Siguranța copiilor in masina

Siguranta copiilor in masina este foarte importantă, sper ca o stim cu totii asta, daca nu sper ca multi o vor afla si nu pe calea cea mai drastica. Consider ca siguranta auto este la fel de importantă precum cresterea copiilor cu respect, empatie, alaptarea, tratarea lor ca un egal si tot ce mai este in sfera asta :).  Daca respectul si alaptarea sunt drepturile copiilor la o crestere armonioasa si empatica, scaunul auto este dreptul lor la o călătorie in siguranta cu masina. Nu uitați niciodata ca nu sunteti singurii călători cu masina pe strada.

Bineinteles totul trebuie sa plece de la moderație, de la respectarea regulilor de circulație, de la un mod de condus prudent, dar deși mulți dintre noi o facem, la fel de mulți nu o fac.

Daca de la o bucata de ciocolata din cand in cand, sau un bravo spus la epuizare cand nu mai avem resurse pentru altceva, nu ne putem distruge copiii, de la neutilizarea unui mijloc de transport adecvat sau de la utilizarea unuia in mod incorect nu doar ca ii putem răni dar ii putem omori, si o data cu asta sunt sigura ca si o parte din noi moare. Nici nu imi pot inchipui asa ceva, si sunt absolut sigura ca nici voi!

Din pacate realitatea este cruda :-(. Foarte multi parinti investesc in atat de multe obiecte nenecesare unui nou nascut/unui copil si cand ajung la un scaun auto se opresc la unul de 2 lei, ca doar nu li se poate intampla ceva lor. Si pe deasupra nici nu il folosesc corect. Si asta se vede atat de bine in statisticile facute de Uniunea Europeana. Romania este printre tarile cu cele mai multe accidentări si decese ale copiilor in urma accidentelor auto.

In anul 2013 Romania era pe locul 3 cu 79 de decese ale copiilor in urma accidentelor auto, 79% dintre ele fiind din mediul urban. Pe locul intai se afla Franta cu 97 de decese, doar 38% fiind in mediul urban si pe al doilea Polonia cu 91 de decese, 51% fiind din mediul urban.

Cred ca nimeni nu isi doreste sa fie pe podium in acest caz, si totusi Romania din pacate este.

La polul opus al clasamentului se afla tarile scandinave, Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia cu decese pana la maxim 11 copii, cu procentaj aproximativ de 50-50 intre mediul urban si rural, chiar la motorway au procent de 0% spre deosebire noi unde avem un procent de 3%.

Dintr-un raport al bazei de date a tipurilor de leziuni ce au dus la deces sau spitalizare din Uniunea Europeana am aflat ca, in anul 2013, au decedat un numar de 233000 de oameni, un procent de 16% dintre ei fiind decedati in accidente din trafic rutier. Tara cu cel mai mic procent de decese cauzate de accidentele din trafic rutier este Suedia, cu 7.6%, si tara cu cel mai mare procent este Grecia, cu 51.7%.

Cand vine vorba despre copii aproape 3000 mor anual in Uniunea Europeana, principalele cauze fiind accidentele rutiere 32%, innecul 14%, violenta si neglijenta 6%, cazaturile de la inaltimi mari 5% si incendiile 5%, otravirea 3%, intr-un procent total de aproximativ 62% dintre toate tipurile de leziuni fatale. Vorbim de copii pana in varsta de 14 ani.

Cateva constatri ale programului European Child Safety Alliance:

  • Accidentele auto sunt cauza majora a leziunilor grave si a deceselor suferite de copiii cu varste intre intr 0 si 14 ani, si cum am zis mai sus reprezinta aproximativ 34% din totalul cauzelor de decese anuale.
  • Utilizarea corecta a scaunele auto pentru copii si centurii masinii pot preveni leziunile si pot salva vieti.
  • Utilizarea scaunelor auto cu montare opusa sensului de mers pot reduce leziunile cu pana la 90-95% si cele cu montarecu fata la sensul de mers cu pana la 60%.
  • Utilizarea incorecta a scaunelor auto pentru copii este foarte mare, desi aproximativ 96% dintre parinti considera ca scaunul copilului este instalat corect, aproape 80% dintre ele sunt instalate si utilizate incorect.
  • Utilizarea scaunelor cu montare opusa sensului de mers, rear facing carseats, ofera o siguranta de 5 ori mai mare decat cele montate cu fata la sensul de mers.

In momentul de fata recomandarile Asociatiei Americane a Pediatrilor (AAP) sunt de utiliza scaunele auto cu montare opusa sensului de mers pana la minim 2 ani. Cateva state din America deja au aprobat legi si au ridicat durata minima obligatorie pentru rear facing pana la 2 ani.

Chiar si Uninunea Europeana a inteles acest lucru si a aprobat un nou standard pentru scaunele auto numit i-size, care ii obliga pe producatorii ce isi doresc scaunele omologate sub acest standard sa aiba optiunea de a fi utilizate cu pozitionare opusa sensului de mers pana la minim 85cm, care sunt aproximativ 15-18luni ale copilului. Si au si documente unde mentioneaza sa fie folosita pozitionarea cu spatele la sensul de mers cat mai mult posibil.

Tarile scandinave folosesc scaune auto pentru copiii cu mult inaintea noastra, si folosesc cu precadere scaune care sunt pozitionate cu spatele la sensul de mers pana tarziu spre 4-5 chiar 6 ani, si acest lucru se vede in numarul copiilor-victime din accidentele rutiere. Tot tarile scandinave au si cel mai strict test de siguranta care exista in acest domeniul, este Testul Plus, The Swedish Plus Test, condus de VTI – The Swedish National Road and Transport Research Institute, adica un fel de institutie careia ii pasa de siguranta oamenilor in trafic si fac cercetari sa inbunatateasca acest lucru in mod constant. O sa revin asupra acestui test intr-un articol viitor pentru ca este unul important pentru ce imi propun cu acest blog.

Codul rutier din Romania a fost modificat prin Hotararea de Guvern nr 11/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006.

Un mic sumar al modificarilor:

  • Copiii pana pa 135cm trebuie transportati in masina doar cu ajutorul unui scaun pentru copii instalat in autovehicul.
  • Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.
  • Ce am zis mai su nu se aplică în cazul transportului în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Transportul copilului în vârstă de până la 3 ani, în acest caz, se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
  • Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
  • Copiii peste 3 ani si sub 150cm nu pot fi transportati pe scaunul din fata al masinii.
  • Se pot folosi scaune auto pe locul pasagerului din fata doar daca producatorul accepta acest lucru si cu airbag-ul dezactivat.
  • Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Puteti gasi aici exact hotararea de guvern.

Si mai jos este extrasul din Anexa legii de mai sus ce specifica clar care sunt categoriile de scaune auto pentru copii, cu mentiunea ca cele mai actuale standarde de omologare sunt cele 2 directive europene ECE R44/04 si R129 sau i-size, amandoua fiind utilizate in paralel la ora acuala.

Clasificarea, reglementările privind standardele de omologare şi utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun pentru copii în funcţie de grupele de masă şi componenţa sistemelor:

1. Dispozitivele de fixare în scaun pentru copii se clasifică în 5 grupe de masă:

a) grupa 0, pentru copii cu masa mai mică de 10 kg;

b) grupa 0+, pentru copii cu masa mai mică de 13 kg;

c) grupa I, pentru copii cu masa între 9 şi 18 kg;

d) grupa II, pentru copii cu masa între 15 şi 25 kg;

e) grupa III, pentru copii cu masa între 22 şi 36 kg.

2. Dispozitivele de fixare în scaun pentru copii se împart în două clase:

a) o clasă integrală care cuprinde o combinaţie de chingi ori de elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitiv de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri, un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru protecţie la impact, care poate fi ancorat prin propria sa chingă integrală ori propriile sale chingi integrale;

b) o clasă neintegrală care poate cuprinde un dispozitiv parţial de fixare în scaun care, atunci când este utilizat împreună cu centura de siguranţă a unui adult ce înconjoară corpul copilului sau fixează dispozitivul în care se află copilul, formează un sistem complet de fixare în scaun a copilului.

3. Dispozitivele de fixare în scaun pentru copii se utilizează în funcţie de caracteristicile fizice ale copiilor în conformitate cu:

a) grupa de masă corespunzătoare pentru copii, în cazul dispozitivelor de fixare în scaun omologate potrivit standardelor prevăzute de Regulamentul 44/03 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite sau Directiva (77/541/CEE) a Consiliului din 28 iunie 1977 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la centurile de siguranţă şi la sistemele de reţinere ale autovehiculelor;

b) înălţimea şi masa maximă a ocupantului căruia îi este destinat dispozitivul de fixare în scaun pentru copii, astfel cum este indicat de către producător, în cazul dispozitivelor de fixare în scaun omologate potrivit standardelor prevăzute de Regulamentul Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite nr. 129 privind dispoziţii uniforme referitoare la omologarea dispozitivelor de fixare pentru copii utilizate la bordul autovehiculelor.

Va las ca tema de gandire urmatorul video. Daca noi adultii ne comportam asa intr-un accident auto, inchipuiti-va cum sunt copiii care in primii ani din viata capul lor are cea mai mare greutate proportional cu restul corpului, cata forta este pusa asupra gatului, capului si restului corpului lor.

 

Calatorii cat mai safe va doresc! Si folositi  corect scaunele auto pentru copii! Nu se stie niciodata de unde vine pericolul!

Statisticile au fost preluate din raportul Traffic Basic Facts 2015 – Children facut de catre European Road Safety Observator.

http://ec.europa.eu/transport/road_safety/pdf/statistics/dacota/bfs2015_children.pdf

Injury Database Report

http://ec.europa.eu/health/data_collection/docs/idb_report_2013_en.pdf

Alte surse:

http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/83757/E92049.pdf

http://www.childsafetyeurope.org/injurytopics/roadsafety/index.html

 

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑