Cum alegem scaunul auto?

Printre multitudinea de lucruri pe care parintii trebuie sa le ia pentru noul membru al familiei lor se afla si scaunul auto. Acum un numar foarte mare de parinti au masini si atunci trebuie sa se gandeasca si la siguranta celui mic. Asa cum au dat importanta mare alegerii unei masini sigure pentru familia lor, ar trebui sa acorde aceeasi atentie si sigurantei copiilor in masina.

Cred ca este destul de grea alegerea unui scaun auto adecvat in contextul social in care ne aflam. Si asta pentru ca sunt o groaza de scaune in magazine fizice, in magazine online, oriunde este un magazin cu lucuri pentru copii sunt si ceva scaune, de toate culorile, de toate marimile, pur si simplu o gramada coplesitoare. Avem incredere ca mergem la magazin si luam ceva bun, gasim pe cineva care stie despre ele si ne indruma catre ce este mai potrivit pentru puiul de om, dar oare asa este?
Pentru mine cel putin a fost destul de coplesitor momentul in care am vazut ca exista atatea si eu trebuie sa iau o decizie sa aleg ceva bun pentru copilul meu.

Dar din toata gramada asta care este cel care trebuie, sau mai bine spus care sunt cele care trebuie? Pentru ca desi acum exista pe piata scaune de la nou nascuti pana la10-12 ani, cand teoretic s-ar termina peioada de utilizare a scaunelor auto, oare sunt ele chiar asa de bune?

Voi incerca mai jos sa ofer un mic ghid pentru alegerea scaunelor auto, si spun la plural pentru ca nu voi recomanda 1 scaun pentru 10-12 ani, ci voi recomanda 4-5 scaune pentru toata perioada in care un copil trebuie sa fie securizat in scaunul propriu in masina.

Din pacate in Romania exista foarte putini oameni care sunt cu adevarat dedicati in acest domeniu, si care stiu sa recomande ce trebuie si ce este potrivit pentru fiecare copil, si foarte putine magazine au angajati care si-au insusit un instructaj adecvat. Apoi  mai este si problema informarii corecte de catre parinti, care si aici este iarasi mai degraba o lipsa decat un surplus, pentru ca foarte multi merg cu ideea ca au nevoie de scaun doar pentru ca legea ii obliga, si mai nou ii si penalizeaza, si atat, nu se gandesc cu adevarat la pericolele reale.

Cred ca despre legislatie nu mai trebuie sa spun prea multe ca stie toata lumea acum despre obligativitatea utilizarii unui scaun adecvat varstei si dimensiunilor copilului pana la inaltimea de 135cm, si chiar si dupa aceasta limita se recomanda utilizarea de dispozitive care ajuta la reglarea centurii astfel incat sa ii vina corect, sa nu vina peste gat sau fata.

In primul rand parintii ar trebui sa stie ca toate scaunele pentru copii care se gasesc pe piata sunt obligate sa treaca cerintele si testele uneia dintre cele 2 reglementari europene curente, ECE R44/4 (si versiunea 3 este inca valida ) si i-size ( ECE R129). Fara a obtine aprobare sub una dintre aceste 2 reglementari  scaunele pentru copii nu pot sa iasa pe piata la vanzare. Sunt intr-adevar cerinte minime si de acea sunt scaune super ieftine care primesc aprobarea dar si scaune cu preturi ridicate, dar diferentele intre ele sunt justificate de tehnologia folosita, experienta in domeniu, materiale, studii si teste suplimentare. Aici am scris despre cele 2 omologari si cerintele lor.

Calatoria unui copil in masina ar trebui sa fie acoperita cu ajutorul a 3 grupe de scaune:

  • grupa 0/0+ – scaune strict pentru nou nascuti care sunt recomandate de la nastere pana la 13kg, la care statistic vorbind un copil ajunge in preajma varstei de 1an – 1an si jumatate. Aceste scaune, sau scoici cum mai sunt cunoscute la noi datorita formei lor, se instaleaza DOAR cu spatele sensul de mers.
  • grupa 1/2 – scaune ce sunt recomandate de la 9 kg la 18 sau 25kg. Aici exista scaune ce se monteaza in continuare cu spatele la sensul de mers sau scaune ce se monteaza cu fata la sensul de mers. Eu bineinteles ca voi povesti despre primele si doar atat, pentru ca ofera o siguranta de pana la 5 ori mai mare decat scaunele montate cu fata la sensul de mers.
  • grupa 2/3 – scaune ce sunt utilizabile de la 15 la 36 kg. Desi ele in teorie sunt de la 15kg, care un copil le poate atinge in jurul varstei de 3 ani, in practica ele trebuie folosite dupa varsta de 4-5 ani, voi detalia mai jos de ce. Acesta fiind urmatorul pas din noua certificare ECE R129, sa reglementeze utilizarea scaunelor inaltatoare doar dupa inaltimea de 125cm.

Stiu ca mai sunt si alte scaune ce apartin unor grupe combinate, dar personal nu sunt de acord cu ele, cred ca sunt un compromis la care producatorii de scaune au dat curs la cerintele parintilor si nu pentru ca ar fi o solutie ideala pentru siguranta celor mici, si bineinteles si pentru marketing, nu zic nu. De aceea putini dintre marii producatori au scaune care sa acopere cate 2-3 grupe. Maxim sunt cate 2 grupe, in general 0/1, adica 0-18kg,  si 1/2, 9-25kg.
Si de ce nu cred in ele? Pentru ca este greu de crezut ca un scaun ce trebuie sa acomodeze un nou nascut de 3.5 kg, sa nu spun si mai mic, ii poate oferi tot comfortul si siguranta necesare in masina si tot odata sa ofere acelasi lucru si unui copil de 3+ ani, adica de 12+kg. Asa fiecare grup de scaune este destinat unui grup clar de copii si se concentreaza strict pe nevoile lor.

Toti producatorii de scaune auto, cu precadere cei care au o istorie de cativa ani si o experienta vasta in domeniu, recomanda clar ca fiecare grupa de scaune sa fie folosita pana la maximul permis si abia apoi sa se realizeze trecerea la urmatorea grupa de scaune. Desi pare ca se intrepatrund grupele cel mai bine este ca un scaun sa fie folosit pana la maximul posibil, pentru ca pot aparea situatii de genul copil de 6 luni si 9kg si parintii sa treaca imediat la urmatorul scaun, copilul nefiind inca pregatit pentru el.  Astfel ca daca un copil a ajuns deja la 9kg, greutatea minima pentru grupa 1, nu trebuie neaparat sa se grabeasca trecerea la urmatorul scaun daca limitele acestuia nu au fost depasite, de kg sau de inaltime, care vine prima, si daca una din limite s-a depasit dar varsta este inca mica se poate merge atunci pe un model de scaun combinat.

Bun…dar ce sa alegeti dintre acestea.. comfort, calitate, siguranta, isofix, centura… dupa ce criterii sa le alegeti?

In primul rand ar trebui sa primeze siguranta, si pentru asta va puteti ghida dupa teste suplimentare facute de catre organizatii precum ADAC, OEATMC, TCS, VTI . La rezultate sa va uitati mereu la detalii, sa nu luati niciodata doar scorul total pentru ca acesta include mult mai multe decat siguranta si daca la alte aspecte scaunul ia un punctaj mai slab atunci scorul per total se duce in jos chiar daca partea de siguranta poate fi excelenta. Mai precis rezultatele ADAC au un procentaj de 50% pentru siguranta, 40% pentru ergonomie si manipulare si 10% pentru toxicitatea din materiale. DAR daca un scaun nu a fost testat suplimentar de catre aceste organizatii nu inseamna ca este un scaun slab ce nu ofera siguranta, ci pur si simplu nu a fost selectat pentru testare. Selectia nu se face la dorinta producatorilor ci se face la sugestiile organizatiilor de consumatori si dupa propria dorinta a organizatiei ce testeaza.

Apoi important este modul de instalare. Pentru a minimiza erorile de instalare este recomandat a se opta pentru un scaun ce se instaleaza cu ajutorul sistemului ISOFIX. Acest lucru din pacate nu este posibil in unele situatii, dar asta nu inseamna ca o instalare cu centura este mai putin sigura decat una cu ISOFIX. Atata timp cat instalarea este facuta conform recomandarilor producatorului si nu se fac improvizatii este la fel de sigura ca o instalare cu isofix.

Comfortul si calitatea cred ca sunt subiective si aici fiecare alege ce ii place vizual, tactil si ce isi poate permite financiar. Sunt scaune mai ieftine si scaune mai scumpe, diferentele dintre ele vin din foarte multi factori precum numele in sine al marcii, sunt producatori pe piata care sunt pionieri in acest domeniu si au o vasta experienta in domeniu, au fabrici si centre de cercetare si testare proprii, materialele folosite, sunt cu minim de substante nocive, sistemul isofix aduce si el un cost mai ridicat al scaunelor.

Inainte de a porni sa vorbesc despre ce scaune sunt potrivite vreau sa aduc un avertisment.

NU FOLOSITI NICIODATA UN SCAUN PENTRU COPIL CU AIBAGUL ACTIVAT PE SCAUNUL DIN FATA!

Legal se poate pune scaunul copilului in dreapta soferului DAR TREBUIE sa dezactivati airbagul, indiferent ca scaunul este pus cu spatele la sensul de mers sau cu fata la sensul de mers airbagul trebuie dezactivat. Daca puneti un scaun pentru copil cu fata la sensul de mers pe scaunul din fata acesta trebuie dat MAXIM in spate si airbagul dezactivat, nu intru in discutii aici daca este sau nu sigur sau sa discutam de ce ar face cineva acest lucru doar vreau sa atentionez! legat de celelalte airbaguri, laterale in special, nu exista contraindicatii pentru a fi lasate active, sunt unele scaune din categoria inaltatorelor care specifica in manual acest lucru, dar este obiectiv la acel scaun.

Primul scaun cu care trebuie sa incepeti calatoria copilului dumneavoastra este cel din grupa 0/0+, ce poate fi utilizat de la nastere pana la 9 sau 13 kg, in functie de specificatiile fiecarui producator.

Aceste scaune se instaleaza DOAR cu spatele la sensul de mers si se considera ca este depasit in momentul in care bebelusul atinge limita maxima de greutate impusa de producator sau capul lui ajunge la marginea superioara a scaunului, nu trebuie sa o depaseasca. Faptul ca poate ajunge cu picioarele pe spatarul banchetei nu este un indicator ca a fost depasit scaunul, si nu este nici o probleme de siguranta si nici de comfort, bebelusii fiind foarte flexibili.

Va puteti uita la rezultatele ADAC si sa va faceti o idee asupra sigurantei oferite de cele testate de catre ei. Bineinteles daca o anumita marca nu a fost testata de catre ei nu inseamna ca nu este buna, ci doar ca nu a fost testata. Selectia scaunelor ce sunt testate de catre aceasta organizatie se face pe baza recomandarilor organizatiei consumatorilor din Germania.

Daca aveti un bebe cu dimensiuni peste medie si ajunge la o greutate mare mai devreme, gen 6-7 luni 9-10kg, si se observa ca scoica nu ii mai ofera o pozitie asa de buna, unele din pacate sunt mai inguste decat altele, varianta cea mai potrivita sunt scaunele combinate 0-18kg, sau cele i-size care pornesc de la o inaltime de 65-67 cm si merg pana la 105cm. Si scaunele i-size au limitare la greutate, verificati ce spune producatorul in privinta asta. Dar doar atunci, personal nu cred ca sunt chiar atat de perfete pentru un nou nascut. Si de ce doar atunci, pentru ca un copil de 6-7 luni desi a ajuns la 9kg nu este inca pregatit sa treaca la urmatoarea grupa 1/2, 9-18/25kg , pentru ca un asemenea scaun deja reduce semnificativ inclinatia, si necesita o postura mult mai in sezut pentru un bebe de doar 6-7luni.

Optiunea unui scaun combinat, din grupa 0/1, 0-18kg, ce permite utilizarea de la nastere pana la 18 kg, avand inserturi speciale cu ajutorul carora se poate transporta un nou nascut, cum ziceam mai sus, eu cred ca este potrivita copiilor dupa 6-7luni in sus. La aceste scaune cred ca este un risc mai mare de nepotrivire intre scaun si masina si nevoile nou nascutului. Fiind un scaun ce trebuie sa acomodeze si un copil mai mare la grupa pentru nou nascut pot aparea mici probleme de ajustare a pozitiei unui nou nascut. Si aceste scaune se intaleaza obligatoriu cu spatele la sensul de mers pana la 9 sau 13 kg, si sunt si scaune ce permit utilizarea aceasta chiar pana la 18 kg.

INTOTDEAUNA verificati manualul scaunului pentru a vedea clar specificatiile producatorului in privinta limitelor. Aceste limite maxime au fost puse in urma testelor pentru a putea oferi siguranta maxima in acel scaun. Orice fel de utilizare in afara a ceea ce spune producatorul este o utilizare eronata si poate avea efecte complet nedorite in cazul unui impact!

La aceasta grupa de scaune puteti opta de asemenea pentru sisteme modulare care sunt formate dintr-o baza isofix ce poate fi utilizata intai cu scaun din grupa 0/0+ si ulterior cu scaun din grupa 1. Bineinteles si scaunul din grupa 1 avand optiunea de instalare cu spatele la sensul de mers pana la aproximativ 4 ani.

Sistemele modulare existente pe piata la acest moment sunt de la urmatorii producatori:

  • Besafe Modular – format din Baza Isofix iZi Modular in care se pot pune scoica  iZi Go Modular i-size si scaunul iZi Modular i-size.
  • Cybex M – sistemul M format din baza de la scaunul Sirona M2 i-size in care se poate pune si scoia Aton M i-size.
  • Joie i-size Safe System – format din baza Isofix i-Base Advance care poate acomoda scoica i-Gemm si ulterior scaunul i-Anchor Advance.
  • Maxi Cosi : sistemul 2way Family format din baxa Isofix i-size 2way Fix in care se poate acomoda scoica Pebble Plus si ulterior scaunul 2way Pearl.
  • Britax, desi o firma pioniera in acest domeniu, momentan nu are un sistem modular, dar are pentru grupa 0+, 0-13kg,  sistem i-size format din baza si scoica aprobate sub i-size – Baby Safe i-size ce se poate folosi cu cele 2 baze ale lor i-size.
  • Klippan, au si ei baza isofix in care se poate acomoda scoica si ulterior scaun ce permite utilizarea cu spatele la sensul de mers pana la 18kg. Sistemul lor este aprobat sub reglementarea ECE R44/4

Bineinteles ca scoicile de la sistemele modulare se pot folosi si fara baza Isofix, si sunt si scoici care desi nu fac parte din sisteme modulare, sau nu sunt testate suplimentar de diverse organizatii, ofera o protectie buna copiilor.

INTOTDEAUNA MANERUL DE LA SCAUNELE DIN GRUPA 0/0+, SCOICILE, TREBUIE SA FIE IN POZITIE RIDICATA SAU JOS LA PICIOARE ATUNCI CAND SUNT FOLOSITE IN MASINA. Verificati manualul pentru instructiuni clare!
Acel maner are rol de rebound si protejeaza scaunul sa nu vina peste copil in momentul accidentului, cand revine din miscarea initiala creata de impact.

rebound bar infant seat

O data depasite scaunele din grupa 0/0+, al doilea scaun din viata unui copil ar trebui sa fie din grupa 9-18kg sau 9-25 kg. Aici dupa cum spuneam si mai sus sunt variante de scaune care merg in continuare cu spatele la sensul mers, scaune ce pot fi exclusiv cu spatele la sensul de mers sau scaune combinate ce permit si utilizarea cu fata la sensul de mers. Sunt pe piata dupa cum stiti si scaune ce permit utilizarea cu fata la sensul de mers si doar atat, dar pentru o siguranta mai mare cele cu spatele la sensul de mers sunt de preferat a fi utilizate.

Si in aceasta categorie de scaune in ultimii ani s-au inbunatatit lucrurile si au aparut si in partea noastra de Europa scaune exclusiv cu spatele la sensul de mers si multi producatori din care putem alege. Pot spune ca se gasesc in Romania acum la aceasta dat peste 30 de modele de scaune.

O sa va dau si aici cateva nume de producatori catre care va puteti orienta.

Scaune EXCLUSIV cu spatele la sensul de mers, majoritatea sunt din grupa 9-25kg, doar 2 fiind limitate la 18kg, unele au optiune de isofix altele nu. Dar si aici chiar daca scaunul permite utilizarea pana la 25kg, utilizarea lui cu isofix este limitata la 18kg, dupa aceasta limita utilizandu-se exclusiv cu centura masinii.

  • Axkid: Minikid, Rekid (isofix), Wolmax
  • Britax – Romer: Max way, Max Fix 2 ( isofix, 9-18kg ),
  • Besafe: iZi Plus, iZi Kid X2 ( isofix, 9 -18kg, dar de fapt este i-size 65 -105cm )
  • Concord Reverso Plus (isofix, 0-23kg, dar de fapt este i-size) – este singurul model ce permite utilizarea cu Isofix dincolo de 18kg datorita unui corp al scaunului foarte usor, dar tot este limitat la 105cm pe inaltime, conform standarului i-size
  • Maxi Cosi Mobi

izi plus1wolmaxbritax max waymaxi cosi mobi

Dintre aceste scaune veti gasi la ADAC doar Max Way (2013), Max Fix 2 (2013 modelul anterior, v2 fiind inbunatatita),  iZi Kid X2 (2016), iZi Modular (2016), Reverso (2016) si Wolmax (2017). Dincolo de aceste teste, la care din nou revin asupra faptului sa va uitati la detalii sa vedeti ca din punctul de vedere al sigurantei au obtinut rezultate bune, toate scaunele au trecut testul Suedez Plus, acest test fiind unul foarte strict si care a stat la baza noului standard i-size. Testul Suedez Plus este trecut doar de scaunele utilizabile exclusiv cu spatele la sensul de mers, deoarece, testand scaunele in toate modurile de utilizare, un scaun ce se utilizeaza cu fata la sensul de mers ar avea un coeficient al fortei aplicate gatului foarte mare, si din punctul de vedere al cerintelor testului scaunul ar pica testul. Voi reveni in alt articol sa vorbesc despre acest teste suplimentare, care de altfel nu sunt obligatorii.

Scaune COMBINATE ce pot fi folosite atat cu fata la sensul de mers cat si cu spatele la sensul de mers, aici voi incadra si scaunele ce sunt combinate grupa 0+ cu grupa 1 pentru ca permit utilizarea cu spatele la sensul de mers pana la 18kg, unde nu este specificata limita de kg inseamna ca sunt pana la maxim 18kg:

  • Axkid: Kidzone, Duofix (isofix) – sunt ambele 9-25kg
  • BeCool : Twist, Nado O3
  • Besafe: iZi Combi X4 (isofix), iZi Modular i-size (Isofix)
  • Britax – Romer: Multi tech 2 (9-25kg), Dual fix (isofix)
  • Cybex: Sirona, Sirona M2 -ambele isofix
  • Diono Radian 5 ( 0-25kg )
  • Jane Gravity ( Isofix )
  • Joie: i-Anchor Advance ( Isofix ), Spin 360 ( Isofix ), Stage, Every Stage, Steadi, Stages Isofix,
  • Klippan: TrioFix Recline/Comfort
  • Maxi Cosi 2way Pearl ( Isofix )
  • Nuna Rebl Plus ( Isofix )
  • Recaro Zero 1( Isofix )

iAnchor_Stage2manhattan-greymaxi cosi 2wprecaro-zero-1-i-size-noworodekjoie stagesmulti tech2diono radian 5axkid duofix 1

Aici as putea sa mai fac o sub categorie a scaunelor care au si optiunea de rotire 360 grade si bineinteles permit utilizarea cu spatele la sensul de mers pana la 18kg. Pentru multi parinti este o optiune utila sau pur si simplu o dorinta personala. Si acest aspect este unul foarte subiectiv dupa cum spuneam la confort si calitate.

  • Cybex Sirona – la FF se foloseste cu perna de impact nu cu centuri in 5 puncte.
  • BeCool Nado O3
  • Britax – Romer Dual Fix
  • Joie Spin 360
  • Jane Gravity
  • Nuna Rebl Plus
  • Recaro Zero 1

Si am ajuns si al treilea tip de scaun necesar in viata unui copil. La acest timp de scaun ar trebui sa apeleze parintii atunci cand copilul are peste 5 ani si  are peste 125cm inaltime, greutatea sigur va fi peste 15 kg.

Poate vi se pare ciudat a folosi un asemenea scaun dupa 5 ani, ca e deja mare copilul, dar nu este deloc, ba este chiar foarte mic inca. Un asemenea scaun este un scaun inaltator care se utilizeaza cu centura masinii peste copil, si lucrul cel mai important pe care il face este sa pozitioneze corect centura masinii peste copil. De aceea copilul trebuie sa ajunga la o anumita maturitate, atat fizica cat si psihica, pentru ca intr-un asemenea scaun trebuie sa stea corect tot timpul, nu trebuie sa se aplece, sa traga de centura. Daca face aceste lucruri atunci siguranta lui tinde spre zero intr-un asemenea scaun. Copilul trebuie sa ajunga sa fie capabil sa inteleaga care este pozitia corecta si de ce nu se poate juca cu ea.

Din pacate foarte multi parinti cum ajung la limita de 15 kg a copilului trec la un asemenea scaun, ceea ce este foarte gresit. Un copil poate avea 15 kg si la 2 ani si la aceasta varsta un scaun cu centura in 5 puncte si cu spatele la sensul de mers ii ofera o siguranta mult mai mare, si un confort asemenea. Un copil la 2-3 ani nu stie sa stea corect intr-un scaun inaltator si ii poate fi fatal in loc sa ii ofere protectie.

Deci pentru a utiliza un scaun inaltator trebuie indeplinite concomitent urmatoarele conditii:

  • masina sa aiba centura in 3 puncte
  • varsta peste 5 ani
  • peste 15kg, limita minima de utilizare a lor, dar la varsta de 5 ani greutatea este in jur de 20kg
  • capabil sa stea corect 100% din timp
  • centura masinii sa ii vina corect prin lacasul inaltatorului : urechile sa fie sub marginea tetierei, centura sa vina intre gat si umar (nu pe gat si nici jos pe umar) si partea de jos sa ii vina pe solduri nu pe stomac sau pe picioare.

sursa poza
HBB

Unii copii deja la 6-7 ani stau fara scaun complet, nu mai spun cat de periculos este. Un articol fain in care explica de ce  e nevoie de scaune inaltatoare si nu este ok cu centura masinii direct.

Un copil ar trebui sa stea in medie in scaun auto, si aici includ toate categoriile, pana spre varsta de 10-11 ani. Abia atunci va putea sta corect pe bancheta din spate a masinii direct cu centura masinii. Aici aveti un articol foarte fain despre cei 5 pasi pentru a verifica daca sta corect direct in masina cu centura masinii.

Asupra acestei categorii de scaune voi reveni…suntem si noi in cautare de scaun pentru copilul cel mare, care este la limita superioara a scaunului AxKid Minikid…asa ca trebuie in 2-3 luni maxim sa decidem ce sa luam., sper sa reusesc sa ajung sa probam.

Un aspect general pentru toate tipurile de scaune, destul de important dar nu decisiv 100%, este compatibilitatea scaunului cu masina dumneavoastra. Producatorii cu renume in domeniu au o lista de compatibilitate a fiecarui scaun cu o lista de masini. Acea lista inseamna ca au incercat scaunul in acele modele, dar totodata daca masina dumneavoastra nu este acolo nu inseamna ca nu se potriveste. Este un pic cam imposibil sa incerce cu toate masinile si modele din toti anii, asa ca acea lista este orientativa, dar ajuta destul de mult avand in vedere ca sunt foarte multe masini acolo.

Va las 5 sfaturi mai personale, si bineinteles subiective, care cred ca ar trebui sa le aveti in vedere inainte de a pleca la drum in magazinele ce au scaune auto pentru copii:

  1. faceti-va lectiile de acasa! – cititi despre legislatie si  despre siguranta – sunt oameni care nu stiu ca dupa 1 an un copil poate sta in continuare cu spatele la sensul de mers si vor continua sa va convinga de acest lucru.
  2. faceti-va o lista de scaune pe care vreti sa le vedeti! – asa va duceti cu 4-5 scaune in minte si nu va lasati coplesiti de multitudinea existenta in magazine, si nici de sugestiile vanzatorilor manati poate de un comision de vanzari. Da, din pacate exista asa ceva si unele scaune sunt impinse in fata chiar daca nu se potrivesc bine cu copilul si masina dumneavoastra.
  3. luati copilul cu voi!stiu! stiu! e greu, dar el este utilizatorul principal al scaunului si el trebuie sa stea bine si sa se simta bine in scaun. Multi parinti mi-au zis ca s-au dus cu gandul pe 1-2 scaune si copilul nu a stat deloc in ele dar au stat in altele ( bineinteles tot din cele pentru rear facing prelungit 😉 ) Va inarmati cu rabdare, zen, apa si papica la purtator, si daca ati bifat primele 2 sfaturi de mai sus atunci nu aveti de ce sa pierdeti prea mult timp prin magazine.
  4. insitati sa probati scaunul in masina! – in general proba in masina personala este cea mai buna, asa va dati seama cum se aseaza, daca inelele Isofix-ului si inclinarea banchetei influenteaza sau nu inclinatia scaunului si ce solutii puteti avea la acestea. In magazine au un scaun/bancheta care de multe ori este destul de dreapta si nu reflecta realitatea din masini. La ultima categorie de scaune copilul poate comunica foarte bine daca ceva il nemultumeste.
  5. cereti asistarea la instalare! – nu DOAR sa va instaleze scaunul in masina daca il cumparati dar sa va asiste pe dumneavoastra sa il instalati, sa invatati sa il montati si sa il demontati. Din nou stiu ca este greu, dar sunt oameni si magazine dispuse sa faca asa ceva pentru ca au inteles importanta acestui lucru. De multe ori am avut situatii in care vanzatorul nu a instalat scaunul corect, sau printii nici nu au stiut ce a facut acolo.

Sfatul cel mai important dintre toate, dupa ce ati ales un scaun, este sa cititi manualul scaunului, sa stiti tot ce este acolo pentru ca indicatiile de utilizare date de fiecare producator sunt cele mai importante. Doar citind si urmand pasii de acolo veti obtine maximul posibil dat de acel scaun. Acolo aveti informatii despre toate lucrurile pe care incerc sa le scriu eu in articole, de la cum se instaleaza scaunul, cum se aseaza copilul in el si pana la cum se intretine si ce se face in caz de accident. Si daca sunt nelamuriri in privinta scaunului apelati cu incredere la producator, nimeni nu stie acel scaun mai bine ca el. Manualul este biblia scaunului, se tine impreuna cu scaunul in masina, intotdeauna.

Cam astea sunt ideile in mare legate de alegerea unui scaun pentru copii care ar trebui sa fie la baza acestei decizii.

De data aceasta am bagat linkuri prin articol asa ca nu prea am ce sa pun la referinte. Dar daca aveti intrebari va astept cu drag!

Drive safe and always buckle up!

3 thoughts on “Cum alegem scaunul auto?

Add yours

  1. Un articol exceptional !!!! Multumim ca ati impartasit toate aceste informatii de referinta in domeniul scaunelor auto pentru copii. Multumim multumim multumim din suflet!

    Liked by 1 person

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑