Siguranta copiilor in masina in timpul verii

Desi in cateva zile pasim oficial in sezonul cald temperaturile se apropie de 30 grade in unele zone ale tarii si in curand vom atinge valori si mai ridicate. Siguranta copilului in autovehicul este importanta si fiecare anotimp vine cu provocarile lui.

Intrebarea este cum ne transportam copii in masina in conditii de siguranta si la ce riscuri ii expunem pe perioada verii?

Expunerea copiilor la temperaturi ambientale inalte poate duce la afectarea multor functii fiziologice putand provoca deshidratare insotita de tulburari hidro-electrolitice. Daca expunerea la temperaturi inalte continua poate ajunge la epuizare, edem cerebral, soc si din pacate deces.

Procesul de aclimatizare al copilului mic este dificil fata de cel al adultului, necesarul hidric bazal este mult mai mare (datorita unui metabolism mai intens), pierderile de lichide sunt mai mari prin evaporare (datorita unui raport suprafata corporala/volum mai mare) si nu poate sa semnalizeze senzatia de sete.

Ce putem face pentru a-i transporta in siguranta pe micii pasageri si pe perioada verii?

Pe cat posibil trebuie sa se evite expunerea la temperaturi inalte iar atunci cand acest lucru nu este posibil este indicat sa va luati cateva metode de precautie:

1 . NU lasati copiii nesupravegheati in autovehicul nici chiar pentru cateva minute indiferent daca masina este parcata la umbra si cu geamurile lasate intredeschise.

Temperatura intr-o masina in plina zi poate ajunge la 50-60 grade C iar copiii pot face foarte repede insolatie.

Din pacate anual in lume se inregistreaza un numar mare de decese in randul copiilor lasati in masina, in soare, pe timpul verii.

2. Evitati orele de varf  – evitati sa mergeti in miezul zilei cu masina, fara masina, in general. Intre 11 si 16 sunt temperaturile cele mai ridicate si in orase din cauza traficului se poate ajunge chiar la temperaturi extreme.

Cam acestea sunt temperaturile la care ajunge habitaclul masinii. Prima coloana reprezinta temperatura de afara, si urmatoarele temperatura la care se ajunge dupa 5, 10, 30 si 60 de minute.

temperatura masina

3. Aerisiti masina si folositi aerul conditionat.

Plecati cu cateva minute mai devreme din casa si pregatiti masina.
Nu urcati in autovehicolul incins, deschideti portierele pentru a se aerisi, apoi porniti aerul conditionat. Confortul termic este important atat pentru sofer cat si pentru micii pasageri.images

Tineti cont ca in partea din spate a masinii temperature este mai ridicata, se raceste mai greu iar daca scaunul este montat cu spatele la sensul de mers (cum si recomandam) racirea in acea zona se face mai lent.

Aerul conditionat folosit in masina ofera confortul termic care se traduce printr-o viteza de reactite si o concetrare mai buna a soferului si evitarea deshidratarii copiilor. Sistemul de aer conditionat filtreaza aerul si scade concentratia de alergeni si poluanti.

Mergeti anual la service pentru mentenanta sistemului de aer conditionat asa evitati neplacerile care pot aparea cum ar fi bacteriile si fungii ce se pot dezvolta in interiorul instalatiei.

In habitaclul autoturismului intalnim multe componente din plastic care la temperature ridicate pot degaja subtante toxice. De aceea este bine sa aerism si sa pastram o temperature adecvata.

4. Hidratati copiii – Faceti popasuri dese pentru a ii alapta sau a le oferi apa celor mici si a compensa pierderile hidrice.child-drinking-water1

5. Husa de vara pentru scaunul auto – Husa de vara are o putere mare de absorbtie a umiditatii si ofera un confort sporit micului pasager.

Atentie! Se foloseste numai husa de vara a producatorului, compatibila cu modelul de scaun pe care il aveti.

NU se folosesc huse universale! Cititi cu atentie manualul scaunului si veti gasi aceasta atentionare.

Poate va intrebati de ce nu se poate folosi si o husa universala sau este o strategie de marketing?
Raspunsul este simplu, NU este o strategie de marketing, mereu trebuie sa se urmeze recomandarile producatorului.

Nu tot ce este pe piata este sigur si chiar daca in descriere apare cuvantul ‘’universal’’ nu toate scaunele au interiorul similar. Acea husa cel mai probabil nu se va portivi perfect, posibil va incurca montarea centurilor, tensionarea lor, se poate strange intre copil si scaun si  poate forma goluri.

Materialul din care este facuta husa universala poate fi usor inflamabil, sa degaje substante toxice in timpul arderii si sa se topeasca aderand la piele si producand leziuni profunde.

Folosirea unei huse universale poate afecta siguranta oferita de scaun.

Producatorii nu garanteaza siguranta scaunelor la care au fost montate produsele care nu le apartin.

Nici scutecele sau alte material din bumbac folosite  pe post de huse nu sunt recomandate pentru ca pot afecta siguranta oferita de scaun tot din motivele mai sus mentionate.

6. Haine din fibre naturale – Folositi haine lejere, din fibre naturale care sa permita termoreglarea.

7. Husa de protectie scaun impotriva razelor solare

Cand scaunul nu este folosit, adica copilul nu este in scaun puteti folosi o husa speciala pentru scaun sau un material deschis la culoare cu care sa il acoperiti si sa il protejati impotriva razelor de soare. In acest mod puteti preveni supraincalzirea componentelor din metal sau plastic care pot veni in contact cu pielea copilului si sa provoace mici leziuni.

8. Parasolar sau folie auto certificate RAR

Unele scaune au propriul parasolar, cel mai des intalnit la scaunele din grupa 0+, dar si destule modele din grupa 1 au aceasta optiune ca accesoriu de la propriul producator.

Pentru a-i proteja pe cei mici de razele soarelui puteti folosi parasolarul pe geamurile laterale si luneta sau sa optati pentru folii auto certificate RAR care se monteaza la ateliere aprobate RAR.

9. Crema de protectie solara – poate va parea ciudat ca in masina sa folositi crema pentru protectia solara, dar nu este si este o realitate ca razele solare trec prin geamurile masinilor. Aplicati-o cam cu 30 minute inainte de a pleca de acasa pe zonele care vor fi expuse la soare, in general fata si membre. Aveti grija sa folositi cantitatea adecvata pentru o protectie corecta, cu cat aplicati mai putin cu atat gradul si timpul de protectie scad.

Ce este SPF si cum actioneaza – Badger Balm

What is SPF and how it works

Sun Protection Factor (SPF) – FDA

NU RECOMANDAM sa folositi urmatoarele lucruri pentru a va racori in masina:

  • parasolare cu parti metalice retractabile – in caz de impact se pot desprinde de pe geam si pot deveni proiectil si vor rani pasagerii.
  • sticle de apa metalice sau grele – la fel pot deveni proiectil si pot rani pasagerii.
  • pungi cu gheata sau alt obiecte pe acelasi principiu
  • ventilatoare sau alte improvizatii.

Calatorii cat mai racoroase si mai in siguranta sa aveti!

Drive safe and buckle up!

* Articol scris de Doamna Doctor Maria Ionescu, medic de familie.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Copii la Bord - Siguranța Copiilor în Mașină

Siguranța copiilor în mașină - rear facing - scaune auto montate cu spatele la sensul de mers

A Rear Facing Family

Did you know it's 500% SAFER to rear-face your child?

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Copii la Bord - Siguranța Copiilor în Mașină

Siguranța copiilor în mașină - rear facing - scaune auto montate cu spatele la sensul de mers

A Rear Facing Family

Did you know it's 500% SAFER to rear-face your child?

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: