Intrebari frecvente despre utilizarea scaunelor auto pentru copii

Pe grupul de suport care il administrez si care l-am crescut in ultimii ani vad zilnic intrebari despre cum sta copilul in scaun sau de ce ii cade capul in timpul mersului sau daca este timpul sa schimbe scaunul. Asa ca m-am gandit sa fac o lista cu cele mai frecvente intrebari despre utilizarea scaunelor auto pentru copii pe care le-am observat in aceasta perioada si sa incerc sa ofer solutii. Bineinteles ca vor fi in limitele recomandate de producatori, fara a aduce vreo alterare scaunului care poate compromite siguranta oferita, si nu sunt neaparat adevarul absolut, dar cu siguranta cred ca merita luate in seama.

1. Instalarea scaunului

Din punct de vedere statistic inca exista foarte multi parinti care nu instaleaza corect scaunele auto pentru copii. Instalarea incorecta a scaunului este printre primele cele mai frecvente greseli de utilizare a scaunelor auto pentru copii.

Din aceasta cauza s-a ajuns la crearea noului standard i-size, care impune ca scaunele auto pentru copii ce obtin aceasta aprobare sa aiba obligatoriu ISOFIX si utilizarea cu spatele la sensul de mers pana la minim 15 luni/86cm. Sistemul ISOFIX aduce un plus de siguranta prin reducerea cazurilor de instalare gresita a scaunelor auto pentru copii, dar nu le elimina complet.

Dar cum inca nu exista masini doar cu sistemul ISOFIX amplasat pe ele in continuare sunt utilizabile si scaunele cu instalarea cu centura masinii, si ofera o siguranta la fel de mare daca instalarea este facuta corect conform indicatiilor producatorilor.

Am vorbit deja intr-un articol anterior despre cum se poate verifica masina daca are sistemul ISOFIX si o comparatie intre cele 2 sisteme de instalare.

Asa ca va sfatuiesc inainte de a trece la instalarea scaunului sa il studiati bine, sa cititi manualul lui cu care este insotit si sa cautati in mediul online video-urile oficiale ale producatorilor sa vedeti cum se instaleaza. Nu merge lasa ca stiu eu, ma descurc, este simplu!! Este simplu atunci cand stim deja cum se face, cand ne-am informat corect. Este normal sa nu stim totul si nici nu trebuie sa le stim pe toate, dar putem invata si asa crestem sansele de a oferi un nivel de siguranta cat mai mare pentru copiii nostri, pentru ca urmand clar instructiunile producatorilor sansele unei instalari gresite sunt mici.

Cred ca as putea sa umplu articolul numai de poze cu asa NU la instalarea scoicilor si scaunelor auto, dar prefer sa nu pun nici o poza la acest punct. Daca aveti nelamuriri intrebati, la productaor, la magazinul de unde ati luat scaunul, dar cel mai important este sa Cititi manualul! Manualul scaunului este biblia lui! Are TOATE informatiile necesare pentru o utilizare CORECTA!

2. Trecerea prea devreme de la scoica la scaun auto, sau de la scaun auto la scaun inaltator

Am observat ca acest aspect de a trece de la scoica la scaun auto si de la scaun auto la scaun inaltator sau perna inatatoare (care este si mai grava 😦 ) este chiar mai des intalnit decat instalarea gresita, dar nu l-am pus pe locul 1 pentru ca instalarea gresita cantareste mai mult in gradul general de siguranta.

Atunci cand nu sunt probleme cu primul scaun utilizat pentru un copil, cel din grupa 0/0+, 0-13kg, nu exista motive pentru a trece la urmatorul tip de scaun. Doar pentru ca a ajuns la greutatea sau inaltimea minima pentru urmatorul nivel de scaun nu inseamna ca trebuie sa si treaca la el. Sunt copii care ating limita de 9kg la varsta de 6-7 luni, nu este graba sa se treaca la un scaun “de copil mare”. Nu este un copil mare, este tot un bebelus, capul lui tot 25% din greutatea corporala reprezinta, nu este o cursa pentru a trece la urmatorul scaun.  Doar pentru ca este legal sa fie pus in urmatorul tip de scaun nu inseamna ca este si sigur pentru copil.

In astfel de situatii cand copiii sunt peste media statistica de crestere se recomanda scaunele combinate, dar asta abia dupa ce se observa ca exista o lipsa de comfort reala in scoica, scaunul 0-13kg.

Faptul ca ajung cu picioarele la spatarul banchetei nu este un indicator ca scaunul din grupa 0/0+ a fost depasit, si nu este nici o problema de siguranta sau de comfort. Copiii sunt foarte flexibili in primii ani din viata si stau in cele mai bizare pozitii. Scoicile se considera depasite pe inatime daca a ajuns capul la limita superioara a lor, daca iese este deja depasita cu mult, nu trebuie lasat sa iasa deloc, sau se considera depasite la greutate cand copilul are peste limita lor maxima, in general 13kg, oricare din cele 2 limite care vine prima.

Producatorii scaunelor pentru copii recomanda utilizarea scaunelor pana la limitele maxime admise, chiar daca s-a trecut deja de minimul acceptabil pentru urmatoare grupa. Cu cat se avanseaza in grupele superioare cu atat protectia scade, se poate observa diferenta intre un nou nascut intr-o scoica, cat de bine este acoperit de ea, si un copil intr-un scaun inaltator sau perna inaltatoare, unde protectiile laterale ajung sa nu mai fie.

Un articol destul de cuprinzator facut de cei de la Good Egg Safety din Marea Britanie despre momentul depasirii unui scaun pentru nou nascut, scoica de 0-13kg. When-is-the-infant-car-seat-outgrown

Bineinteles, aici intra si trecerea mult prea devreme la un scaun cu fata la sensul de mers, cum am zis mai sus doar pentru ca are 9kg nu este suficent pentru a fi cu fata la sensul de mers. Utilizarea in continuare a scaunelor cu spatele la sensul de mers ofera o siguranta sporita.

too small baby ff

Acest aspect este valabil si pentru trecerea de la un scaun auto grupa 1-2, 9-18/25kg, la un scaun inaltator din grupa 2/3 15-36kg. Daca un copil a ajuns la greutatea minima de 15 kg pentru grupa 2/3 nu inseamna ca este pregatit sa treaca la ea, 15kg poate avea un copil de 2.5 ani, va inchipuiti cum ar sta un copil de 2.5ani intr-un scaun cu centura masinii? ca eu nu, si chiar nu vreau desi am vazut destui 😦 stau aproape spanzurati de centura masinii, nu mai spun cand vor sa doarma cum este.

Folositi fiecare grupa de scaune pana la maximul posibil, inaltime sau kg, asa oferiti cea mai buna protectie copilului in caz de accident.

Mai jos aveti o poza a unui copil de 2 ani si aproximativ 10-11kg care abia acum este la limita superioara a scoicii. Nu sunt toti copiii la fel, dar cu siguranta nici majoritatea copiilor nu depsesc scoicile la doar 4-5-6 luni, sunt gandite sa permita utilizare in medie pana la 10-12-14 luni.

besafe_infant_seat_2yearsold sursa poza: arhiva personala

3. Eliminarea insertului prea devreme

La fel ca si la punctul 1 multi parinti se gandesc ca bebelusul lor nu mai este asa de mic si poate sta foarte bine fara nici un “accessoriu” de bebelus, ca doar este copil mare de acum.

Nimic mai gresit! Inserturile gandite de producatori nu sunt doar pentru bebelusi sunt chiar si pentru copiii de 2 ani. Sunt copii care sunt mai mici in talie, desi poate au o inaltime maricica pentru varsta lor, proportia trunchi picioare nu ii avantajeaza sa obtina o pozitie buna in scaun, astfel avand un trunchi scurt nu au o inaltime adecvata pentru a ajunge la nivelul minim al centurilor scaunului, insertul scaunului face minuni in astfel de cazuri!

Inserturile cu care vin scaunele, cunoscute si sub numele de perne reductoare, sau altele aditionale ale aceluiasi producator recomandate pentru acel model de scaun, ii ajuta sa stea comfortabil, dar mai ales sa stea corect in scaun. De aceea acestea sunt facute din bucati care pot fi detasate pe masura ce copilul creste.

ATENTIE!! Nu folositi inserturi cumparate de la producatori diferiti de scaunul vostru! Fiecare producator isi testeaza scaunele cu propriile produse, utilizand scaunele cu alte produse nu mai poate garanta pentru siguranta oferita de scaunele lui. Acest aspect este mentionat in majoritatea manualelor scaunelor, sa nu fie alterate in vreun fel cu produse neaprobate de ei. Am povestit aici despre astfel de produse care pot duce la anularea garantiei, dar mai ales la alterarea sigurantei oferite de scaun.

In concluzie folositi fara frica insertul cu care vine scaunul chiar si pana la 2+ ani, atata timp cat ajuta copilul sa stea corect si confortabil in scaun!

4. Centurile scaunelor – pozitia lor si cat de stranse sunt

Pozitia centurilor este una foarte importanta! Si cat de stranse sunt este la fel de important! Daca sunt lasate largi ca il “strang prea tare” pe copil atunci scaunul si copil in scaun sunt degeaba, este fix la fel ca tinutul in brate, nu ofera nici o siguranta!

La scaunele pozitionate cu spatele la sensul de mers, cele rearfacing, nivelul centurilor TREBUIE sa fie de la nivelul umerilor sau putin de sub umeri, NICIODATA de deasupra umerilor.

La scaunele pozitionate cu fata la sensul de mers, cele forward facing, nivelul centurilor TREBUIE sa fie de la nivelul umerilor sau de deasupra lor, NICIODATA de sub umeri.

In seria de articole Utilizarea Scaunelor Auto chiar in prima parte am explicat de ce nivelul centurilor trebuie sa fie cum am spus mai sus.  De fapt nu este explicatia mea, mai degraba doar am tradus, ci a expertilor de la Britax US, ei au autoritatea si cunostintele necesare sa explice asa ceva :). Tot acolo gasiti si cat de stranse trebuie sa fie pentru a oferi o protectie adecvata.

Pe langa aceasta recomandare generala fiecare producator are in manualul scaunului explicatii cum trebuie sa vina centurile, acelea trebuie urmate! Dar daca nu stiti pe moment, sau ati pierdut manualul si nu aveti cum sa ajungeti sa luati altul sau online sa vedeti unul, recomandarile de mai sus sunt generale si sigure pentru o calatorie in siguranta!

Impreuna cu reglajul centurilor trebuie facut si cel al tetierei. Multe scaune de pe piata astazi au centurile autoreglabile cu tetiera, adica atunci cand se ridica o treapta tetiera se ajusteaza automat si nivelul centurilor. Daca aveti un astfel de scaun aveti grija ca tetiera sa fie la un nivel maxim de 2 degete deasupra umerilor. Bineinteles acest nivel este unul recomandat si pentru scaunele care nu au centurile reglabile automat cu tetiera.

Reglati centurile dupa recomandarile de mai sus si apoi tetiera nu trebuie sa puna presiune pe umeri pentru ca ar impinge capul in fata si copilul nu ar avea o pozitie confortabila, si nici prea sus pentru ca nu ar mai oferi o protectie adecvata.

5. Pozitia de somn

Si acest aspect este unul foarte, dar foarte cerut de parinti. Majoritatea parintilor vad primul scaun pentru copii foarte lasat pe spate, adica scoica o vad la un unghi de inclinare foarte mare, si pozitia copilului in ea o vad foarte culcata. In teorie, dar si in practica, inclinatia maxima a unui scaun pentru copii este de 45 grade, mai mult de atat ajunge sa nu mai ofere protectie copiilor, aceasta este concluzia specialistilor in domeniu.

La primul nivel de scaun, adica la scoica, este aceasta impresie ca scaunul este lasat mult pe spate pentru ca scoica in sine are o anumita conformatie, structura. Constructia ei nu este una atat de mare precum a unui scaun auto, este mult mai joasa si da impresia ca este lasata mult pe spate, dar si ea se limiteaza maxim la 45 grade.

The ERF Family a facut un articol fain dintr-o serie Tip of the day unde explica cum poate fi verificat unghiul de inclinare. In America exista chiar si scaune care au un poloboc (nivelă cu bulă de aer) si ajuta la instalarea corecta a scaunelor.

Ideea principala este ca o data depasita scoica, dar depasita cu adevarat, ceea ce se intampla dupa varsta de 1 an, un copil poate sa stea foarte bine si intr-un scaun cu un unghi de inclinare mai mic, si multi producatori de scaune auto pentru copii chiar recomanda acest lucru, sa scada unghiul inclinarii o data cu cresterea varstei copilului.  Si acest lucru se datoreaza sigurantei oferite, aceasta tinde spre zero cand copilul este aproape la orizontala, si creste cu cat este copilul mai in sezut, fix ca noi adultii. Adica un copil de 2-3+ ani nu mai are nevoie de inclinare maxima de 45 de grade, nici macar la somn, doarme foarte bine si intr-o pozitie mai in sezut.

Unghiul de inclinare la pozitionarea scaunelor cu spatele la sensul de mers

Cam astea sunt principalele nelamuriri care le-am vazut cel mai des abordate. Daca aveti si altele va astept cu intrebari la comentarii sau pe mail.

Conduceti prudent si purtati centura!

 

Advertisement

2 thoughts on “Intrebari frecvente despre utilizarea scaunelor auto pentru copii

Add yours

  1. buna ziua,
    am scotocit netul si inca nu sunt inca lamurit.
    incerc sa adaptez legea, care este ambiguua, la situatia mea.
    am o dubita cu 3 locuri in fata.
    copilul meu are 7 ani, 138cm si 37 kg.
    in scaunel nu mai are loc, il tin pe un inaltator cu centura masinii.
    sa-i montez dispozitiv, scaun invers in masina, chiar nu am cum, copilul e mare, nu mai are loc la picioare.
    totusi nu are inca 12 ani, ce e de facut?!
    multumesc!
    apreciez munca dvs!

    Like

    1. Buna ziua,

      Copilul dumneavoastra deja nu mai incape in scaun cu spatele la sensul de mers, este mare dpdv al greutatii si inaltimii. Chiar si conform legii ar putea sa stea fara scaun in masina, puteti vedea aici legea actualizata inca din 2015. https://copiilabord.com/2019/04/04/legislatia-rutiera-din-romania-in-privinta-transportului-copiilor-in-masina/

      Dar pentru ca are totusi doar 7 ani va sfatuiesc sa nu reuntati la scaunul inaltator cu spatar, high back boosters, pentru a-i oferi protectie la cap si pentru a-i directiona corect centura masinii pe corp.

      https://csftl.org/proper-booster-fit/

      Pe piata scaunelor auto pentru copii au inceput sa apara si scaunele inaltatoare sub noua legislatie i-Size care nu mai pun accent pe greutatea copilului ci pe inaltimea lui, permitand utilizarea lor pana spre inaltimea de 150cm; dar aceste scaune sunt utilizabile cu isofix. Daca nu gresesc cei de la BeSafe, MaxiCosi si Britax au scos astfel de scaune. Dar chiar si cele care nu sunt sub i-size pot fi utilizate pana la o inaltime chiar peste 135cm, acest lucru il puteti vedea doar incercand scaunele in magazine sa vedeti practic in care incape copilul sa stea corect si comod.

      Aici puteti vedea cum trebuie sa stea corect in masina fara nici un dispozitiv, scaun cu cneturi proprii sau inaltator cu centura masinii. Cum am zis cred ca este prea mic pentru a fi capabil sa stea asa. https://csftl.org/the-five-step-test/

      Si aveti in vedere ce permite si producatorul masinii…adica in manual mentioneaza ca poate fi utilizat scaun auto pentru copii pe acele locuri? Si daca da atunci sa stiti ca trebuie dezactivat airbag-ul, chiar si la scaunele care se utilizeaza cu fata la sensul de mers. Airbag-ul pentru un copil poate provoca mai mult rau decat sa il salveze in caz de un accident.

      Sper ca v-au fost de folos informatiile!

      Ana

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: