Besafe Stretch – prezentare și păreri

Cu ajutorul celor de la Besafe România am avut ocazia să testez pentru comunitatea noastră, Rearfacing Prelungit România, scaunul auto pentru copii BeSafe Strech.

Besafe stretch este unul dintre cele mai noi și mai longevive scaune utilizabile cu spatele la sensul de mers. Deși este lansat de curând pe piața scaunelor auto a câștigat testul consumatorilor în Norvegia și în Suedia, testul scoțând în evidență nivelul ridicat de confort. Testul este prezentat de site-ul Best-i-test.

Sursă poză: site Besafe

De asemenea tocmai au ieșit și rezultatele ADAC de toamnă și este unul din scaunele cu rezultatele cel mai bune la siguranță.

Specificațiile tehnice ale scaunului cum sunt prezentate de producător :

  • Înălțime: 61-125 cm
  • Greutate maximă: 36 kg
  • Vârsta: de la aprox. 6 luni până la 7 ani*
  • Instalare: centura de siguranță a autovehiculului cu prindere în 3 puncte
  • Direcția: cu spatele la sensul de mers
  • Aprobat: UN R129 (autovehicul special)
  • Greutatea scaunului: 11kg
  • Caracteristici: Dynamic Force AbsorberTM
  • Protecție suplimentară la impact lateral SIP+
  • Ghidaje magnetic pentru centuri Magnetic Belt AssistantsTM
  • Perne reductoare Two-Fit cushionsTM

*Vă rugăm să aveți în vedere că intervalul de vârstă are doar caracter orientativ, calculat în baza unor valori medii și nu limitează sau garantează durata de utilizare al acestuia.

Bineînțeles că vorbim despre un scaun utilizabil exclusiv cu spatele la sensul de mers și care a trecut cel mai dur test la care pot fi supuse scaunele auto pentru copii, testul Plus realizat de VTI.

Este un scaun foarte flexibil în sensul că permite destule ajustări pe parcursul perioadei de utilizare, și anume:

Sursă poză: arhivă personală
Sursă poză: arhivă personală
  • “Poziția de somn” pentru copii – mulți părinți caută această opțiune, este printre cele mai frecvente cerințe când întreabă despre ce scaun să achiziționeze după scoică. Acesta are 3 nivele din care se poate regla înclinația scaunului DUPĂ instalarea lui. Nu ar trebui să fie ceva neapărat eliminatoriu la alegerea unui scaun auto, dar este un aspect util și plăcut să existe; vă spun că am supraviețuit și fără foarte bine 😉
  • Ajustarea barei de rebound pentru obținerea unui spațiu adecvat la picioare – foarte utilă, și care arată cu adevărat longevitatea utilizării scaunului – astfel acesta crește într-adevăr cu copilul, cei aproximativ 26cm disponibili la picioare făcându-l confortabil chiar și pentru un copil de 7ani. E normal astfel ca spre perioada de final a utilizării lui să necesite un spațiu mai mare în mașină. La instalarea cu spațiu MINIM la picioare are nevoie de aprox 74cm de la spătarul banchetei mașinii.
  • Tetiera este foarte ușor de ajustat și ea și are multiple poziții pentru a așeza cât mai bine centurile la nivelul umerilor și a oferi confort micilor pasageri. Se manipulează lejer cu o mână.
  • Inserturi – scaunul vine automat cu insert din 2 bucăți care pot fi folosite chiar până la vârsta de 2+ ani dacă oferă confort și o poziție corectă a copilului în mașină. Modelul testat de noi nu este recomandat de la naștere, ci de la aproximativ 6luni, bineînțeles acest aspect este întotdeauna obiectiv pentru că depinde de dezvoltarea copilului, chiar și Besafe recomandă în continuare utilizarea scoicii pentru minim primele 6luni din viața nou născutului – au lansat și modelul Stretch B care are insert ca și modelele turn și twist, un insert mai rigid care se pune în scaun, un fel de scoică în scaun. Distanța minima necesară de la șezut la nivelul minim al centurilor este de ~26cm și cea maximă de ~46cm, cam asta ar trebui sa fie lungimea trunchiului unui copil să poată sta în scaun fără insert!
  • Lipsa isofix-ului – deși mulți vor spune dar e mai sigur? nu e mai ușor de instalat cu isofix? – nu este întotdeauna așa, erori de instalare se pot face și la isofix, iar legat de siguranța oferită suplimentar aceasta este doar din punct de vedere statistic pentru că erorile de instalare sunt teoretic mai puține. În cazul acestui model chiar este vorba de o instalare, cu centura mașinii, foarte ușoară și foarte bine explicată de producător. Isofix-ul limitează la utilizarea în orice mașină și în orice loc din mașină; dacă nu este isofix pe mașină sunt modele de scaune ce nu pot fi instalate, și limitează totodată și maximul de greutate pentru copil, cuplul scaun+copil poate fi doar până la 32kg, ceea ce in mod excepțional doar câteva modele permit o greutate a copilului până la 23kg, pe când cu centura mașinii la acest model copilul poate sta cu spatele la sensul de mers până la 36kg.
Sursă poză: arhivă personală
Sursă poză: arhivă personală

Cam astea sunt ajustările pe care le putem face pentru a crește scaunul o dată cu evoluția copilului și pentru a-l numi cu adevărat un scaun pentru utilizarea prelungită cu spatele la sensul de mers.

Voi prezenta caracteristicile care ne fac viața mai ușoară nouă părinților la instalarea și utilizarea scaunului, că sunt destule 😉 și e fain să le avem dacă putem.

În primul rand greutatea scaunului... Este un scaun relativ ușor, aproximativ 11kg, l-am putut manipula foarte ușor și repede fiind însărcinată în luna a7a și cu un toddler care să se învârtă pe lângă mine, bineînțeles într-un spațiu sigur și unde accesul altor mașini era limitat pentru siguranța ei. Comparația vine din trecut când am avut și alte mărci de scaune din aceeași categorie, 9-25kg, dar și din comparația cu besafe izi plus, care deși a fost un scaun minunat pentru perioada când a fost lansat era greu, fier masiv din punctul meu de vedere 😁, dar foarte fain, un fotoliu efectiv pentru copil, la acest aspect nici Stretch nu sta rău, cred că puteți vedea din poze satisfacția copilului. Așadar eu cred că este ușor de manipulat pentru oricine.

Instalarea în sine este foarte ușoară, se face cu centura în 3puncte a mașinii, picior de sprijin și cu centuri adiționale prinse în podea. Instrucțiunile sunt foarte clare, vin sub forma de infographic, bineînțeles cu manualul dar și posibilitatea de a scana un cod QR și să vedem varianta video de instalare. Ca noutate au actualizat sistemul de tensionare al centurii mașinii și al barei de rebound, aș putea spune chiar unul complet nou și mult mai ușor de folosit în comparație cu cel de la izi plus, și au pus sistem retractabil la tensionarea centurilor adiționale care le prindem de podeaua mașinii, nemaifiind nevoie de “forță brută” ca să le tensionăm. Așadar chiar au făcut instalarea să fie una ușoară și nu foarte complexă, aceste mecanisme permițând oricui să poată obține o instalare rezistentă.

Sursă poză: arhivă personală

Magneții super practici de la protecțiile centurilor cred că sunt semnătura Besafe de când s-au lansat! Mereu am fost geloasă că nu am avut și eu așa ceva la celelalte scaune 😁 deși au avut alte sisteme de poziționare a centurilor să nu încurce când punem copilul în scaun. Din această categorie fac parte și protecțiile centurilor care se prind cu scai de o protecție suplimentara și staționară ce ajută să nu alunece de pe umerii copiilor și să rămână poziționate corect cât mai aproape de gât.

Sursă poză: arhivă personală

Carcasa, scaunul în sine, este una generoasă și spațioasă suficient de lată pentru copiii mari dar și suficient de îngustă pentru a nu simți că se pierd în ea copiii mici. Totodată au adus înbunătățiri la materialele folosite în construcția scaunului, așadar avem parte și de o componentă ecologică și sustenabilă, materialele fiind chiar și reciclabile, vedeți mai jos declarația celor de la Besafe.

“Suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem față de copiii noștri, nu doar pentru siguranța pe care le-o oferim azi, ci și pentru un viitor cât se poate de verde și de sigur. Folosind materiale precum aluminiul și înlocuind spuma EPS, mai vulnerabilă, cu cea EPP, mai solidă, ne-am asigurat că Stretch va rezista mult mai mult în timp. În plus, piesele pot fi înlocuite mult mai ușor,  ca scaunul să poată fi reparat dacă este necesar. Toate aceste îmbunătățiri au extins durata de viață a scaunului la aproximativ 15 ani. Iar după acești 15 ani în care Stretch și-a îndeplinit misiunea, materialele pot fi reciclate și scaunul poate fi ușor dezasamblat și reciclat.”

Văd pe net că se poartă pareri pro și contra atunci când se face un review al unui produs… de asemenea am văzut și review-uri pentru acest scaun și la fel cu pro și contra… mie nu prea mi-a ieșit așa pentru că ce au trecut alții la contra mie mi nu mi se pare că este chiar contra, ci mai degrabă comoditate să zicem. Spre ex că nu este un scaun cu isofix, și? se instalează foarte ușor și foarte repede; aveți nevoie să mutați des scaunul luați un set de centuri aditționale și ați rezolvat problema, veți spune probabil că pentru cât costă nu ar fi trebuit să fie o problemă asta, eu cred că mai importantă este siguranța oferită de scaun decât acest aspect al isofixului; alt ex de contra că este doar cu spatele la sensul de mers… serios..nu știu dacă mai trebuie să spun ceva despre asta căci atunci de ce mai suntem aici cu comunitatea aceasta și cu blogul asta; alt contra găsit pe net a fost că este un scaun destul de mare și în mașinile mici este o problemă, nu pot să contrazic în totalitate acest aspect pentru că eu am instalat într-un Renaul Grande Espace care nu duce lipsă de spațiu DAR când am facut instalarea cu spațiu minim la picioare a ocupat fix la fel de mult spațiu ca scaunul care îl aveam deja instalat, tot un scaun erf prelungit 9-25kg, probabil pentru un copil la limitele superioare ale scaunului să fie intr-adevăr o provocare, dar nu cred că este un aspect eliminatoriu pentru a nu investi într-o achiziție a lui având în vedere toate celalalte aspecte.

Ce veți primi în cutie: scaunul :), bara pentru rebound, centurile adiționale/chingile ce vin în podea, sip+, manualul cu instrucțiunile de instalare și utilizare. Prețul de pornire la importatorul oficial este de la 3139lei în funcție de husa principală aleasă. Ca accesorii puteți să luați o husă suplimentară de protecție, oglindă retrovizoare prin care să obsevați copilul mai ușor în timpul călătoriilor, huse pentru bancheta mașinii, dar și alte accesorii, asigurați-vă că sunt compatibile cu modelul scaunului. NU recomandăm NICIODATĂ achiziția de accesorii în afară de gama pe care o are fiecare producător de scaune auto și care sunt testate cu scaunele în sine, deci fară accesorii universale pentru a nu avea suprize că au impiedicat scaunul să iși facă treaba in caz de accident.

Vă las mai jos câteva filmulețe cu instalarea scaunului atât de la Besafe cât și de la alți oameni care se axează și ei pe informarea despre beneficiile rearfacing-ului prelungit.

Cam asta este ce am avut de zis despre scaun. Părerea și ce am scris aici nu sunt influențate sub nici o formă de relația care o avem de atâția ani cu importatorii de scaune rf. Nu este vorba de reclamă și nici de dorința de a vinde mai mult, ci doar dorința de a scrie o părere sinceră despre un produs ce susține siguranța copiilor în mașină.

Pe grup dacă doriți să intrați veți găsi și câteva mini filmulețe cu scaunul, nu le urc aici pentru că apare și cea mică a mea și prefer să nu o expun prea mult.

Călătorii cât mai în siguranță să aveți! Nu uitați să purtați centura și să asigurați corect copiii în scaunele auto pentru că siguranța lor este responsabilitatea dumneavoastră!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: