Momentul alegerii urmatorului scaun de masina pentru cei mici este un moment important pentru multi parinti, atat din perspectiva faptului ca ce mare s-a facut puiul lor dar si pentru ca sunt atat de multe scaune incat pur si simplu nu stiu ce sa aleaga. Daca la scaunele din grupa 0, 0-13 kg, lucrurile sunt mai usoare nitel, dupa se poate spune ca se complica lucrurile, dar nu ar trebui!
Dupa cum s-a observat, site-ul are un traseu special momentan, si anume promovarea utilizarii scaunelor cu spatele la sensul de mers pentru cat mai mult timp posibil.
De ce? pentru simplu fapt ca este de pana la 5 ori mai sigur decat mersul cu fata la sensul de mers. Aici aveti un articol foarte fain care explica foarte bine stadiile osificarii coloanei vertebrale a copiilor.
Bun, de sigur am stabilit ca este mai sigur cu spatele la sensul de mers si in articolele anterioare, dar restul intrebarilor? Dar vai ce va vedea, dar cum va tine picioarele, dar nu ma vede, dar nu il vad, dar deja este prea mare… multe intrebari. Voi incerca sa ofer informatii despre toate si sa va explic de ce nimic nu este o adevarata piedica in a utiliza un scaun cu spatele la sensul de mers pentru cat mai mult timp.
1. E mare deja copilul! Cum sa mai stea cu spatele la sensul de mers? Dar nu mai incape in scaun!
Pe piata exista scaune ce pot fi folosite de copii pana la 25kg si aproximativ 125cm, dimensiunile acestea, statistic vorbind, sunt pentru copii de aproximativ 6 ani. Din perspectiva scaunelor nu exista o problema, sunt destule si pentru toate buzunarele.
Sursa poza: arhiva personala
In poza este un copil de aproximativ 3 ani, 19 kg si vreo 97-100cm, intr-o masina foarte mica, Nissan Micra. Eu cred ca sta foarte comod. A mai stat in scaunul acesta pana la aproximativ 5ani, 120cm si 22kg, dar intr-o masina mai spatioasa.
2. Dar nu ii mai incap picioarele! Unde le pune?
Copiii sunt foarte flexibili si foarte multi prefera sa stea cu picioarele indoite decat cu ele atarnate. Chiar si la joaca pe jos am observat ca majoritatea prefera sa stea cu ele stranse. Pe canapea sau pe un scaun nu mai spun ca primul lor instinct este sa isi ridice pricioare. Le pot tine drepte pe spatar, le pot tine incurcisate, pe laterale, cu siguranta vor gasi un mod care sa le convina.
Un album cu multe poze interesante : Where do their legs go?
Sursa poza: arhiva personala
4.5 ani in Axkid Minkid si 4 ani in Britax Max-Way, si cel din urma era instalat fara spatiu la picioare dupa cum se vede, pentru ca era folosit de un copil de 2 ani in mod curent, si tot sta bine.
Sursa poza: Facebook – Securatot Limited
5 ani si 4 luni in Britax Two way elite si 3 ani in BeSafe izi Plus
La o simpla cautare pe Google gasiti foarte multe poze cu copii in scaune rear facing de toate varstele.
3. Dar sta comfortabil asa? nu vrea si el sa stea normal?
Cred ca pozele de mai sus arata cat de comfortabil stau copiii in aceste scaune. Nu de putine ori am intalnit parinti care au decis sa utilizeze un scaun rear facing dupa o buna perioada de utilizare a unui scaun forward facing si copiii au fost foarte incantati, si nu erau niste bebelusi carora le-ar fi fost greu sa isi exprime opinia.
Si la fel de multe ori am gasit copiii dormind in cele mai ciudate pozitii care pe mine numai uitandu-ma la ei ma durea corpul, dar ei nu aveau nici o problema.
Au o flexibilitate innascuta, pentru ca ei la aceast varsta asta sa isi poata gasi echilibrul usor, sa invete sa mearga usor, sa cada si sa se ridice fara prea mari probleme.
Pentru un adult sa stea cu picioarele ridicate si incrucisate pentru o perioada mai lunga de timp poate fi o provocare, pentru ei nu este nici un discomfort!

Sursa poza: arhiva personala
6+ ani si 120cm – Axkid Minikid, care a stat cu fata la sensul de mers o foarte mare perioada de timp si cand a venit fratiorul a vociferat ca vrea si ea asa ca el 🙂
3+ani BeSafe izi Combi x3
4. Bine, bine, am inteles, le tin asa pe spatar, au loc, stau comfortabil…dar siguranta? Nu le vor rupe in caz de accident?
Avand in vedere ca foarte multi parinti trec la scaunul de masina cu mult inainte de a fi depasit scaunele din grupa 0, scoicile, si de multe ori la varste sub 1 an si fix la limita de 9 kg, riscul de a se accidenta la coloana vertebrala intr-un accident pusi intr-un scaun cu fata la sensul de mers este cu mult mai mare decat de as-i rupe picioarele intr-un scaun cu spatele la sensul de mers.
Studiul facut de Spitalul de Copii din Philadelphia, care a urmarit tipul de leziuni aparute la copiii intre 1 si 4 ani in accidente auto, arata ca fracturile la nivelul membrelor inferioare erau foarte rare la copiii pozitionati cu spatele la sensul de mers. In schimb al doilea tip de leziuni cel mai frecvent intalnit la copiii pozitionati cu fata la sensul de mers au fost chiar cele la nivelul membrelor inferioare.
Explicatiile ar fi ca la un accident frontal, cel mai des tip de accident intalnit, la o pozitionare cu spatele la sensul de mers, picioarele vor zbura in sus si departe de spatarul banchetei, pe cand la o pozitionare cu fata la sensul de mers picioarele unui copil sunt aruncate înainte și de multe ori se lovesc tare de caroseria masinii sau de partea din spate a scaunului din față.
Study quote: “Injuries below the knee were the most common, particularly to the tibia/fibula, and they most often occurred due to interaction with the vehicle seatback in front of the child’s seating position.” – Preluare din studiu: Leziunile sub genunchi au fost cele mai intalnite, in particulat la tibie, si cel mai des au aparut din cauza interactiunii cu spatarul scaunului pasagerului din fata.
Deci da, se poate spune ca pot aparea raniri la nivelul membrelor insa foarte rar. Este totusi mult mai important sa protejam capul, gatul si coloana vertebrala intr-un accident auto, iar rear facing ofera o protectie generala mult mai mare decat forward facing….si pana la urma cred ca un picior rupt se poate vindeca mai usor decat o ruptura la nivelul maduvei spinarii, in urma careia poate sa moara pe loc sau sa ramana cu sechele toata viata.
5. Scaune exista, comfortabile sunt, picioarele le pot pune pe spatarul banchetei fara riscuri foarte mari… dar in caz ca ne loveste cineva din spate?
Multi probabil ar raspunde ca s-ar comporta scaunul fix exact ca un scaun pozitionat cu fata la sensul de mers intr-un accident frontal, adica sa fie aruncat copilul in fata, si sa apara presiune pe cap, gat si coloana vertebrala. Da, comform legilor fizicii fix asa se intampla, ca nu exista modalitate de a le fenta. Dar…cat de des sunt aceste accidente? cat de grave sunt? la ce viteza sa intampla? Sunt ambele masini in miscare?
Am cautat statistici, inca nu am gasit ceva clar negru pe alb, dar in articolele similare pe aceasta tema am gasit ca, in general, nu doar in Romania, accidentele cu impact din spate sunt mult mai putine si la viteze mult mai mici, accidentele cu impact frontal si lateral fiind cele mai multe si mai grave, la viteze cu mult mai mari, si la impactul din spate de cele mai multe ori una din masini este stationara sau are o viteza foarte mica.
Astfel sansele sa fiti implicati intr-un accident frontal sau lateral urmat de leziuni foarte grave sunt mult mai mari decat sa fiti implicati intr-un accident sever cu impact din spate.
Pentru ca intr-un asftel de accident aproape de fiecare data o masina este stationara si pentru ca in general se intampla la viteze mici, fortele aplicate gatului, capului si coloanei vertebrale sunt mult mai mici.
Pentru adulti un accident cu impact din spate poate fi destul de grav pentru ca nu au zona capului deloc protejata si astfel apare fenomenul de whiplash=miscarea de flexie si extensie a regiunii cervicale la adultii care nu au tetiera, care este destul de neplacuta. Pe cand copiii chiar si in scaune cu spatele la sensul de mers sunt protejati.
Aici aveti un articol care explica foarte bine cum sta treaba cu fortele implicate intr-un accident auto, nu mai stau sa traduc pentru ca voi lungi prea mult articolul. Dar ideea de ansamblu este ca prin utilizarea unui scaun auto dorim sa oferim copiiilor protectie maxima in caz de accident si atunci un scaun cu spatele la sensul de mers este cel care ofera aceasta protectie.
6. Dar nu vede si el nimic pe geam, saracul ce se va plictisi!
Nu de multe ori am auzit ca sa stea si el normal, sa vada si el pe geam ceva… dar cred ca este un impuls care vine din obisnuinta noastra sa ne gandim la asta.
La un scaun forward facing, cu fata la sensul de mers, priveslistea ii este o tetiera si un probabil capul pasagerului din fata, in laterale ar vedea bine, dar si aici daca sunt 2-3 copii cu alte scaune, sau chiar alti doi adulti deja ramane cu o singura laterala…Dar la un scaun rear facing are multe, mult mai multe de vazut pentru ca in primul rand scaunele sunt mai inalte si asa chiar vad mult mai bine pe geam, si in al doilea rand au toata luneta doar pentru ei, nu ii impiedica absolut nimic sa vada tot ce este in spate. Este foarte amuzant pentru ei sa salute ceilati participanti din trafic, sa vada masini, autobuze si multe alte lucruri din trafic
. VS
Sursa poze si link la alte poze: Ce vede un copil pe geam?
Dar la un scaun rear facing are multe, mult mai multe de vazut pentru ca in primul rand scaunele sunt mai inalte si asa chiar vad mult mai bine pe geam, si in al doilea rand au toata luneta doar pentru ei, nu ii impiedica absolut nimic sa vada tot ce este in spate. Este foarte amuzant pentru ei sa salute ceilati participanti din trafic, sa vada masini, autobuze si multe alte lucruri din trafic.
7. Dar va vedea alti copii ca stau cu fata la sensul de mers si va cere si el!
Da, asa este, va vedea multi copii stand altfel, dar totodata multi alti copii au acccess la lucruri care nu sunt adecvate varstei lor si le pun sanatatea si integritatea in pericol, nu ar trebui sa facem la fel ,nu? Asta nu este un motiv serios care sa depaseasca motivul sigurantei de 5 ori mai mare intr-un asemenea scaun.
8. Masina, da masina noastra este prea mica pentru un scaun asa de mare si voluminos!
Eu am reusit sa pun un scaun si o scoica si sa stau si eu comfortabil in fata, si soferul sa conduca bine, intr-un Nissan Micra. Prima poza din articol este din Nissan. Am vazut scaune rear facing in Matiz, in Mini, in Smart, daca ei au reusit cred ca in oricare alta masina nu este nici o problema. Majoritatea producatorilor de scaune auto au liste de compatibilitate intre scaunele lor si o varietate mare de masini. Dar asta nu inseamna ca, daca o marca sau un model al unei marci nu se afla pe lista, scaunul respectiv nu se potriveste acelei masini, este cam greu de incercat compatibilitatea intre un scuan si toate scaunele de pe piata. Va indemn sa incercati si sa incercati sa gasiti ajutor specializat la producatorii acelui scaun.
Si tot legat de masina unii parinti isi fac griji de inclinatia scaunului, ca nu mai este destul de pe spate sa stea copilul bine, eventual ca in pat drept… nu se poate, nu exista asa pentru ca nu ar mai oferi siguranta. Scaunul trebuie sa fie maxim inclinat la 45 grade, si toti producatorii asta ofera, ca prin design il fac mai comfortabil sau dau denzatia de mai comfortabil este altceva, dar unghiul maxim de inclinare este tot de 45 grade. Cel mult unii producatori permit ajustarea inchlinatiei cu o pana, wedge, dar asta doar in caz ca aveti o bancheta a masinii foarte adanca, astfel acest wedge umple golul acela si creeaza un plan mai drept pentru instalarea scaunului.
Axkid Minikid – Stanga Mini One, Dreapta Smart
Sursa Poze : Facebook Axkid
Fiat 500 – Stanga Klippan Triofix Recline, Dreapta Maxi Cosi 2Way Pearl
Sursa poze: Flickr – Securatot
9. Dar producatorul scaunului spune ca poate fi folosit de la 9 kg cu fata la sensul de mers, daca nu era sigur nu permitea, nu?
Da permite, dar nu inseamna ca este si mai sigur decat sa mearga in continuare cu spatele la sensul de mers. Da este mai sigur un scaun cu fata la sensul mai mers decat tinutul in brate sau statul pe bancheta doar cu centura pentru un copil asa mic, dar sigur nu este mai sigur decat cu spatele la sensul de mers.
Cred ca de multe ori s-a dovedit ca multi producatori de pe piata aceasta larga au interes doar de profit si nicidecum de bunastarea noastra, de aceea exista scaune foarte ieftine , unde materialele si cercetarea din spate sunt minime psre deloc, si scaune cu un pret destul de ridicat, unde cercetarea este ceea ce primeaza pentru a oferi siguranta maxima.
S-au facut multe studii care arata ca forta aplicata asupra capului, gatului si coloanei vertebrale este foarte mare atunci cand copiii sunt in scaune cu fata la sensul de mers, de ce ar vrea cineva sa utilizeze un astfel de scaun?
Si in plus ganditi-va si la copiii care au 9 kg la varste foarte fragede, gen 6-7 luni, credeti ca un copil la aceasta varsta doar pentru ca are 9 kg? Nu, nu este pregatit pentru ca dezvoltarea coloanei vertebrale se face cu varsta si nu cu greutatea, deci chiar daca un copil de 6 luni ar avea 9kg el cu siguranta nu este suficient dezvoltat pentru a sta intr-un scaun cu fata la sensul de mers.
10. Copilul meu nu vrea sa stea cu spatele, uraste sa stea asa! Cred ca va fi mai fericit daca va fi cu fata la sensul de mers!
Cred ca acest argument ar trebuie sa fie primul care cade pentru ca este vorba de siguranta copilului, cum nu il lasati sa puna mana pe ceva fierbinte sau sa se duca in strada plina de masini la fel de bine nu are de ce sa aleaga cum sa stea in masina, pentru ca nu este capabil sa inteleaga pericolul. Dar noi parintii suntem si trebuie sa le oferim cele mai sigure optiuni.
Apoi copilul sta cu spatele la sensul de mers de la nastere, daca a folosit scaun auto de atunci, ceea ce este foarte probabil in vremurile noastre, nu cunoaste alternativa. Daca in scaunul din grupa 0, scoica, a facut scandal nu inseamna ca in scaunul din grupa urmatoare, 9-18kg, va fi aceeasi poveste. Scaunele sunt mai inalte, au vizibilitate mult mai mare decat scoicile, asa ca sansele sa fie mai multumiti in scaun sunt mult mai mari.Cu cat cresc pot sta in pozitii mai ridicate si nu foarte alsati pe spate astfel avand vizibilitate mult mai mare in afara masinii.
Si pana la urma cui i-ar placea sa stea intr-un scaun legat cu orele? Mai ales cand sunt atatea lucruri interesante in jur de descoperit si de invatat? Sunt la o faza a dezvoltarii cand absorb tot ce este in jur, le face placere sa se joace mereu sa descopere lumea, dar totodata de acum poate invata si ca in masina doar in scaun este cel mai in siguranta. Asa ca si aceasta este o oprtunitate sa invete un comportament corect. Sunt sigura ca un copil care a stat in scaun auto in masina asigurat corespunzator si a vazut ca si parintii lui fac acelasi lucru, va fi un adult responsabil si la randul lui in masina proprie va avea acelasi comportament. De multe ori am primit atentionari ca nu sunt suficient de stranse centurile, cred ca suna promitator, nu?
11. Si mitul care imi place mie cel mai mult in toata sfera asta de parinteala. Noi nu am avut scaune cand am crescut si am ajuns bine.
Asta este replica preferata la orice, de la mancare, la alaptat, la medicamente, la absolut orice tine de copii cand vine cineva si da un sfat altfel.
Da, am supravietuit, am ajuns mari, dar o groaza de alti copii nu. Acum 20-30 ani numarul masinilor era mult mai mic, se circula mai incet, cu cat tehnologia a evoluat si masinile s-au inmultit si viteza cu care se circula s-a marit, tipurile de accident au devenit din ce in ce mai complexe si mai grava din cauza asta. Si apoi atunci nu erau studii atat d emulte si de aprofundate in aceasta sfera, acum sunt, de ce sa nu profitam de ele si sa oferim copiilor protectie maxima in masina?
12. “Raul de masina”
L-am pus cu ghilimele pentru ca in realitate este vorba despre rau de miscare, si nu rau de masina. Este denumit gresit rau de masina probabil de la faptul ca cel mai des apare in masina, dar la fel de bine poate aparea in autobuz, tren, sau al mijloc de transport.
Unii specialisti spun ca raul de miscare apare mai devreme de 2 ani, altii ca abia dupa 4 ani se poate numi rau de miscare. El apare din cauza semnalelor confuze transmise creierului de catre urechea interna, responsabilă de controlul mişcării, si de catre ochi. Aceste impulsuri nervoare creeand confuzie la nivel cerebral determina apartia raului de miscare. Pe masura ce vor creste copiii sistemul lor se va maturiza si aceasta senzatie de rau de miscare se va diminua.
Este intr-adevar o problema reala, dar asta nu inseamna ca siguranta nu mai trebuie sa primeze. Sunt destule remedii care pot fi incercate inainte de a sari la solutia extrema de a-l intoarce cu fata la sensul de mers, aceasta ar trebui sa ramana ultima portita. Acestea pot ajuta sa diminueze sau chiar sa elimine raul de miscare, de la cateva trucuri pana la medicamente homeopate si alopate :
- Sea band – Sunt benzi dintr-un material elastic, purtate la incheietura mainii, care actioneaza prin apasarea punctului de presopunctura NEI KUAN de pe fiacare incheietura a bratelor cu o semisfera de plastic.
- Mancarea: Sa mancati sau sa nu mancati inainte de o calatorie. Unii copii care sunt mai sensibili la raul de miscare se descurca mai bine cu stomaucl gol, altii se simt mai bine cu o misca gustare. Incercati si vedeti ce vi se potriveste mai bine. Sa aveti gustari usoare, racoritoare din fructe sau legume care nu dau o senzatie de satietate foarte mare si astfel stomacul nu este super plin.
- Aerisirea masinii: Aerul curat ajuta intotdeauna, nu doar copilul ci si pe adulti sa se concentreze mai bine la drum, mai ales pe sofer. Aerisiti masina si incercati sa fiti siguri ca aerul curat circula mereu.
- Ghimbirul: Este un ajutor natular impotriva starii de greata. Se gaseste sub diverse forme: bomboane, acadele, sucuri, ceaiuri, capsule. Aveti grija cu bomboanele si cadelele la copiii mici!
- Geamurile: De foarte multe ori miscarea de afara pe care o vad copiii pe geamurile laterale le poate provoca sau agrava senzatia de greata. Incercati sa le acoperiti geamurile cu ceva sau sa ii incurajati sa se uite doar in fata pe geamul din spate decat pe cele laterale, ultima cred ca este mai mult valabila pentru copiii mai mari.
- O vizita la oftalmolog!: Unii copii ar putea avea mici probleme cu vederea pe care noi adultii nu le putem observa. Astfel de probleme pot induce stari de greata, si mersul in masina si uitatul pe geam le pot intensifica. Eu ca adult stiu de durerile de cap si starile de greata pe care le aveam pana sa merg la oftalmolog si sa descopar problemele de vedere. Oricum o vizita la oftalmolog este necesara, asa ca nu poate aduce decat avantaje. Iar daca vor avea nevoie de ochelari sigur se va inbunatati si situatia in masina.
- Unghiul de inclinare al scaunului: Intotdeauna urmariti instructiunile de instalare si utilizare date de producator. Majoritatea scaunelor ce sunt peste varsta de 1 an, deci grupa 9-18/25kg, au optiunea de a fi instalate mai upright, mai in sezut. Pentru unii copii simplul fapt ca nu stau foarte pe spate ii poate ajuta foarte mult sa reduca senzatia de greata. Oricum cu cat cresc ei au nevoie de o pozitie mai in sezut pentru a avea o protectie maxima, adica un copil de 3-4 ani nu il veti tine la fel de inclinat ca un copil de 1-2 ani.
- Aromatologie: Poate unii sunt sceptici in privinta asta, dar cred ca nu este nimic de pierdut daca se incearca. Puteti cauta persoane specializate in domeniu care sa va sfatuiasca ce uleiuri esentiale sa folositi si in ce cantitate pentru a ajuta la ameliorarea senzatiei de greata. Se pot pune in masina pe dischete de bumbac sau chiar ca gaurile de aerisire a masinii, sau se pot face nose sticks. Dar, repet, la indicatiile unei persoane specializate! altfel pot fi daunatoare uleiurile esentiale! SI NU SE INGEREAZA NICIODATA!
- Medicamente: Puteti consulta medicul pediatru sa va recomande ceva remedii pentru aceasta situatie, sunt destule medicamente pe piata ce pot fi folosite, atat homeopate cat si alopate.
Cum am spus mai sus, cred ca intorsul scaunului cu fata la sensul de mers ar trebui sa fie ultima solutie!
13. Costurile! Dar scaunele astea “smechere” sunt foarte scumpe!
Acum exista pe piata europeana, chiar si pe cea din Romania, scaune ce pot fi montate cu spatele la sensul de mers destul de accesibile pentru toata lumea. In momentul de fata, 20 Martie 2017, cel mai economic scaun pe piata ce permite utilizarea cu spatele la sensul de mers pana la 18kg costa 600lei. Preturile pot urca pana la 2000+ de lei in functie de tipul instalarii, cu isofix sau fara, daca este scaun combinat si cu montaj cu fata la sensul de mers sau nu, cu rotire sau fara, de marca, da marca este una spect important pentru ca sunt marci aparute de maxim 10 ani , ca sa fiu indulgenta, care fac scaune auto si sunt marci care fac scaune auto de peste 30-40 de ani si atunci conteaza toata munca depusa in cercetare in toti anii astia. Sunt variante pentru toate buzunarele!
Cum ne interesam ce carut, 2 in 1, 3 in 1 cu nu stiu ce smecherii, sa luam, sau ce mobila sa avem in camera noului membru al familiei si siguranta in masina trebuie sa fie tratata la fel de serios. Nu putem sa avem telefoane de 2-300 de euro si masini de mii de euro dar pe un scaun auto sa nu dam macar echivalentul a 200 euro, nu se mai poate in zilele noastre cand circulam atat de mult in masini, cand vitezele si accidentele sunt din ce in ce mai mari si mai multe. Oricat de mult se incearca a se sustine preventia pe sosele din partea autoritatilor si noi trebuie sa facem ceva.
Sunt sigura ca sunt o groaza de lucruri la care se poate renunta in favoarea unui scaun auto pentru copil care sa le ofere o protectie maxima.
14. Dar cum comunic cu copilul daca este cu spatele la mine si eu conduc?
Exista oglinzi speciale pentru acest lucru! Doar si in primul an de viata, in scoica, a fost cu spatele la sensul de mers, nu? Deasemenea cred ca daca ar fi cu fata am avea mereu tentatia sa intoarcem capul sa ne uitam daca este ok.
Oglinzile se pot pozitiona pe tetierele din spate astfel incat sa fie vizibil copilul fie de catre pasagerul din dreapta soferului sau chiar de catre sofer in oglinda retrovizoare. Aveti mai jos cateva exemple gaiste cu ajutorul Google.
Sursa poze: Google
Cam astea sunt cele mai frecvente intrabari despre scaunele cu spatele la sensul de mers pe care eu le-am auzit si care le-am gasit in diverse articole pe alte pagii cu acelasi profil. Daca mai aveti si altele va rog sa-mi spuneti si incerc sa va raspund, iar de nu stiu intreb si eu mai departe alti oameni specializati.
Drumuri cat mai sigure sa aveti!
Articole pe aceasta tema:
http://www.carseat.se/rear-facing-myths/
http://www.car-safety.org/rearface.html
http://pediatrics.aappublications.org/content/127/4/e1050.full
http://blog.childrestraints.co.nz/rear-facing-myths/
http://pediatrics.aappublications.org/content/127/4/e1050.full
http://csftl.org/rear-facing-car-seat-myths-busted/
http://www.irishbabyfairy.com/picking-group-1-car-seat/
Puteti pune si recomandari de scaune?
LikeLike
Sunte multe marci pe piata din Romania ce permit utilizarea prelungita cu spatele la sensul de mers. Va puteti uita la Axkid, Besafe, Britax, Klippan, Cybex, Joie, Nuna, Recaro, maxiCosi.
LikeLike