Utilizarea corectă a scaunelor auto pentu copii – poziționarea corectă a centurilor – partea 1

Acest aspect puteti spune ca este subiectiv in functie de fiecare, dar nu este asa. Toti producatorii de scaune auto s-au aliniat la niste reguli de baza care trebuie respectate de parinti indiferent de ce scaun auto au.

In primul rand manualul scaunului este biblia lui, acolo aveti tot ceea ce trebuie sa stiti despre scaunul dumneavoastra, de la instalare pana la dezasamblare si intretinere. Si sunt foarte importante toate aceste aspecte, indiferent de tipul de scaun, rearward facing sau forward facing.

1. Primul si cel mai important aspect este manualul, cum am zis mai sus. Producatorii sunt obligati sa puna la fiecare scaun un manual de utilizare, in general sunt mai multe limbi pentru a acoperi mai multe zone geografice. Daca nu vine cu unul in cutie contactati vanzatorul de unde ati luat sa va dea unul, sunt obligati. Nu toata lumea cauta pe all mighty google sa vada manualele, desi in proportie de 99% as zice ca se gasesc toate.

2. Instalarea scaunului INTOTDEAUNA dupa recomandarile producatorului, din manual, din filmuletele de pe internet oficiale, la fel cam 90% din producatori cred ca au asa ceva, cel putin la scaunele pe care eu le urmaresc, rearward facing, au toti.
Nu exista merge si asa, pentru ca nu merge, dac aaveti acident scaunul nu va performa la capabilitatile maxime la care a fost gandit.

3. Pozitia centurilor este FOARTE importanta pentru ca ele tin corpul imobil intr-o pozitie corecta si cat mai sigura in momentul unui impact.

rf-harness-shoulder-adjustment
Pentru scaunele pozitionate cu spatele la sensul de mers intotdeauna centurile trebuie sa fie de la nivelul umerilor sau putin de sub umeri, NICIODATA DE DEASUPRA UMERILOR.

 

ff-harness-shoulder-adjustment
Pentru scaunele pozitionate cu fata la sensul de mers intotdeauna centurile trebuie sa fie de la nivelul merilor sau de deasupra umerilor, NICIODATA DE SUB UMERI.

Iar tetiera trebuie sa vina la o distanta de cel mult 2 degete de la nivelul umerilor. de cele mai multe ori nivelul centurilor este ajustat automat cand se modifica pozitia tetierei, atunci clar nivelul cneturilor va fi la nivelul umerilor. Dar daca pozitionarea celor doua se face individual trebuie urmate regulile de mai sus.

Probabil va intrebati de ce exista pozitionare diferita in functie de cum este montat scaunul. Cei de la Britax US explica foarte bine de ce. Mai jos gasiti o traducere aproximativa a ceea ce spun ei, iar la sfarsitul articolului veti gasi si link catre ei.

Pozitionare centurilor din interiorul scaunului are legatura cu diferitele moduri in care fortele actioneaza asupra corpului in functie de pozitionarea scaunului, cu fata sau cu spatele la sensul de mers.

La pozitionarea cu spatele la sensul de mers, intr-un impact frontal, care este cel mai des intalnit tip de accident, fortele aplicate corpului unui copil vor face ca el sa se ridice in sus pe spatarul scaunului. Astfel centurile fiind pozitionate de la nivelul umerilor sau nitel de sub umeri vor tine copilul in loc si in jos in scaunul de masina. Daca ar fi pozitionate de deasupra umerilor atunci vor lasa copilul sa se deplaseze in sus existand posibilitatea chiar sa iasa cu capul si gatul din scaun, lasand astfela ceste parti vulnerabile sa fie acidentate destul de grav.

La pozitionarea cu fata la sensul de mers, la fel intr-un impact frontal, fortele aparute in momentul impactului vor arunca corpul copilului in fata. Astfel centurile pozitionate de la nivelul umerilor sau de deasupra lor vor lucra mai eficient in a micsora distanta pe care corpul o va parcurge cand va fi aruncat in fata si vor limita fortele aplicate pe umerii si coloana vertebrala a copilului.

Destul de logic, nu? Pe mine m-a ajutat foarte mult sa inteleg de ce trebuie pozitionate asa.

4. Acum alt punct foarte important….cat de mult trebuie stranse?

Unii producatori spun ca atat cat poti baga 2 degete sub centuri la nivelul umerilor.
Dar cel mai concludent test cred eu ca este pinch test. Adica ciupitul centurii pe lungimea ei sub protectii.
Centurile se strang intai din zona soldurilor, sa nu ramana exces acolo si apoi se trage de faimoasa limba sa adune materialul de pe piept.
Protectiile pentru centuri trebuie sa fie pe umeri, sa ii imbrace, nu sa stea pe piept, pentru ca in momentul impactului pe umeri apasa centurile cel mai mult.
pinchtest
In poza alaturata puteti vedea  cum se face pinch test. Este un scaun american asa ca ignorati acel chest clip, o sa scriu si despre el in alt articol.

Centurile trebuie stranse de fiecare data cand puneti copilul in scaun. Ce vreau sa spun se refera la faptul ca de fiecare dat acand scoatem copilul le largim, nu desfacem incuietoare cu ele stranse pe copil, si apoi la urmatoare utilizare a scaunului iarasi le strangem si facem pinch test. Pentru ca mereu poate fi ceva care sa influenteze, o burtica plina, un pulover mai gros si mai bine safe decat sorry. Si in plus este si mai comod pentru ca daca le-am desface cu ele stranse pe copil ne-ar fi greu sa il scoatem din ele si apoi cnad il punem la fel ne-ar fi greu sa le inchidem.
Alte aspecte foarte importante sunt : cum ii imbracam pe copii cand ii punem in scaunele auto, mai ales iarna; accesoriile care nu vin din fabrica cu scaunele (huse, protectii pt centuri, paturici etc); acel chest clip din poza de mai sus in Europa nu este omologat, si mai sunt alte cateva pe care le voi detalia intr-un alt articol pentru a nu aglomera aici.

Linkuri utile:
https://us.britax.com/product-knowledge/articles/adjusting-the-harness/
http://csftl.org/do-you-do-the-pinch-test/

un video cum se strang centurile:
https://www.facebook.com/Besafe.United/videos/1370964272918954/

Advertisement

One thought on “Utilizarea corectă a scaunelor auto pentu copii – poziționarea corectă a centurilor – partea 1

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: