Utilizarea corecta a scaunelor auto – partea 3 – accesoriile

Am ramas in urma cu seria aceasta, dar sper sa cuprind aici cam ce mai aveam in gand pe tema asta.

6. Accesoriile suplimentare pentru scaunele auto pentru copii

In aceasta categorie intra produse precum: huse, protectii pentru centuri, prelungitoare pentru centura masinii, huse pentru bancheta masinii, si orice alta minunatie gandita de parinti sa ajute cumva copilul in scaunul auto.

In ultimii ani aceasta piata s-a dezvoltat destul de mult si au aparut tot felul de chestii care sa se puna pe scaunele auto.

Ca regula generala produsele vandute separat de scaunele auto pentru copii sunt denumite produse neaprobate de producatori, in engleza le gasiti pe site-uri unde se discuta siguranta copiilor in masina sub termenii de non-regulated products si after market products.

Nu ar trebui folosite cu scaunele auto pentru copii deoarece pot afecta siguranta oferita de scaun in caz de impact. Chiar si cele mai mici modificari ale unui scaun auto pot altera modul in care este gandit si testat sa actioneze intr-un accident, rezultand astfel in raniri foarte serioase.

Din pacate in legislatia europeana nu exista ceva clar care sa reglementeze producerea si vanzarea acestor produse, asa ca oricine este liber sa produca ceva. Foarte putine produse au fost lansate pe piata in urma unor testari, sau au obtinut aprobare de a iesi pe piata europeana sub reglementari care vizeaza jucariile, materialele textile, pentru ca nu exista ceva specific pentru aceastea.

Foarte multi producatori, ca sa nu spun toti, mentioneaza in manualele scaunelor sa nu fie alterate in nici un fel. Sa se foloseasca doar accesoriile cu care scaunul este livrat sau maxim sa se foloseasca accesoriile facute de ei, pentru ca acestea sunt testate cu acele modele de scaune. Chiar si la acelasi producator accesoriile sunt dedicate unor modele sau chiar fiecarui model de scaun in parte.

O sa incerc sa explic specifi mai jos cam ce se poate intampla cu diverse accesorii :

 • Perne suport pentru cap si diverse inserturi de nou nascuti – Aceste accesorii de cele mai multe ori vor incurca pozitionarea corecta a centurilor, punand copilul intr-o pozitie diferita fata de cea gandita de producator. Il poate impinge in fata si astfel poate modifica distanta si viteza de deplasare a capului si a trunchiului intr-un accident rezultand in leziuni grave sau chiar moarte. Deasemenea sunt sanse de a impinge capul unui nou nascut in fata ceea ce poate duce la obstructionarea cailor aeriene. De aceea trebuie folosite doar accesoriile cu care vine scaunul sau doar cele recomandate expres de producator. Intre copil si scaunul auto nu trebuie pus nimic mai mult decat hainele copilului, si la acestea trebuie avut grija sa nu fie mari, voluminoase si sa se stranga in spate sau laterale.

Protectii-pt-centuri-si-cap-CrushyStraps-7865-2

 • Protectii pentru centuri – La fel ca si in cazul pernelor suport pentru cap acestea pot altera modul in care centurile se strang. Pot fi protectii voluminoase si pot da falsa senzatie ca sunt stranse suficient de mult. In Europa scaunele vin cu protectiile proprii pentru centuri, acestea trebuie folosite si nu altceva. Daca se deterioreaza in vreun fel sigur se pot inlocui de la producator cu inserturile originale. Daca protectiile avute deranjeaza va sugerez sa trageti de bluza copilului mai sus spre gat astfel incat sa nu ii vina centura cu protectia direct pe piele. Stiu ca unele sunt haioase cu maimutoi si chestii…dar oare merita sa riscam?

 

 • Protectii pentru scaune – Acestea cred ca sunt cele mai cautate accesorii pentru scaunele auto. Protectie de vara  sa nu transpire, sa nu intre in contact cu matrialul sintetic, protectie de iarna sa ii tina cald, sa fie nu stiu cum sa aiba nu stiu ce…sunt cel mai des intalnit accesoriu despre care intreaba parintii, si cred ca totodata si cel mai periculos de utilizat!
  Intre copil si scaun nu trebuie sa fie nimic in afara de hainele lui pentru a nu altera felul in care se pozitioneaza si se strang centurile si tetiera, de aceea nici hainele copilului nu se recomanda a fi exagerat de groase si de pufoase. La fel ca suportul pentru cap sau protectiile pentru centuri, protectia pentru scaun poate sa impinga copilul din pozitia corecta, poate sa se adune in spatele lui, sa se miste de pe scaun, gaurile pentru centuri sa nu fie potrivite, materialul sa nu fie tratat cu substante ignifuge.
  Stiu ca toti vrem materiale naturale in contact cu copilul, dar credeti-ma la asa ceva nu ar trebui sa va doriti pentru ca unele materiale ard cu flacara altele se aprind repede, si de aceea este necesar tratemntul ignifug, pentru a reduce aceste riscuri, pentru a face ca materialele sa nu faca flacara, sa nu se topeasca sa se lipeasca de pielea copilului in caz de incendiu. Nu inseamna ca aceste materiale nu ard deloc, ci ca au o ardere mai lenta si fara flacara ceea ce ajuta sa ofere parintelui cateva minute in plus pentru a elibera copilul din scaun mai repede si mai usor.
  Si husele scaunelor sunt tratate specific, in ultimii ani chiar au diminuat substantele foarte toxice si au reusit sa le inlocuiasca cu altele care ofera aceeasi protectie. Chiar in noua reglementare europeana R129 (i-size) acest aspect este mult mai bine delimitat, si chiar si ADAC si-au schimbat un pic regulile din 2015 si au pus accent si pe aceasta parte in testarile lor.

 

 • Paturici si alte accesorii asemenea de a infasa copilul in scaunul auto– actioneaza fix la fel ca si husele. Daca este frig in masina puneti copilul in scaun normal fara nimic suplimentar si apoi oferiti-i o paturica peste, sau haine de lana, oricum nu puneti nimic intre el si scaun.
 • carseat protectorProtectii pentru bancheta masinii – acest acesoriu vine intre scaun si bancheta masinii. Unele au o textura mai ferma si mai solida altele sunt mai moi. Acest accesoriu poate ascunde o instalare gresita a scaunului, poate crea spatiu intre scaun si bancheta sau intre scaun si incuietoare si poate aluneca in momentul unui impact. Nu uitati ca poate noi punem toata forta in instalare dar in momentul unui impact fortele sunt uriase, cu mult peste puterea noastra.
  Cel mai bine este sa nu puneti nimic intre scaun si bancheta. Acest lucru asigura instalarea cea mai corecta si mai sigura.
  Daca va faceti griji de urmele lasate in bancheta sa stiti ca nu sunt permanente, cu timpul bancheta masinii isi revine, este doar burete presat.
  Aveti aici un articol foarte bun de la un consulant pentru siguranta copiilor in masina din America unde explica mai multe aspecte despre aceste protectii, dar dincolo de toate spune sa se verifice cu producatorul scaunului.

 

 • oglindaBaby-in-car-seat-with-toy-bar1Jucariile si oglinzile – fara de care unii dintre noi nu reusim sa plecam la un drum linistit 😉 – In primul rand sa nu fie rigide, tari, colturoase. Orice obiect din masina care nu este securizat se transforma in proiectil in momentul unui accident si poate produce leziuni grave tuturor pasagerilor. Apoi, orice jucarie aveti nu o prindeti de centura masinii, o face sa nu mai fie tensionata si in pozitie corecta si astfel poate crea o miscare mai mare a scaunului in momentul impactului intarziind blocarea ei, sau de manerul scoicii, acesta are rol de rebound si trebuie sa fie fara nimic pe el, jucariile se pot desprinde si sa loveasca copilul si restul pasagerilor.
  Oglinzile, aveti grija sa nu fie de sticla, ci sa fie folie care este ca oglinda.

 

 • NO NO NO
 • Clipsuri pentru centuri – chest clips – in Europa aceste accesorii sunt interzise prin reglementarile sub care sunt aprobate scaunele. Motivatia interzicerii lor sta la baza ideei ca este nevoie de a elibera copilul din scaun doar din doua miscari , sa deschidem centurile si sa le scoatem mainile. Apoi acest accesoriu in America este pentru ca si scaunele au alta structura, centurile sunt mai inguste si protectiile pentru centuri nu sunt ceva obligatoriu si standard pe toate scaunele.
  Acest accesoriu desi pare foarte bun nu isi are rostul daca centurile si tetiera sunt pozitionate corect si stranse suficient. Pe de alta parte pozitionarea lui se poate face gresit si poate provoca leziuni foarte grave in caz de accident, de la sufocare daca este pozitionat prea sus pana la leziuni abdominale daca este pozitionat mai jos. Asa ca mai bine NU avand in vedere ca nu este ceva standard cu care vin scaunele europene.

Aici aveti un extras din reglementarea ECE R44/4  unde se mentioneaza de ce nu exista acest accesoriu pe scaunele europene, punctul  7.2.1.4 :
7.2.1.4. It shall be possible to release the child from the restraint by a single operation on a single buckle. For groups 0 and 0+ it is allowed to remove the child together with devices such as infant carrier/carry-cot/carry-cot restraints if the child restraint system can be released by operation of a maximum of two buckles.
7.2.1.4.1. A clip connection between the shoulder straps of a harness belt is deemed not to comply with the single operation requirement given in paragraph 7.2.1.4. above.


head band

 • Bentite pentru sustinut capul – sunt pur si simplu o oribilitate! eu inteleg de ce cineva s-a gandit sa faca asa ceva…dar cine s-a gandit sa faca asa nu s-a gandit daca cumva scaunul este folosit corect. Daca pozitia in scaun nu ete una buna si capul copilului cade in piept inseamna ca ceva undeva nu este facut corect, centurile nu sunt la nivelul corect, tetiera la fel, instalarea scaunului nu este una corecta.
  Problema caderii capului in timpul somnului este sensibila pentru copii in primele luni de viata cand mobilitatea este una redusa si nu sunt capabili sa isi ridice si sa-si schimbe pozitia asa usor, si atunci poate aparea obsturctionarea cailor aeriene.
  Aici este un articol scris de un consultant din Marea Britanie care explica diferenta intre caderea capului si deplasarea capului impreuna cu trunchiul.

36659

 • Accesorii pentru apa, tavite pentru activitati – poate par inofensive si sunt din materiale moi, dar pot avea cordoane care se desprind si pot ajunge in jurul gatului ocpilului, pot fi din materiale care se aprind repede la foc si care se topesc si se pot lipi foarte usor de pielea copilului. Si nu mai spun de riscul ca obiectele puse pe ele sa devina proiectile in momentul unui accident auto si sa provoace leziuni urate.

 

Dincolo de toate aspectele prezentate mai sus tineti minte cel mai important lucru: utilizarea accesoriilor de orice fel altereaza modul in care scaunul este gandit sa actioneze intr-un impact si sa protejeze copilul, scaunele nu sunt testate cu aceste accesorii, nu stiti cum vor reactiona in caz de impact, nu presupuneti ca nu se va intampla nimic doar pentru ca vi se pare. Intr-un accident tot ce credem noi ca s-ar intampla se schimba radical, nici un accident nu este la fel ca altul, se fac doar asemanari si presupuneri, nu lasati copiii vostri sa fie cei care testeaza aceste produse!

Daca producatorul are accesorii pentru scaunele lui DOAR acelea sunt permise a fi utilizate cu scaunul acela, nimic altceva. Mai jos aveti cateva exemple din manualele unor scaune, bineinteles dintre cele ce permit utilizarea cu spatele la sensul de mers, dar cu siguranta sunt informatii standard pentru toti producatorii.

Axkid:

axkid1axkid2

Besafe:

besafe -izi kid-accessoriesbesafe2 manual besafe3

Britax:

Britax 1

 

 

 

Maxi Cosi:

MaxiCosi1maxicosi2maxicosi3

Cybex:

cybex1cybex2

Recaro:
recaro1recaro2

Graco Sung Safe (0-13kg, in grupa 9-18kg in Europa nu au scaune ce pot fi utilizate rf)

 

Conduceti cu grija si purtati centura!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Copii la Bord - Siguranta Copiiilor in Masina

siguranta copiiilor in masina - rear facing - scaune auto montate cu spatele la sensul de mers

A Rear Facing Family

Did you know it's 500% SAFER to rear-face your child?

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Copii la Bord - Siguranta Copiiilor in Masina

siguranta copiiilor in masina - rear facing - scaune auto montate cu spatele la sensul de mers

A Rear Facing Family

Did you know it's 500% SAFER to rear-face your child?

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: