Scaunele de copii se pot instala în doua moduri cu ajutorul sistemului ISOFIX sau cu centura mașinii .
Ambele metode de instalare sunt la fel de sigure atâta timp cât sunt facute corect și după instrucțiunile producatorului. Acest aspect este foarte important, cu instalatul corect, pentru ca din pacate foarte multe scaune de copii sunt instalate gresit.
Sistemul ISOFIX a fost gandit de catre Britax in parteneriat cu Volskwagen pentru a micsora numarul de instalari gresite relizate cu ajutorul centurii masinii, lansandu-se pe piata prima data in 1997.
In 1999 Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) au publicat prima parte a ISO 13216, cea care acopera standardizarea inelelor isofix pe masina, si apoi in 2004 a fost publicata partea a doua care acopera informatiile despre punctele superioare de ancorare din masina.
Ce este ISOFIX?
Este un sistem internationalizat de atasare a scaunului copiilor in autoturisme. Este reprezentat de un cuplu scaun – masina, adica scaunul copilului prezinta niste conectori si masina prezinta niste inele de care se prind acei conectori. Si un picior de sustinere sau punct de ancorare superioara. In general piciorul de sustinere apare cand scaunul este utilizat in pozitie de rearward facing, dar nu numai, si punctele superioare de ancorare sunt folosite cand scaunul este instalat doar forward facing.
Cum am spus mai sus sistemul ISOFIX a aparut din dorinta de a micsora numarul instalarilor gresite. Am gasit statistici spunand ca undeva la 8 din 10 scaune auto sunt instalate gresit. Cam multe din pacate 😦 Dar pana se va ajunge la o constientizare a pericolelor din trafic la noi va mai dura, primul pas a fost legislatia care acum nu doar mentioneaza necesitatea utilizarii scaunelor pentru copii dar si penalizeaza daca nu sunt utilizate in masina.
Avantajele sistemului ISOFIX sunt:
– usurinta instalarii si mutarii dintr-o masina in alta
– o stabilitate mai mare a scaunului auto prin prinderea efectiva de cadrul metalic al masinii
– scaderea riscului instalarii gresite
Dezavantaje:
– costuri mai mari ale scaunelor
– unele masini inca nu au sistem isofix integrat, desi acesta a devenit obligatoriu la producerea autoturismelor unii dealeri elimina kitul inelelor de prindere pentru a face oferte de pret mai atractive
– unele scaune sunt mai grele avand sistemul isofix integrat si asta le face mai greu de manipulat
– la pozitionarea rearward facing limita maxima a copilului este de 18kg, cuplul copil+ scaun fiind nevoit sa aiba un maxim de greutate de 33kg
Metoda instalarii cu centura masinii
Este considerata a fi la fel de sigura atunci cand scaunul este instalat corect. Multi parinti nu citesc in amanunt manualul sau nu cauta filmulete pentru a vedea clar cum se instaleaza scaunele. Desi majoritatea producatorilor au instructiuni foarte clare si foarte usor de inteles tot apar erori.
Avantajele instalarii cu centura masinii:
– este sigura daca este facuta corect
– flexibilitate – scaunul se poate monta in orice masina
Dezavataje:
– procent mare de instalari gresite
Dar dincolo de avantaje si dezavantaje cred ca pentru toti este importanta siguranta. Si toti ne intrebam care este intr-adevar mai sigur, centura masinii sau ISOFIX?
La instalarea cu fata catre sensul de mers ( forward facing = FF) sistemul ISOFIX este de preferat a fi utilizat oferind o siguranta mai mare si avand si o limita superioara a kilogramelor mai mare fata de montarea cu spatele la sensul de mers (rearward facing = RF). Motivul pentru care ofera o siguranta mai mare la montarea FF este acela ca scaunul este prins de caroseria masinii oferind o stabilitate mai mare si astfel intr-un impact frontal scaunul nu se misca in fata o data cu copilul si nu se adauga greutatea lui greutatii copilului. Dar impreuna cu prinderea de inelele masinii trebuie folosit si piciorul de sprijin sau punctul de ancorare, pt a evita ca clemele isofix de prindere sa se miste si sa se incline usor in fata.
La instalarea cu spatele la sensul de mers ( rearward facing = RF) dupa rezultatele testelor de siguranta se pare ca ambele metode sunt la fel de sigure atata timp cat sunt facute corect. Si ma repet 🙂 aici este problema pentru ca foarte multe scaune sunt instalate gresit.
Cercetarile si situatiile din viata de zi cu zi arata ca majoritatea parintilor cred cu certitudine ca scaunele lor sunt instalate corect. In realitate un procent destul de mare de scaune sunt instalate gresit, de la erori mici la unele destul de mari.
S-au facut multe cercetari, si sper sa se mai faca, pentru ca tehnologia evolueaza super repede, si este destul de greu de stabilit daca una din cele doua metode este mai sigura decat cealalta. Teoretic un scaun care se misca mai putin ofera o siguranta mai buna pentru ca un copil este oprit mai repede in momentul impactului, ceea ce devine un avantaj. Dar este destul de greu de decis daca un scaun RF montat cu ISOFIX este mai sigur decat unul montat CORECT cu centura masinii deoarece siguranta copiilor in masina nu este data doar de cel mai bun scaun, ci este obtinuta prin combinatia potrivita cuplului copil-familie-masina -scaun auto.
Ceea ce este cel mai important este ca parintii sa realizeze cat de usor se pot rani copiii intr-un impact la doar 40km/h, atat cei fara nici un dispozitiv de siguranta dar si cei pusi intr-un scaun necorespunzator varstei lor.
Per total, din datele de la teste, din concluziile vietii de zi cu zi, obiceiuri, cultura, prin faptul ca procentajul instalarii gresite este minim, sistemul ISOFIX pare ca ofera o siguranta sporita fata de instalarea cu centura masinii, unde procentajul instalarii gresite poate fi destul de mare. Singurele mari dezavantaje sunt pretul care este inca destul de mare si limita de greutate care este de doar 18 kg la pozitionarea RF, ceea ce pentru unii copii chiar este un real dezavantaj avand in vedere ca pozitionarea RF este cea mai sigura si ating limita de 18kg destul de repede.
Eu personal am ales 2 scaune ce permit montarea doar RF cu centura masinii, desi masina are puncte de prindere ISOFIX. Aceste scaune am considerat ca ni se potriveau noua cel mai bine la acel moment, si bineinteles se potrivesc in continuare.
Urmatorul articol as vrea sa fie despre pozitionarea scaunelor in masina, adica cu fata si cu spatele la sensul de mers, ceea ce va face si scopul acestui blog, sustinerea utilizarii indelungate a scaunelor rearward facing.
Cateva articole din care am spicuit informatii pentru acest articol:
http://www.carseat.se/isofix-or-seat-belt-whats-safest/
http://www.maxi-cosi.com/car-seats/car-seat-safety/choosing-a-child-car-seat/isofix-versus-car-seat-belts.aspx
http://www.britax.co.uk/safety-expertise/technology-and-innovation/
http://www.goodeggcarsafety.com/blog/what-is-a-top-tether/#more-1958
http://www.goodeggcarsafety.com/blog/what-is-isofix/
http://www.childcarseats.org.uk/types-of-seat/isofix-seats/
http://www.theaa.com/motoring_advice/child_safety/safety_standards.html
https://www.iso.org/standard/30437.html
https://www.iso.org/standard/36058.html