pentru mișcarea corpului. Centurile trebuie să fie cât mai strânse direct pe corpul copilului.
- centurile vor cădea de pe umerii copilului și astfel nu vor mai fi poziționate corect, nu vor oferi susținerea capului și gâtului și nu vor îmbrăca umerii corect, iar la un impact nu ne dorim acest lucru.
- capul este împins mult prea în față de pufoșenia gecii, a glugii sau a glugii+căciulă și iese mai repede din zona de protectie a scaunului.
- supraîncălzirea – poate apărea foarte repede la un copil, de la minus grade în mașină să ajungă la multe grade cu plus și astfel poate creea discomfort în scaun și veti avea un copil nemulțumit și plângăcios chiar și pentru 5 minute de mers cu mașina.
Același lucru se poate întâmpla și cu hainele măsuri mari, sau voluminoase, sau combinezoanele dintr-o piesă a bebelușilor. Toate acestea nu fac decât să lase spațiu între centuri și copil, între copil și scaun, să împingă copilul din poziția adecvată în scaun și astfel centurile să se prindă deficitar, ceea ce într-un impact nu este ceva ce își doreste cineva, ci toți ne dorim să fie cât mai protejați.
Mai jos aveți câteva exemple clare despre cât de largi rămân centurile dacă scoateți geaca, pentru că centurile trebuie să fie strânse bine pe corpul copilului.
Sursa pozelor : Besafe, RearFacing Toddlers
Cum am zis mai sus, știu că este greu iarna cu ieșitul din casă și probabil vă întrebați ce soluții ar fi pentru a evita acest pericol de a folosi gecile în scaunul de mașină. Mai jos aveți câteva idei preluate de la Besfe si alte site-uri ale consultanților în domeniu. La o simplă căutare pe dl Google veți găsi numeroase articole despre acest subiect și chiar va îndemn să cautati, și nu să luați de lege ce scriu eu.
- Încălzirea masiniiy – cred că nu mai există mașini care să nu aibă o modalitate de încălzire pentru a oferi comfortul necesar pasagerilor pe perioada iernii. Planificați-vă cât de mult puteti călătoriile și încălziți mașina cu 5-10 minute înainte de a pleca. În Romania sigur este nevoie de curățat parbriz, geamuri, etc de brumă și zăpadă destul de des așa cat atunci cand voi faceți asta afară copilul poate sta înăuntru îmbrăcat cu geaca până se încălzește mașina, și apoi numai bine îl dezbrăcați și îl asigurați corect în scaunul auto.
- Sticle cu apă caldă – puteți cobori 1-2 sticle cu apă caldă să le punetiy pe scaun să se încălzească puțin înainte de a pune copilul. AVEȚI GRIJĂ SĂ NU VA FRIGEȚI!
- Hainele de lână – sunt MINUNATE – ajută corpul să își mențină temperatura, respiră foarte bine, dacă se udă, ceea ce nu e chiar ușor datorită lanolinei pe care o au în ele fiind o grasime nu se udă usor, rămân calde și nu reci ca niște haine de bumbac, duc umezeala departe de corpul copilului. Și în primul rand nu sunt voluminoase, sunt minunate macar ca prim strat pe pielea copilului. Despre beneficiile lânii puteți găsi mai multe și pe blogul magazinului HipHip ( și nu, nu este reclamă plătită! cum nu este nimic altceva plătit pe blogul asta de la producători din domeniu).
- Straturi de haine în funcție de vreme – cum am zis mai sus straturi cât mai pe corpul copilului, 2-3 în funcție de vreme. Măcar unul din ele să fie din lână daca se poate. Tot la HipHip puteți vedea un articol cu layering în funcție de vreme, da ei au articolul cu haine de lână pentru toate straturile dar nu este neaparat necesar ci mai mult pentru a înțelege ce și cum să fie îmbrăcat copilul în funcție de vreme, și bineînțeles ultimul strat cel exterior, geacă/combinezon fie ele și de lână, în mașină nu este nevoie să îl folosim pentru că se poate ajunge rapid la supra încălzire. Aici este un alt articol foarte faine de la un consultant în babywearing care vorbește despre layering atunci când purtăm copilul, dar bineînțeles că poate fi adaptat și la mersul cu mașina în scaunul auto.
- Cardigane, jachete de fleece – acestea pot fi o solutie pentru stratul penultim, cel înainte de geaca pufoasă, și le puteți folosi și în scaunul auto – aveți grijă să îl întindeți bine în spatele copilului și în laterale la șolduri pentru a nu rămâne adunate și să utilizați mai multă centură decât este nevoie atunci când securizați copilul. Cele cu femoar este de preferat sa le deschideți și evetual le închideți după ce ați strâns bine centurile scaunului pe copil. Și acestea le puteți găsi din lână 😁 Aveți grijă la supraincalzire, chiar și cu acestea poate apărea riscul acesta; mai bine puneți o paturică sau jacheta invers pe bebe/copil.
- Pături – puteți păstra 1-2 păturici în mașină și să le puneți peste copil până se încălzește mașina. Bineînțeles că le puneți peste copil după ce l-ați securizat în scaunul auto. Se găsesc și de lânică subțirele și țin cald foarte bine! (cred că deja v-ați dat seama că sunt fan lână, nu? dacă nu, vă zic eu că da, și că este minunată pentru toată familia)
- Huse pentru scaunele auto – unii producători au niște huse/coveruri speciale pentru iarnă adaptate scaunelor lor. Și aici subliniez ca și altă dată că fiecare producător are accesoriile lui pentru scaunele lui și DOAR așa se recomandă să se folosească.
- Geaca pusă invers – asigurați copilul în scaunul auto în mod corect și apoi îi puteți pune geaca invers pe mâini și pe piept, astfel centurile scaunului sunt prinse corect de corpul copilului și geaca vine peste ele, oferă căldură și la mâini și chiar și la picioare dacă este o geacă mai groasă. – Această opțiune este discutabilă, spre ex consultanți din Marea Britanie nu o recomandă pentru că în caz de accident poate întârzia scoaterea copilului din scaun.
Vă las mai jos un video cu o testare cu geacă pufoasă în scaun. Poate vi se va părea exagerată, că nu sunt prinse bine centurile, dar pozele de mai sus cu spațiul care rămâne după îndepărtarea gecii nu mint.
Și 2 poze cu straturi de haine, bineînțeles de lână 😀
poza 1 : – primul strat body și dres; al doilea strat un leggings/colant, un pulover și șosete, al treilea strat un overall de lana fleece si o cagula, și bineînțeles și încălțări dar nu aveam poză ca să adaug 🤪
poza 2 : primul strat body și dres; al doilea strat pantaloni dublați de lână, pulover și șosete, al treilea strat geacă de lână fiartă, cagulă și încălțări.
Și nu uitați că și noi adulții suntem supuși la același tratament. Chiar și noi trebuie să nu purtăm geci groase și pufoase pe sub centura mașinii. Mai bine le desfacem și prindem centura cu geaca desfăcută. Vă las un articol de la norvegieni pe tema asta, google translate a fost prietenul meu ca să îl înțeleg 🙂
Câteva articole pe tema asta:
Good Egg Safety – Winter coats and car seats
Besafe – Safe travelling with children in Winter
Carseats for the littles – Hello Winter, Good-bye Coats!
The Carseat Lady – Warm and safe!
Drive safe and buckle up!