Utilizarea corectă a scaunelor auto pentru copii – Accesoriile – partea 3 –

Am rămas în urmă cu seria aceasta, dar sper să cuprind aici cam ce mai aveam în gând pe tema asta.

6. Accesoriile suplimentare pentru scaunele auto pentru copii:

În această categorie intra produse precum: huse, protecții pentru centuri, prelungitoare pentru centura mașinii, huse pentru bancheta mașinii, și orice altă minunăție gândită de părinți să ajute cumva copilul în scaunul auto.

În ultimii ani această piață s-a dezvoltat destul de mult și au apărut tot felul de chestii care să se pună pe scaunele auto.

Ca regulă generală produsele vândute separat de scaunele auto pentru copii sunt denumite produse neaprobate de producători, în engleză le găsiți pe site-uri unde se discută siguranța copiilor în mașină sub termenii de non-regulated products și after market products.

Nu ar trebui folosite cu scaunele auto pentru copii deoarece pot afecta siguranța oferită de scaun în caz de impact. Chiar și cele mai mici modificări ale unui scaun auto pot altera modul în care este gândit și testat să acționeze într-un accident, rezultând astfel în răniri foarte serioase.

Din păcate în legislația europeană nu există ceva clar care să reglementeze producerea și vânzarea acestor produse, așa că oricine este liber să producă ceva. Foarte puține produse au fost lansate pe piață în urma unor testări, sau au obținut aprobare de a ieși pe piață europeană sub reglementări care vizează jucăriile, materialele textile, pentru că nu există ceva specific pentru aceastea.

Foarte mulți producători, ca să nu spun toți, menționează în manualele scaunelor ca acestea să nu fie alterate în nici un fel. Să se folosească doar accesoriile cu care scaunul este livrat sau maxim să se folosească accesoriile făcute de ei, pentru că acestea sunt testate cu acele modele de scaune. Chiar și la același producător accesoriile sunt dedicate unor modele sau chiar fiecărui model de scaun în parte.

O să încerc să explic specific mai jos cam ce se poate întâmpla cu diverse accesorii :

  • Perne suport pentru cap și diverse inserturi de nou născuți – Aceste accesorii de cele mai multe ori vor încurca poziționarea corectă a centurilor, punând copilul într-o poziție diferită față de cea gândită de producător. Îl poate împinge în față și astfel poate modifica distanța și viteza de deplasare a capului și a trunchiului într-un accident rezultând în leziuni grave sau chiar moarte. Deasemenea sunt șanse de a împinge capul unui nou născut în față ceea ce poate duce la obstrucționarea cailor aeriene. De aceea trebuie folosite doar accesoriile cu care vine scaunul sau doar cele recomandate expres de producător. Între copil și scaunul auto nu trebuie pus nimic mai mult decât hainele copilului, și la acestea trebuie avut grijă să nu fie mari, voluminoase și să se strângă în spate sau laterale.

Protectii-pt-centuri-si-cap-CrushyStraps-7865-2

  • Protecții pentru centuri – La fel ca și în cazul pernelor suport pentru cap acestea pot altera modul în care centurile se strâng. Pot fi protecții voluminoase și pot da falsa senzație că sunt strânse suficient de mult. În Europa scaunele vin cu protecțiile proprii pentru centuri, acestea trebuie folosite și nu altceva. Dacă se deteriorează în vreun fel sigur se pot înlocui de la producător cu inserturile originale. Dacă protecțiile avute deranjează va sugerez să trageți de bluza copilului mai sus spre gât astfel încât să nu ii vină centura cu protecția direct pe piele. Știu că unele sunt haioase cu maimuțoi și chestii…dar oare merită să riscăm?
  • Protecții pentru scaune – Acestea cred că sunt cele mai căutate accesorii pentru scaunele auto. Protecție de vara  să nu transpire, să nu intre în contact cu matrialul sintetic, protecție de iarnă să îi țînă cald, să fie nu știu cum să aibă nu știu ce…sunt cel mai des întâlnit accesoriu despre care întreabă părinții, și cred că totodată și cel mai periculos de utilizat!
    Între copil și scaun nu trebuie să fie nimic în afară de hainele lui pentru a nu altera felul în care se poziționează și se strâng centurile și tetiera, de aceea nici hainele copilului nu se recomandă a fi exagerat de groase și de pufoase. La fel ca suportul pentru cap sau protecțiile pentru centuri, protecția pentru scaun poate să împingă copilul din poziția corectă, poate să se adune în spatele lui, să se miște de pe scaun, găurile pentru centuri să nu fie potrivite, materialul să nu fie tratat cu substanțe ignifuge.
    Știu că toți vrem materiale naturale în contact cu copilul, dar credeți-mă la așa ceva nu ar trebui să va doriți pentru că unele materiale ard cu flacăra altele se aprind repede, și de aceea este necesar tratemntul ignifug, pentru a reduce aceste riscuri, pentru a face ca materialele să nu facă flacăra, să nu se topească să se lipească de pielea copilului în caz de incendiu. Nu înseamnă că aceste materiale nu ard deloc, ci că au o ardere mai lentă și fără flacăra ceea ce ajută să ofere părintelui câteva minute în plus pentru a elibera copilul din scaun mai repede și mai ușor.
    Și husele scaunelor sunt tratate specific, în ultimii ani chiar au diminuat substanțele foarte toxice și au reușit să le înlocuiască cu altele care oferă aceeași protecție. Chiar în noua reglementare europeană R129 (i-size) acest aspect este mult mai bine delimitat, și chiar și ADAC și-au schimbat un pic regulile din 2015 și au pus accent și pe această parte în testările lor.
  • Paturici și alte accesorii asemenea de a înfășa copilul în scaunul auto  acționează fix la fel ca și husele. Dacă este frig în mașină puneți copilul in scaun normal fără nimic suplimentar și apoi oferiți-i o păturică peste, sau haine de lână, oricum nu puneți nimic între el și scaun.
  • carseat protectorProtecții pentru bancheta mașinii – acest acesoriu vine între scaun și bancheta mașinii. Unele au o textura mai fermă și mai solidă altele sunt mai moi. Acest accesoriu poate ascunde o instalare greșită a scaunului, poate crea spațiu între scaun și banchetă sau între scaun și încuietoare și poate aluneca în momentul unui impact. Nu uitați că poate noi punem toată forța în instalare dar în momentul unui impact forțele sunt uriașe, cu mult peste puterea noastră.
    Cel mai bine este să nu puneți nimic între scaun și bancheta. Acest lucru asigura instalarea cea mai corectă și mai sigură.
    Dacă va faceți griji de urmele lăsate în banchetă să știți că nu sunt permanente, cu timpul bancheta mașinii își revine, este doar burete presat.
    Aveți aici un articol foarte bun de la un consulant pentru siguranța copiilor în mașină din America unde explică mai multe aspecte despre aceste protecții, dar dincolo de toate spune să se verifice cu producătorul scaunului.
  • oglindaBaby-in-car-seat-with-toy-bar1Jucăriile și oglinzile – fără de care unii dintre noi nu reușim să plecăm la un drum liniștit 😉 – În primul rând să nu fie rigide, tari, colțuroase. Orice obiect din mașînă care nu este securizat se transformă în proiectil în momentul unui accident și poate produce leziuni grave tuturor pasagerilor. Apoi, orice jucărie aveți nu o prindeți de centură mașinii, o face să nu mai fie tensionată și în poziție corectă și astfel poate crea o mișcare mai mare a scaunului in momentul impactului întârziind blocarea ei, sau de mânerul scoicii, acesta are rol de rebound și trebuie să fie fără nimic pe el, jucăriile se pot desprinde și să lovească copilul și restul pasagerilor.
    Oglinzile, aveți grijă să nu fie de sticlă, ci să fie folie care este ca oglinda
  • NO NO NOClipsuri pentru centuri – chest clips – în Europa aceste accesorii sunt interzise prin reglementările sub care sunt aprobate scaunele. Motivația interzicerii lor stă la baza ideii că este nevoie de a elibera copilul din scaun doar din două mișcări , să deschidem centurile și să le scoatem mâinile. Apoi acest accesoriu în America este pentru că și scaunele au altă structura, centurile sunt mai înguste și protecțiile pentru centuri nu sunt ceva obligatoriu și standard pe toate scaunele.
    Acest accesoriu deși pare foarte bun nu își are rostul dacă centurile și tetiera sunt poziționate corect și strânse suficient. Pe de altă parte poziționarea lui se poate face greșit și poate provoca leziuni foarte grave în caz de accident, de la sufocare dacă este poziționat prea sus până la leziuni abdominale dacă este poziționat mai jos. Așa că mai bine NU având în vedere că nu este ceva standard cu care vin scaunele europene.

Aici aveți un extras din reglementarea ECE R44/4  unde se menționează de ce nu există acest accesoriu pe scaunele europene, punctul  7.2.1.4 :
7.2.1.4. It shall be possible to release the child from the restraint by a single operation on a single buckle. For groups 0 and 0+ it is allowed to remove the child together with devices such as infant carrier/carry-cot/carry-cot restraints if the child restraint system can be released by operation of a maximum of two buckles.
7.2.1.4.1. A clip connection between the shoulder straps of a harness belt is deemed not to comply with the single operation requirement given in paragraph 7.2.1.4. above.

head band

  • Bentite pentru susținut capul – sunt pur și simplu o oribilitate! eu înțeleg de ce cineva s-a gândit să facă așa ceva… dar cine s-a gândit să facă așa nu s-a gândit dacă cumva scaunul este folosit corect. Dacă poziția în scaun nu ete una bună și capul copilului cade în piept înseamnă că ceva undeva nu este făcut corect, centurile nu sunt la nivelul corect, tetiera la fel, instalarea scaunului nu este una corectă.
    Problema căderii capului în timpul somnului este sensibilă pentru copii în primele luni de viață când mobilitatea este una redusă și nu sunt capabili să își ridice și să-și schimbe poziția așa ușor, și atunci poate apărea obstrucționarea căilor aeriene.
    Aici este un articol scris de un consultant din Marea Britanie care explică diferența între căderea capului și deplasarea capului împreună cu trunchiul.

36659

  • Accesorii pentru apă, tăvițe pentru activități – poate par inofensive și sunt din materiale moi, dar pot avea cordoane care se desprind și pot ajunge în jurul gâtului copilului, pot fi din materiale care se aprind repede la foc și care se topesc și se pot lipi foarte ușor de pielea copilului. Și nu mai spun de riscul că obiectele puse pe ele să devină proiectile în momentul unui accident auto și să provoace leziuni urâte.

Dincolo de toate aspectele prezentate mai sus țineți minte cel mai important lucru: utilizarea accesoriilor de orice fel alterează modul în care scaunul este gândit să acționeze într-un impact și să protejeze copilul, scaunele nu sunt testate cu aceste accesorii, nu știți cum vor reacționa în caz de impact, nu presupuneți că nu se va întâmplă nimic doar pentru că vi se pare. Într-un accident tot ce credem noi că s-ar întâmplă se schimbă radical, nici un accident nu este la fel ca altul, se fac doar asemănări și presupuneri, nu lăsăți copiii voștri sa fie cei care testează aceste produse!

Dacă producătorul are accesorii pentru scaunele lui DOAR acelea sunt permise a fi utilizate cu scaunul acela, nimic altceva. Mai jos aveți câteva exemple din manualele unor scaune, bineînțeles dintre cele ce permit utilizarea cu spatele la sensul de mers, dar cu siguranță sunt informații standard pentru toți producătorii.

Axkid:

axkid1axkid2

Besafe:

besafe -izi kid-accessoriesbesafe2 manual besafe3

Britax:

Britax 1

Maxi Cosi:

MaxiCosi1maxicosi2maxicosi3

Cybex:

cybex1cybex2

Recaro:
recaro1recaro2

Graco Sung Safe (0-13kg, in grupa 9-18kg Graco in Europa nu au scaune ce pot fi utilizate rf)

Conduceți cu grijă și purtați centura!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: