Scoică sau landou? Transportul copilului în primul an de viață!

Primul drum al nou născutului cu mașina este și prima provocare a proaspeților părinți în privința siguranței copiilor în mașină.

Apar o multidudine de întrebări: Cum transport în siguranță nou-născutul? Cât are voie să stea în scoica auto? Scoica auto este sigură pentru copil?

Indiferent dacă vorbim de un nou-născut la termen sau un prematur călătoria cu mașina trebuie să fie în siguranță. Utilizarea scaunului auto a scăzut mult rata mortalității infantile în urma accidentelor rutiere.

Pe piață oferta dispozitivelor de reținere auto este variată, iar părinții se pierd în multitudinea de opțiuni: scoică auto, landou cu kit auto, scaun auto ce acoperă mai multe grupe de vârstă. Într-un articol anterior am încercat să fac un mic ghid despre cum trebuie să alegem un scaun auto pentru copii, în acest articol discuția va fi dedicată strict scoicilor, adică primului scaun cu care ar trebui obligatoriu să înceapă călătoria în mașină a unui nou născut.

Creșterea și dezvoltarea copilului este un process dinamic ce începe din perioada de concepție și dureză până la maturitate.

Bebelușii și copiii nu sunt adulți în miniatură și pentru a înțelege nevoile lor atunci când sunt transportați în mașină trebuie să cunoaștem particularitățile anatomice și etapele de dezvoltare psihomotorice prin care trec.

În primul an de viață creșterea este foarte rapidă. La sfârșitul primului an copilul își triplează greutatea de la naștere.

La naștere capul nou-născutului reprezintă o pătrime din lungimea totală a corpului, față de adult 1/7 si 25% din greutatea totală. Raportul față:craniu este 1:8, oasele craniului sunt moi și nu pot proteja creierul de traumatisme. La această vârstă microhemoragiile cerebrale pot să apară și în urmă unui zgâlțâit mai energic.

În accidentele auto capul copilului este partea din corp cea mai frecvent vătămată.

Mușchii gâtului nu sunt dezvoltați pentru a amortiza eficient o mișcare violentă a capului, forța musculară crescând o dată cu vârstă.

Coloana vertebrală este imatură, vertebrele fiind cartilaginoase la nou-născut. Ligamentele gâtului, ca de altfel din întreg corpul, sunt laxe.

vertebraecarseat

Capul disproporționat de mare al sugarului, musculatura paravertebrală slab dezvoltată, vertebrele imature, duc la mișcări incontrolabile și leziuni majore la nivelul bazei craniului (vertebrele C1 și C2) în urma unui accident rutier.

Țînând cont de aceste particularități, transportul copiilor cu spatele la sensul de mers oferă cea mai mare siguranță.

În țările scandinave, unde circulatul cu spatele la sensul de mers este o practică absolut normală, mortalitatea infantilă în urma accidentelor rutiere este foarte mică comparativ cu țările din restul Europei. În perioada 1992-1997 în Suedia au fost înregistrate 9 decese în rândul minorilor implicați în accidente auto grave, și au avut chiar ani întregi fără nici un deces.

Pentru că am văzut care sunt particularitățile anatomice ale nou-născuților și copiilor mici haideți să vedem și cum este recomandat să transportăm nou născuții și copiii în primul lor an de viață.

Ce este mai potrivit de folosit? scoică auto, landoul cu kit auto sau scaunul auto ce acoperă mai multe grupe de vârstă, și de ce?

Vom începe prin a discuta întâi despre prima opțiune, care de altfel cred că ar trebuie să fie și singura, și anume scoica auto; sper că argumentele de mai jos vă vor ajuta să faceți alegerea potrivită familiei voastre.

Încă de la externarea din maternitate atât nou născutul la termen cât și prematurul, trebuie să fie asigurat corespunzător în scoica auto. În multe țări din Europa, dacă părinții pleacă cu mașina cu nou născutul din maternitate se cere obligatoriu să plece cu scoica auto, și bineînțeles se oferă suport pentru a o utiliza corect, atât copilul să stea corect cât și instalarea în masină să fie corectă.

nou nascut scoica

Aceasta este concepută special pentru a oferi siguranță și a răspunde necesităților de dezvoltare a copilului în primul an de viață. După cum am menționat mai sus, în primul an de viață ritmul de creștere este rapid iar pentru a putea oferi suport și siguranță încă de la naștere, scoica auto este prevăzută cu insert și pernă reducătoare. Pe măsură ce copilul crește acestea se scot pentru a i se crea mai mult spațiu.

Copilul este protejat de scoica auto ca și cum ar fi într-un cocon. La naștere coloana vertebrală a copilului are forma literei C. Această poziție și membrele flectate, adică poziția fetală, îl ajută să consume mai puțin oxigen, să își conserve energia și să își mențină temperatura.

dezvoltarea coloanei vertebrale a nou nascutilor

Scoica auto respectă această poziție, iar poziționarea semi-verticală oferă protecție capului și coloanei vertebrale. Într-un accident auto spătarul scoicii preia și distribuie pe suprafața lui forțele degajate în urma impactului protejând capul, colana cervicală și toracele nou născutului.

AAP (American Academy of Pediatrics) recomandă pentru prematuri, nou născuții cu greutate mai mică de 2,5kg și cei cu tulburări cardiorespiratorii sau alte patologii, monitorizarea în scoica auto înainte de externare. Parametrii evaluați sunt saturarea in oxigen, frecvența cardiacă și respiratorie. Monitorizarea se face între 90 și 120 minute sau cât se estimează că ar dura drumul până acasă. Se urmărește apariția apneei, desaturarea in oxigen, apariția bradicardiei.

Tulburările apărute la unii nou născuți în timpul testului nu au putut să fie corelate cu creșterea incidenței SIDS (Sindrom de moarte subită la sugari). Nu sunt studii care să dovedească creșterea incidenței SIDS atunci când se folosește scoică auto.

Scăderea incidenței evenimentelor neplăcute se face prin utilizarea corectă a scoicii auto, și ulterior a scaunelor adecvate pentru siguranța copiilor în mașină.

Ce trebuie să urmărim atunci când așezăm un copil în scoică?

 1. Pentru a evita tulburările cardiorespiratorii nou născutul nu trebuie să stea cu bărbia în piept, căile respiratorii să fie libere. Bărbia în piept duce la îngustarea cailor respiratorii tradusă prin scăderea concentrației de oxigen și la o deglutitie greoaie.

Unii nou născuți își orientează capul înspre dreapta. Este o poziție normală care nu trebuie să fie corectată și reflectă asimetria dintre cele două emisfere cerebrale.

 1. Centurile scoicii să pornească cât mai aproape de nivelul umerilor. Acestea trebuie să îmbrace umerii simetric și să fie corect strânse.
  pinchtestCenturile se strâng până nu mai pot să fie prinse între degete. Pentru a evita o centură prea largă sau prea strânsă trebuie să puteți introduce un singur deget între umărul copilului și centură.
 1. Spătarul scoicii auto trebuie să fie înclinat la maxim 45 gr. Această poziție previne scăderea concentrației de oxigen din sânge și apariția tulburărilor cardiorespiratorii.
 2. Copilul trebuie să fie supravegheat pe perioada călătoriei, iar scoica auto nu trebuie folosită în casă pe post de pat sau balansoar.

Cât putem ține nou născutul în scoică?

În primele 2-3 luni se recomandă pauze la 30-45 min. În primele 2-3 luni de viață sugarul nu are control asupra capului iar funcția respiratorie este imatură. Îi este greu, chiar imposibil, în unele situații să își corecteze poziția atunci când nivelul gazelor din sânge se modifică. Pentru a evita posibilele tulburări cardiorespiratorii perioada petrecută în scoică va fi scurtă și va fi supravegheat.

Ce trebuie să urmărim când cumpărăm o scoică auto?

Oferta de scoici auto este variată. Sunt scoici auto grupa 0 (0-10 Kg), grupa 0+ (0-13Kg) și i-size (40-83cm). Scoica auto poate să fie montată direct cu centura în 3 puncte a mașinii sau pe o bază cu prindere în centura mașinii sau în sistemul isofix.

Unii producători au și sisteme modulare, adică pe o bază isofix se poate monta scoica auto iar ulterior scaunul auto rear-facing (cu spatele la sensul de mers).

Puteți să consultați și lista ADAC pentru a alege o scoică auto cu rezultate bune la testele de siguranță și care să aibă materiale non-toxice.

Atunci când alegeți o scoica auto, dincolo de rezultatele de siguranță, ar trebui să urmăriți că aceasta să aibă cel puțin un insert, dacă este modular (din mai multe bucăți detașabile) cu atât mai bine, mai multe trepte de ajustare a centurilor și/sau tetierei, suport pentru cap pentru o mai bună protecție laterală.

Utilizarea adecvată a unei scoici!

Cum am menționat și mai sus, utilizarea scoicii este destinată strict utilizării în mașină pentru transportul nou născuților, și în general copiilor sub vârsta de 1 an. Această mențiune se regăsește în toate recomandările producătorilor de scaune auto și nu numai.

Înaintea montării și utilizării scoicii auto citiți manualul și asigurați-vă că l-ați înțeles. Unii producători au tutoriale de instalare atât pe site-ul propriu cât și pe canalul de youtube.

Dacă nu obțineți o poziție a spătarului la 45grade când scoica este așezată pe bază (cu centura mașinii sau cu isofix în funcție de model), puteți reinstala scoica folosind centura în 3 puncte a mașinii, toate scoicile permit acest mod de instalare.

Unele scoici sunt aprobate TUV Rheinland pentru a fi utilizate în timpul zborului cu avionul. Lista o aveți aici, pe site-ul TUV. Chiar și cei de la ADAC recomandă utilizarea scaunelor în timpul zborului cu avionul.pentru

rebound bar infant seatUn aspect foarte important despre instalarea în mașină a scoicilor, este rolul mânerului și poziționarea lui.  Mânerul scoicii are rol de anti-rebound bar și împiedică lipirea scoicii de spătarul banchetei atunci când apare mișcarea de revenire în poziția inițială după un impact. Atunci când este utilizată în mașină mânerul trebuie să fie orientat in sus sau spre spătarul banchetei, fiecare producător poate veni cu particularitățile lui, de aceea este FOARTE important să se citească manualul de utilizare al acelui model.

Un articol și un video excelent pentru instalarea corectă a scoicii în mașină aveți aici la cei de la Good Egg Safety.

Cât timp se poate folosi scoica auto?

Scoica se poate folosi până când copilul atinge limita de greutate admisă de producător și se va urmări totodată că vârful capului să nu depășească marginea superioară a scoicii. Dacă bebelușul atinge cu picioarele bancheta nu este un motiv de a trece la următoarea grupa. Schimbarea prea repede a scaunului și trecerea la o grupa mai mare poate afecta siguranță și poziția copilului.

Ce alte opțiuni mai sunt pe piață și de ce nu sunt recomandate?

Landoul cu kit auto deși pare o soluție optimă din punct de vedere a poziției, acesta nu oferă siguranță în mașină în cazul unui accident auto. În landou copilul stă întins, paralel cu bancheta, iar capul nu este protejat și susținut de o tetieră. În urma unei decelerări rapide, corpul care este asigurat cu centuri, rămâne pe loc iar capul este aruncat în lateral, gâtul suferind o mișcare de rotație și elongare bruscă. Se produc leziuni majore la nivelul coloanei cervicale și capului.

Scaunul auto care acoperă mai multe grupe este atractiv pentru părinți dar de cele mai multe ori acesta nu oferă o poziție a spătarului la 45 gr. Scaunul auto este conceput pentru a oferi protecție și copiilor mai mari, după vârstă de 1 an. Aceștia au o altă postură a corpului, pot sta în șezut și devin bipezi. Ritmul de creștere este încă rapid dar scade treptat, proporția corpului se schimbă și pentru a le oferi siguranță înclinarea spătarului se reduce. Chiar dacă scaunul auto are insert pentru nou-născut poziția nou născutului și a sugarului poate să fie incorectă.

Riscul de a așeza incorect un nou născut, de a sta cu bărbia în piept într-un scaun auto ce acoperă mai multe grupe, este mult mai mare. Centurile de siguranță ale scaunului sunt greu de ajustat la nivelul dorit. Distanța dintre ele este de cele mai multe ori mai mare ca la scoică, pentru că trebuie să se potrivească și unui copil de 2-3+ani, și se așează mai greu pe umeri. Țesutul adipos tinde să crească mai rapid în primele 2 luni de viață iar acesta poate să împiedice așezarea corectă a centurilor și tensionarea lor întrucât centurile de la scaun sunt mai late.

Concluzii:

 • Atât nou născuții la termen cât și prematurii atunci când sunt transportați cu mașina trebuie să fie asigurați corect în scoica auto. Nici un nou născut nu ar trebui să iasă din maternitate fără a fi asigurat într-o scoică auto dacă deplasarea se face cu mașina.
 • Utilizarea scaunelor auto a scăzut mortalitatea infantilă în urma accidentelor auto.
 • Poziția din scoică auto nu afectează dezvoltarea coloanei vertebrale sau a organelor interne. Studiile medicale nu au demonstrate o incidența mai mare a SIDS la copiii transportați în scoica auto indiferent de greutate sau vârsta de gestație.
 • Spătarul scoicii auto trebuie să fie înclinat la 45gr, se urmărește ca bărbia copilului să nu fie căzută în piept iar căile respiratorii să fie libere. Centurile trebuie să îmbrace simetric umerii și să fie strânse până nu se mai pot prinde între degete.
 • În primele 2-3 luni se fac pauze la 30-45 min apoi timpul petrecut în scoică poate crește progresiv până la 2 ore.
 • Copilul trebuie supravegheat pe tot parcursul călătoriei. Dacă părintele observă apariția cianozei periorale, respirație greoaie, bătăi ale aripilor nazale, geamăt, va scoate copilul din scoică auto și va cere consult de specialitate și supraveghere.
 • Scoică auto nu trebuie să înlocuiască patul, se va folosi numai în mașină.
 • Nu se așează pe căruciorul de cumpărături pentru că riscul de accident este mare întrucât aceasta nu poate să fie fixată.
 • Scoica auto este cel mai potrivit dispozitiv de transport auto pentru nou născuți și copilul mic în primul an de viață. Aceasta oferă siguranță și răspunde necesităților de dezvoltare într-un ritm accelerat. Prin forma ei și orientarea exclusivă cu spatele la sensul de mers scoica auto protejează capul, gâtul, toracele nou născutului și sugarului.

Chiar în luna August a anului curent, Asociația Americană de Pediatrie a revizuit recomandările în privința siguranței în mașină a copiilor eliminând limita de 2 ani cu privire la utilizarea scaunelor cu spatele la sensul de mers. Astfel noua recomandare specifică utilizarea scaunelor cu spatele la sensul de mers cât mai mult posibil, bineînțeles în limitele recomandate de producătorii de scaune pentru fiecare model, și există pe piață modele ce permit acest lucru până la aproximativ 25 kg / 125cm / 6-7ani.

Așa că spor la informare corectă și la shopping pentru noii părinți de pui de oameni ce sunt pe cale să se nască, și nu numai!

Articolul a fost scris în colaborare cu Doamna Doctor Maria Pacoste-Ionescu, medic de familie, și Adelina Hagtvet Rem pe care am deosebita plăcere să le am ca prietene și partenere în grupul de Facebook Rear-Facing Prelungit România.

Referințe:

ADAC

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3400202/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3268262/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2810665/

http://www.carseat.se/rearfacing/rear-facing-basics/

http://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2015/06/09/peds.2014-3527.full.pdf

https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/Pages/AAP-Updates-Recommendations-on-Car-Seats-for-Children.aspx

https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/warning-over-babies-sleeping-in-car-seats/

Advertisement

One thought on “Scoică sau landou? Transportul copilului în primul an de viață!

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: