Noutățile anului 2018

În momentul de față pe piața europeană sunt peste 50 de modele de scaune auto pentru copii ce pot fi utilizate cu spatele la sensul de mers până la minim 18kg. O să revin altă dată cu o listă a celor disponibile pe piața din România .

Modelelor existente se vor adăuga noi scaune de la producători de renume în zona aceasta cum ar fi Britax-Römer, Cybex, Klippan, Axkid.

Scaunele au fost deja prezentate în Septembrie anul trecut la Köln la cel mai mare târg european pentru copii și bebeluși Kind und Jugend.

Printre scaunele din categoria 1/2, cu limită mare la kilograme și înălțime, adică 25kg și peste 125cm, se regăsesc începând de anul acesta și următoarele modele:

  • Klippan Century – este un scaun din grupa 1/2, începând cu 9kg și promite o limita de kg maximă până la 25kg și o înălțime de aproximativ 135cm a copilului. Este destul de revoluționar în privința înălțimii pentru ca în momentul de față scaunele existente permit până la aproximativ 125cm, această limită fiind bineînțeles influențată de dezvoltarea fizică a copilului, unii pot crește mai mult în înălțime datorită picioarelor, alții datorită trunchiului. Este un scaun utilizabil exclusiv cu spatele la sensul de mers, și mulțumită acestui lucru are și testul suedez Plus trecut ( o mică mențiune legată de acest test – doar scaunele care sunt utilizabile exclusiv cu spatele la sensul de mers ajung sa treacă acest test, de aceea din principiu producătorii nu testează și scaunele combinate cu opțiunea de instalare cu fața la sensul de mers). Pe piața din România încă nu l-am văzut dar sper ca importatorul oficial să îl aducă și la noi.
  • Axkid Minikid v2 – noul model de Minikid face parte acum din grupele 0/1/2, adică 0-25kg. Deși scaunul are inclus standard o pernă insert pentru acomodarea bebelușilor, producătorul menționează că nu înlocuiește scaunul auto pentru nou născuți, adică pentru grupa 0/0+, și că recomandă întotdeauna utilizarea unui scaun special pentru aceștia deoarece poziția oferită este mult mai adecvată nou născuților. Cred ca este un scaun minunat pentru copiii cu dimensiuni peste medie și care ajung să nu mai stea confortabil în scoică mai devreme decât limitele recomandate de producători, adică în jur de 6-7luni când au o capacitate mai mare de a sta în poziții mai ridicate în șezut. Pe lângă noutatea că de acum noul Minikid este un scaun pentru grupele 0/1/2, cu recomandarea de a nu sări peste scaunul de nou născut, se vede îmbunătățirea designului având un șezut și o tetieră mai confortabile. Producătorul prezintă primul plus al scaunului ca fiind introducerea protecției laterale suplimentare ASIP(Axkid Side Impact Protection), sporind prin această inovație protecția laterală oferită de scaun într-un astfel de impact. Axkid este prezent pe piața din România și cu siguranță îl vom putea vedea curând și la noi.
  • Klippan Triofix Maxi – este al treilea model de Triofix pe care cei de la Klippan îl lansează. Scaunul face parte din grupele 1/2/3, adică 9-36kg, și este un scaun combinat care se utilizează atât cu spatele la sensul de mers, 9-18kg lucru pe care îl recomandă și producătorul ca principala utilizare pentru această grupă, cât și cu fața la sensul de mers, 9-36kg, instalându-se cu ajutorul unei baze separate cu centura în 3 puncte a mașinii sau cu sistemul isofix. Klippan are o bază isofix universală pentru toate scaunele lor făcând astfel posibilă încadrarea scaunelor lor la sisteme modulare, adică pe o bază isofix se poate pune atât un scaun pentru nou născut, grupa 0/0+, cât și scaun pentru copiii mai mari, din grupele 1/2/3. După modelele Comfort și Recline, Maxi vine cu îmbunătățiri la nivelul spătarului și tetierei permițând acomodarea mai comfortabilă a copiilor mai mari, și totodată aduce îmbunătățiri și la protecția laterală utilizând spuma cu memorie în construcția lui. Cum am spus și mai sus, și acest producător este prezent pe piața din România, să sperăm că se va adauga și el, alături de Century, modelelor deja existente.
  • Britax Max-way Plus – este așteptat să apără oficial pe piață spre sfârșitul lunii Februarie. Îmbunătățirile modelului se pot vedea destul de clar din poze: i-a fost adăugat accesoriul pentru protecția laterală suplimentară, SICT = Side Impact Cusion Technology, tetiera este mărită pentru a oferi un plus de confort și protecțiile centurilor au fost și ele regândite pentru un plus de confort și protecție.
  • Axkid Move – este de fapt modelul Wolmax, dar i-au schimbat numele. Este un scaun din categoria celor economice ce permit utilizarea cu spatele la sensul de mers până la 25kg, este mai compact decât celelate scaune de la Axkid permițând instalarea cu ușurință și în mașini cu spațiu mai mic. Modelul Move a fost îmbunătățit și el cu accesoriul suplimentar pentru protecție laterală , ASIP. Și bineînțeles și noul model are trecut Testul Suedez Plus de siguranță.

La categoria 0+/1, de la naștere la 18kg, anul acesta vor veni pe piață următoarele modele, majoritatea fiind versiuni i-size ale modelelor existente sub reglementarea ECE R44/4 cu diverse îmbunătățiri:

  1. Britax Dualfix i-sizemult așteptatul model i-size de la Britax pentru categoria aceasta vine cu un design nou vizibil al scaunului, tetiera îmbunătățită pentru a acomodat mai confortabil atât nou născuții cât și copiii mai mari, bineînțeles sistemul de protecție suplimentară la impactul lateral, SICT. Altă noutate, destul de utilă pentru un scaun cu isofix și utilizabil cu spatele la sensul de mers până la aproximativ 4 ani, este posibilitatea reglării barei de recul (antirebound bar) pentru a oferi un spațiu mai mare la picioare, sigur micii pasageri vor fi încântați de spațiul extra. Și încă o noutate pe partea de siguranță este sisistemul pivot link, care se prezintă astfel de către ei: “În cazul unui impact, sistemul patentat Pivot Link direcționează forța în jos, înspre scaunul vehiculului și apoi spre față, mai ușor – reducând considerabil riscul rănirii capului și gâtului.” Și bineînțeles , cum am observat că se întâmplă în ultimii ani, au o varietate mare de culori pentru toate gusturile.
  2. Britax Swingfix i-size – deja a apărut pe site-ul internațional Britax, așa că îl așteptăm cu nerăbdare în cursul anului și în România . Este un scaun ce a trecut rigurosul Test Suedez Plu. A împletit siguranța oferită de utilizarea exclusivă cu spatele la sensul de mers cu cerințele părinților de a avea rotire pentru a urca și coborî copiii mai ușor, permițând o rotire doar de 90grade. Ca și modelul dualfix și acesta are opțiune de reglare a barei de recul, și bineînțeles și sistemul de protecție suplimentară la impactul lateral, SICT.
  3. Cybex Sirona Q i-size – este varianta aprobată i-size a clasicului scaun Sirona al celor de la Cybex. Scaunul păstrează aceleași caracteristici ca și fratele lui Sirona având acum aporbare i-size, ceea ce il face utilizabil obligatoriu cu spatele la sensul de mers până la minim 86 cm. Specificațiile rămân aceleași , rotire 360grade, utilizarea pernei de impact la folosirea scaunului cu fața la sensul de mers, accesoriul pentru protecție suplimentară la un impact lateral și probabil vor fi culori noi pentru noul an.
  4. Cybex Sirona S i-size – este varianta cu rotire a scaunului Sirona M i-size. Păstrează majoritar caracteristicile fratelui lui, utilizare cu spatele la sensul de mers pana la 105cm, utilizarea centurilor in 5 pucnte și la orientarea cu fața la sensul de mers, dar venind însă și cu o noutate pe lângă sistemul de rotire 360grade, și anume sistemul de prevenție a utilizării scaunului cu fața la sensul de mers înainte de 76cm ai copilului, aproximativ vârsta de 16 luni. Ambele modele de la Sirona încă nu apar pe site-ul românesc al Cybex, dar cred că sigur vor începe sa apără și pe piața din România în cursul anului.
  5. Axkid Minikid isofix – a fost și el anunțat la târg pentru anul acesta, și chiar și pe pagina oficială a companiei la secțiunea de noutăți. Va fi un scaun din grupa 0-18kg, exclusiv RF, aprobat sub ece r44/4, deci nu sub i-size și nu va fi limitat doar la 105cm înălțime maximă. Din prezentarea de la târg se pare că structura rămâne aceeasi aducând inbunatatiri la modificarea poziției după instalare, deci cu copilul deja în scaun, bara pentru oprirea efectului de recul și bineînțeles accesoriul de siguranță la protecția laterală, ASIP.

Arată foarte bine piața în acest moment în România cu scaune ce permit utilizarea RF prelungită, de la scaune exclusive pentru o astfel de utilizare la scaune combinate, la bugete pentru toate buzunarele, copii să avem să îi ținem în siguranță în mașină utilizând scaunele acestea.

Astept cu nerăbdare târgul din București de la Romexpo, BabyBoom 8-11 Martie 2018, unde am văzut că printre expozanți vor fi aproape toți producătorii de scaune rear facing care sunt prezenți pe piața din România, Axkid, Besafe, Britax, Maxi Cosi, Cybex, GB, Klippan, Diono, Joie, Nuna. Este wow! mă bucur enorm să văd cum evoluează piața, și dacă măcar 1 părinte a optat pentru un scaun pentru RF prelungit eu sunt fericită că informația mea a ajutat!

Sper să îmi iasă planurile și să ajung și eu la târg să pipăi și să văd scaunele de aproape, poate chiar și cele de mai sus dacă vor fi aduse. Abia aștept! Să îmi ajute Bunul Dumnezeu să ajung cu bine în țară atunci și ne vom vedea acolo 🙂

Purtați centura și conduceți preventiv!

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑