Siguranța copiilor în mașină în timpul verii

Deși în câteva zile pășim oficial în sezonul cald temperaturile se apropie de 30 grade în unele zone ale țării și în curând vom atinge valori și mai ridicate. Siguranța copilului în autovehicul este importantă și fiecare anotimp vine cu provocarile lui.

Întrebarea este cum ne transportăm copiii în mașină în condiții de siguranță și la ce riscuri ii expunem pe perioada verii?

Expunerea copiilor la temperaturi ambientale înalte poate duce la afectarea multor funcții fiziologice putând provoca deshidratare însoțită de tulburări hidro-electrolitice. Dacă expunerea la temperaturi înalte continuă se poate ajunge la epuizare, edem cerebral, șoc și din păcate deces.

Procesul de aclimatizare al copilului mic este dificil față de cel al adultului, necesarul hidric bazal este mult mai mare (datorită unui metabolism mai intens), pierderile de lichide sunt mai mari prin evaporare (datorită unui raport suprafață corporală/volum mai mare) și nu poate să semnalizeze senzația de sete.

Ce putem face pentru a-i transporta în siguranță pe micii pasageri și pe perioada verii?

Pe cât posibil trebuie să se evite expunerea la temperaturi înalte iar atunci când acest lucru nu este posibil este indicat să vă luați câteva metode de precauție:

1 . NU lăsați copiii nesupravegheați în autovehicul nici chiar pentru câteva minute indiferent dacă mașina este parcată la umbra și cu geamurile lăsate intredeschise.

Temperatura într-o mașină în plină zi poate ajunge la 50-60 grade C iar copiii pot face foarte repede insolație.

Din păcate anual în lume se înregistrează un numar mare de decese în rândul copiilor lăsați în mașină, în soare, pe timpul verii.

2. Evitați orele de varf – evitați să mergeți în miezul zilei cu mașina, fără mașină, în general. Între 11:00 și 16:00 sunt temperaturile cele mai ridicate și în orașe din cauza traficului se poate ajunge chiar la temperaturi extreme.

Cam acestea sunt temperaturile la care ajunge habitaclul mașinii. Prima coloană reprezintă temperatura de afară, și urmatoarele temperatura la care se ajunge după 5, 10, 30 și 60 de minute.

temperatura masina

3. Aerisiți mașina și folosiți aerul condiționat.

Plecați cu câteva minute mai devreme din casă și pregătiți mașina.
Nu urcați în autovehicolul încins, deschideți portierele pentru a se aerisi, apoi porniți aerul conditionat. Confortul termic este important atât pentru sofer cât și pentru micii pasageri.

images

Țineți cont că în partea din spate a mașinii temperatura este mai ridicată, se răcește mai greu iar dacă scaunul este montat cu spatele la sensul de mers (cum și recomandăm) răcirea în acea zona se face mai lent.

Aerul condiționat folosit în mașină oferă confortul termic care se traduce printr-o viteză de reacție și o concetrare mai bună a soferului și evitarea deshidratării copiilor. Sistemul de aer condiționat filtrează aerul și scade concentrația de alergeni și poluanți.

Mergeți anual la service pentru mentenanța sistemului de aer condiționat așa evitați neplăcerile care pot apărea cum ar fi bacteriile și fungii ce se pot dezvolta în interiorul instalației.

În habitaclul autoturismului întâlnim multe componente din plastic care la temperaturi ridicate pot degaja substanțe toxice. De aceea este bine să aerism și să păstrăm o temperatură adecvată.

4. Hidratați copiii – Faceți popasuri dese pentru a ii alăpta sau a le oferi apă celor mici și a compensa pierderile hidrice.

child-drinking-water1

5. Husa de vară pentru scaunul auto – Husa de vară are o putere mare de absorbție a umidității și oferă un confort sporit micului pasager.

Atenție! Se folosește numai husa de vară a producătorului, compatibilă cu modelul de scaun pe care il aveți.

NU se folosesc huse universale! Citiți cu atenție manualul scaunului și veți găsi această atenționare.

Poate vă întrebați de ce nu se poate folosi și o husă universală sau este o strategie de marketing?
Răspunsul este simplu, NU este o strategie de marketing, mereu trebuie să se urmeze recomandările producătorului.

Nu tot ce este pe piață este sigur siτ chiar dacă în descriere apare cuvântul ‘’universal’’ nu toate scaunele au interiorul similar. Acea husă cel mai probabil nu se va portivi perfect, posibil va încurca montarea centurilor, tensionarea lor, se poate strânge între copil și scaun și poate forma goluri.

Materialul din care este făcută husa universală poate fi ușor inflamabil, să degaje substante toxice în timpul arderii și să se topească aderând la piele și producând leziuni profunde.

Folosirea unei huse universale poate afecta siguranța oferită de scaun.

Producatorii nu garantează siguranța scaunelor la care au fost montate produsele care nu le aparțin.

Nici scutecele sau alte materiale din bumbac folosite pe post de huse nu sunt recomandate pentru ca pot afecta siguranța oferită de scaun tot din motivele mai sus mentionate.

6. Haine din fibre naturale – Folosiți haine lejere, din fibre naturale care să permită termoreglarea.

7. Husa de protecție scaun împotriva razelor solare

Când scaunul nu este folosit, adică copilul nu este în scaun puteți folosi o husă specială pentru scaun sau un material deschis la culoare cu care să il acoperiți și să-l protejați împotriva razelor de soare. În acest mod puteți preveni supraîncălzirea componentelor din metal sau plastic care pot veni în contact cu pielea copilului și să provoace mici leziuni.

8. Parasolar sau folie auto certificate RAR

Unele scaune au propriul parasolar, cel mai des întâlnit la scaunele din grupa 0+, dar și destule modele din grupa 1 au aceasta opțiune ca accesoriu de la propriul producător.

Pentru a-i proteja pe cei mici de razele soarelui puteți folosi parasolarul pe geamurile laterale și luneta sau să optați pentru folii auto certificate RAR care se montează la ateliere aprobate RAR.

9. Crema de protecție solară – poate va părea ciudat ca în mașină să folosiți crema pentru protecția solară, dar nu este și este o realitate că razele solare trec prin geamurile mașinilor. Aplicați-o cam cu 30 minute înainte de a pleca de acasă pe zonele care vor fi expuse la soare, în general față și membre. Aveți grijă să folosiți cantitatea adecvată pentru o protecție corectă, cu cât aplicați mai puțin cu atât gradul și timpul de protecție scad.

Ce este SPF si cum actioneaza – Badger Balm

What is SPF and how it works

Sun Protection Factor (SPF) – FDA
NU Recomandăm să folosiți următoarele lucruri pentru a vă răcori în mașină:

  • parasolare cu părți metalice retractabile – în caz de impact se pot desprinde de pe geam și pot deveni proiectil și vor răni pasagerii.
  • sticle de apa metalice sau grele – la fel pot deveni proiectil și pot răni pasagerii.
  • pungi cu gheață sau alte obiecte pe același principiu de mai sus
  • ventilatoare sau alte improvizații.

Călătorii cât mai racoroase și mai în siguranță să aveți!

Drive safe and buckle up!

* Articol scris de Doamna Doctor Maria Pacoste-Ionescu, medic de familie.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: