Scaunele auto pentru copii – la mana a doua ? o alegere potrivita sau nu?

Daca hainutele, jucariile, caruciorul si alte lucruri le putem lua de la prieteni, cunostinte sau chiar sa le cumparam la mana a doua de la necunoscuti, in privinta scaunelor auto pentru copii parintii ar trebui sa fie foarte reticenti.

Poate multi o sa imi spuneti ca sunt snoaba, ca ma dau banii afara din casa, si ca nu toata lumea isi permite un scaun de masina nou, de fapt nu poate ca o sa imi spuneti… mi s-a spus…dar eu inca imi vad de treaba 🙂 si incerc sa adun informatie corecta si sa o dau mai departe.

Stiu ca pentru unii parinti este mult sa dea un salariu minim pe economie pe un scaun auto, dar cand ai o masina si iti permiti cheltuielile cu ea atunci trebuie avut in vedere si aspectul sigurantei adecvate pentru copil in masina. Si sunt scaune bune, ce permit utilizarea cu spatele la sensul de mers si la preturi acceptabile.

Zilele trecute una din paginile de FB care le urmaresc din acest domeniu, The car seat geek, a pus un post foarte fain despre munca pe care o face, si cu care si eu rezonez la fel de mult, cu exceptia ca eu nu lucrez oficial in acest domeniu, poate in viitor se vor aranja altfel astrele si voi reusi acest lucru. Ca in orice subiect despre cresterea copiilor parintii care nu fac lucrurile intr-un anume mod se simt mereu luati in vizor ca nu este bine ce fac si se simt aratati cu degetul. Ei bine, nu , nu este asa. Faptul ca incerc sa adun informatie despre utilizarea scaunelor cu spatele la sensul de mers nu inseamna ca arat cu degetul catre cine nu utilizeaza astfel de scaune.

Asadar munca mea de aici nu este pentru a face sa se simta prost parintii care nu folosesc scaune cu spatele la sensul de mers! Ci munca mea aici este pentru a aduna informatia corecta pentru ca parintii sa aiba o baza pe care sa poata lua o decizie in aceasta directie, chiar daca acea decizie nu este catre un scaun cu spatele la sensul de mers, dar macar au luat o decizie in cunostinta de cauza.

Mi-am spus oful , acum sa revenim la scaunele la mana a doua. Mai jos voi povesti ce am inteles si eu din manualele de utilizare ale scaunelor auto, din legislatie si din sfaturile consultatilor din domeniu din Marea Britanie, Irlanda si America, chiar daca aici este un pic altfel legislatia, logica si fizica sunt aceleasi.

de ce sa nu folosim scaune la mana a doua

Un scaun la mana a doua poate ascunde multe nereguli, nu este doar schema de marketing din partea producatorilor pentru a le umple lor buzunarele. Voi lua mai jos rand pe rand aspectele prezentate de consultati in domeniu.

1. Durata de utilizare / perioada de valabilitate – Da, scaunele auto expira si ele. Au o perioada de utilizare recomandata de producator. In Europa nu este obligativitate in a fi mentionata pe scaun. Multi producatori fac acest lucru in manualele de utilizare a scaunelor pentru ca materialele se uzeaza in timp si pot ajunge sa nu mai performeze asa de bine in caz de accident. In medie perioada de utilizare a unui scaun este de 5-7 ani de la data productiei scaunului. Data productiei scaunului se afla fie ca o stampila in pasticul de pe scaun fie pe eticheta cu reglementarea sub care a fost aprobat. Pentru scaunele care sunt pentru mai multe grupe de greutate, gen 0-36kg de la nastere pana la 10-12ani in manual ar trebuie s afie mentionata perioada de utilizare pe fiecare grupa in parte. Acest aspect tine de perioada de utilizare si a centurilor proprii ale scaunului. Asa ca verificati daca este sau expirat, daca acel producator are sau nu o perioada fixa de utilizare.

Besafe iZi Kid X2besafe - expirare

Cybex Sironasirona - expirare

Maxi Cosi Pebble Plusmaxi cosi expirare

Graco SungSafe (0-13kg, in grupa 9-18kg in Europa nu au scaune ce pot fi utilizate rf)graco snug safe 0-13kg 1

graco snug safe 0-13kg

2. Accidente – implicarea in accidente – cred ca este cel mai serios si important aspect care trebuie avut in vedere. Un scaun auto pentru copii poate sa fi fost implicat intr-un accident auto si sa nu aiba nici macar o zgarietura, dar asta nu inseamna ca fortele implicate in accident nu au actionat asupra lui, asupra structurii lui. Cum si la masini centurile ar trebui verificate si schimbate dupa un accident este acelasi lucru se aplica si la scaunele pentru copii. Nu cred ca vrea cineva sa vada cu adevarat ce se poate intampla in viata reala cu un scaun auto intr-un al doilea sau al treilea accident auto. Producatorii scaunelor auto spun clar in manual ca dupa un accident scaunul sa fie schimbat.

3. Componente lipsa – Piese de la scaun precum husa, protectiile centurilor sau insertul de nou nascut sunt foarte usor de ratacit si de pierdut. Nici un scaun nu este recomandat sa fie folosit fara ele. Fac parte din ansamblul scaunului au rol atat pentru comfort cat si pentru siguranta.

4. Manualul si etichetele de pe scaun – multe din scaunele vechi au manualul lipsa si etichetele deteriorate. Conform legislatiei europene la care s-a aliniat si Romania, este obligatoriu ca scaunele sa aiba vizibila eticheta cu omologarea sub care a iesit pe piata, eticheta portocalie cu metiunea despre ECE R44 sau R129. De manual aveti nevoie sa stiti cum se utilizeaza corect scaunul, despre cum se intretine sau cand expira. Manualul este biblia scaunului, va raspunde la multe intrebari pe care le-ati putea avea despre scaun, dar cel mai important este despre cum se instaleaza si cum se foloseste.

5. Intretinerea scaunului – Primul aspect si cel mai important din intretinerea unui scaun pentru copii este ca niciodata nu trebuie sa spalam centurile, sa le scufundam in apa sau sa le stergem cu solutii dure si abrazive. Centurile proprii ale scaunelor pentru copii sunt facute pe acelasi principiu ca si centurile masinilor si prin scufundarea lor in apa, sau spalare cu solutii dure, tensiunea fibrelor se distruge si isi pierd si calitatile ignifuge. O centura scufundata in apa si spalata va arde mult mai repede si mai usor decat una careia nu i s-a adus nici o modificare.
Apoi scaunul daca a avut o perioada de neutilizare trebuie sa fi fost depozitat corespunzator, in propria cutie sau in ceva la fel de rezistent si stabil, nu in soare, nu la umiditate foarte mare, nu supus loviturilor.

6. Omologarea sub care a fost aprobat – In prezent sunt inca valabile 3 omologari sub care scaunele pentru copii sunt aprobate pe piata europeana : ECE R44/3, ECE R44/4 , si R129. Ultimele 2 fiind cele mai actuale si sub care inca se aproba scaune. ECE R44/3 este inca valabila dar noile scaune produse nu isi iau aprobare sub ea. Ideea este ca sunt scaune sub ECE R44/3 care sunt inca utilizate, si aceasta a fost creata in 1995 acum mai bine de 20 ani, ceea ce face ca acel scaun sa fie efectiv foarte vechi si foarte uzat. Nu mai spun de tehnologia cu care a fost facut scaunul, sunt sigura ca a evoluat cu mult.

Pe langa toate aceste aspecte unele scaune chiar se vede ca sunt vizibil deteriorate, centurile se simt ca sunt tocite si uzate, husa la fel, si partile de polistiren pot fi rupte pe sub husa, arcurile de la tetiere pot fi slabite.

Din pespectiva acestor aspecte scaunele auto la mana a doua nu sunt o varianta sigura. Chiar daca cineva poate vrea sa va faca un bine sa va ajute poate nu stie ca toate aceste aspecte sunt importante pentru siguranta copilului.

Va las mai jos niste exemple de scaune noi si scaune implicate in accidente auto, la unele este vizibila deteriorarea pe cand la altele absolut deloc.

2 scaune besafe – cel din stanga este vizibil afectat la piesele de polistiren, dar acestea se pot schimba si inlocui asa ca cineva poate face aceasta smecherie si sa nu observati, sau poate chiar nu a observat pe sub husa ca sunt rupte/crapate; in plus arcurile de la tetiera sunt f slabite, chiar la o mica atingere au si cazut. (poza din arhiva personala)

besafe accident

In afara de niste murdarie pe ele scaunele arata in stare foarte buna… oare chiar asa sunt?

accident 1

Aici aveti o lista de articole unde sunt prezentate scaune vechi care desi sunt inca sub reglementari in vigoare se vede ca sunt foarte uzate si deteriorate.

http://www.goodeggcarsafety.com/blog/second-hand-car-seats-is-this-car-seat-safe.html

http://www.goodeggcarsafety.com/blog/do-child-car-seats-expire.html

http://www.goodeggcarsafety.com/blog/second-hand-child-seats-the-dangers.html

http://www.goodeggcarsafety.com/blog/second-hand-car-seat-danger-case-study-3.html

http://csftl.org/expired-seats/

http://thecarseatlady.com/used-and-borrowed-car-seats/

http://www.childcarseats.org.uk/choosing-using/second-hand-child-seats/

Conduceti cu grija si purtati centura!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: